skip to Main Content

Made in Greece οι Mikònu Beers της Μικροζυθοποιίας Μυκόνου: Ξάνθη & Βέλγιο μαζί για την πιο απολαυστική ξανθιά με φρέσκα αρώματα & καραμελένια γεύση

H μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα μας ποτά, που συνδυάζεται εύκολα με πολλά πιάτα, απλά και πιο ιδιαίτερα, ενώ μπορεί να απογειώσει το κέφι σε γιορτές και συγκεντρώσεις φίλων, δημιουργώντας όμορφες στιγμές. Είναι τόσο απολαυστική και δροσερή που γίνεται απαραίτητη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και όλο το χρόνο.

Αν ψάξεις στην αγορά θα βρεις πάρα πολλές ετικέτες με αποτέλεσμα να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Εμείς όμως προτιμούμε εκείνες που δεν είναι και τόσο γνωστές και ξέρουμε ότι από πίσω κρύβεται μία μικρή αναπτυσσόμενη μονάδα μικροζυθοποιίας, που με μεράκι και όρεξη δημιουργεί από τις καλύτερες ποιοτικά και γευστικά μπύρες.

Μία τέτοια μικρή, αλλά αξιοθαύμαστη προσπάθεια ξεκίνησε στις Κυκλάδες από μία νέα μονάδα μικροζυθοποιίας, η οποία ακούει στο όνομα Mikònu beers.

Η Μικροζυθοποιία Μυκόνου ιδρύθηκε το 2016 αλλά άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2017. Βρίσκεται στην Αργύραινα, κοντά στη Χώρα του νησιού και η αρχική ιδέα της δημιουργίας της μπύρας προέκυψε από έναν οινολόγο, τον Γιάννη Παρασκευόπουλος, που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο στη Σαντορίνη και τη Νεμαία. Η Μικροζυθοποιία Μυκόνου είναι επισκέψιμη μερικές ώρες της ημέρας, ενώ για τις μπύρες που μας παρουσιάζει δούλευε για έναν χρόνο περίπου δοκιμάζοντας συνταγές και γεύσεις.

Πίσω από την Mikònu beers βρίσκονται ο Janos Bako, ο οποίος έχει «σπουδάσει» τη μπύρα και τα αποστάγματα στη Βουδαπέστη και ο Άγγελος Φερούς, ο οποίος σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στην Αγγλία και συνέχισε κάνοντας master στο Εδιμβούργο στη ζυθοποίηση και απόσταξη. Οι δυο τους συναντήθηκαν δουλεύοντας στην BrewDog, την σημαντικότερη ζυθοποιεία της Σκωτίας.

Βέλγιο και Ξάνθη ένωσαν τις δυνάμεις τους και μας παρουσιάζουν πέντε ετικέτες με υλικά από διάφορα μέρη του κόσμου. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν μία μπύρα που θα καλύπτει τις ανάγκες των νέων και όσων αισθάνονται νέοι, αλλά και όσων τολμούν να δοκιμάζουν κάτι νέο, διαφορετικό μα πάνω απ’ όλα αυθεντικό.

Το γευστικό αποτέλεσμα που θα δοκιμάσετε προκύπτει από το νερό που χρησιμοποιούν, το οποίο προέρχεται από γεώτρηση στο νησί και το οποίο φιλτράρεται και αποστειρώνεται τέσσερις φορές. Το 95% της βύνης που χρησιμοποιούν είναι από τη Θράκη και μόνο το 5% είναι από το Βέλγιο, αφού καραμελωμένες βύνες δεν παράγονται στην Ελλάδα. Το κριθάρι και το σιτάρι είναι επίσης ελληνικά ενώ χρησιμοποιούν φρέσκους λυκίσκους από την Αμερική, την Ιαπωνία και την Τσεχία.

Οι Mikònu beers ταξιδεύουν ήδη σε ΗΠΑ, Ελβετία, Αυστραλία, Καναδά, Ουγγαρία και Σουηδία, ενώ το επόμενο εξαγωγικό άνοιγμα είναι και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν ήδη και αρκετές διακρίσεις, φέτος στο 5ο Beerbartender Awards για τις μπύρες παλαίωσης με χρυσή βράβευση, για τις Pale Ale και Saison με αργυρή βράβευση.

Οι Mikònu beers

Mikònu Blonde Saison: Η ανοιχτόχρωμη ξανθιά ναυαρχίδα του ζυθοποιείου, αρωματισμένη με κίτρο, τριαντάφυλλο, μπαχαρικά και μπανάνα. Δημιουργείται με ένα μείγμα καραμελωμένων βυνών από το Beloeil του Βελγίου και την Ξάνθη και με παραδοσιακή Βέλγικη saison μαγιά.

Mikònu Pale Ale: Δροσιστική, ελαφριά, με φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών και απαλά γλυκόπικρη, καραμελένια γεύση. Δημιουργείται με βύνες εξ ολοκλήρου από την Θράκη και είναι διανθισμένη με τους δυσεύρετους λυκίσκους citra, Simcoe, mosaic από την κοιλάδα Yakima της Washington.

Mikònu Bohemian Pilsner: Χαμηλόβαθμη Pilsner, ζυμωμένη με παραδοσιακή υγρή Τσέχικη Pilsner μαγιά, η οποία περιέχει υψηλές δόσεις του καθαρόαιμου Τσέχικου λυκίσκου saaz.

Mikònu Barrel Aged beers 2017: Μία μίξη από μπύρα τύπου Belgian Ale σε βαρέλι γαλλική οξιάς που φιλοξενούσε παλαιότερα Chardonnay και σε ένα άλλο γαλλικής ακακίας που φιλοξενούσε Αγιωργίτικο.

Sorachi Ace Saison: Περιέχει ιαπωνικό λυκίσκο, έχει γήινα αρώματα και εξωτικό, φλοράλ άρωμα.

Βρείτε τις σε επιλεγμένα καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, σούπερ μάρκετ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κρήτη, Νάξο , Σύρο, Τήνο και φυσικά, στη Μύκονο! Δείτε τη λίστα εδώ.

Βρείτε περισσότερα στο facebook ή το instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top