skip to Main Content

Made in Greece το Γλυκάκι: Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού & του ταψιού με φρούτα εποχής σε «συλλεκτικές» ποσότητες

Όταν η παράδοση συναντά τα φρέσκα, αγνά προϊόντα της ελληνικής γης τότε δημιουργούνται αριστουργήματα. Τέτοια είναι τα προϊόντα που παράγει η πιο γλυκιά εταιρεία που έχουμε δει ποτέ. Πώς να το κρύψει άλλωστε, αφού μέχρι και το όνομά της είναι γεμάτο γλύκα! Το «Γλυκάκι» είναι «μάστορας» στα παραδοσιακά γλυκίσματα, τις μαρμελάδες φρούτων, τα γλυκά του κουταλιού, τα επαλέιμματα, αλλά και τα γλυκά ταψιού.

Και ποιος μπορεί να αντισταθεί αν ακούσει ότι πίσω από αυτά τα προϊόντα κρύβονται παλιές παραδοσιακές συνταγές που διατηρούνται σαν επτασφράγιστα μυστικά μέσα στο χρόνο. Αν βρεθείς δε στο παραδοσιακό εργαστήριο στο χωριό Οξύλιθος Κύμης Ευβοίας, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς στη μυρωδιά που μοσχοβολάει μέχρι πέρα…

Το Γλυκάκι γεννήθηκε τον Μάιο του 2011 στο χωριό Οξύλιθος ,που είναι γνωστό και ως ο Μυστράς της Εύβοιας, λόγω του έντονου θρησκευτικού στοιχείου και των τεσσάρων βυζαντινών εκκλησιών που υπάρχουν εκεί. Η Εύβοια είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα τοπικά προϊόντα, όπως είναι τα ξηρά σύκα, το μέλι, το λάδι, το κρασί και τα παράγωγα του μούστου το πετιμέζι, τα σεντζούκια, το παστοκύδωνο. Έτσι λοιπόν και οι άνθρωποι πίσω από το Γλυκάκι πήραν τις παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων τους και πάντρεψαν το χθες με το σήμερα.

Ο Γιώργος Τσακοφίτης είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το Γλυκάκι και έδωσε όλη του την προσοχή στο προϊόν αυτό καθεαυτό, τις πρώτες ύλες, τις συνταγές και εν τέλει την ποιότητα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα δείτε εντυπωσιακές συσκευασίες με υπερβολές και σύγχρονο design, που κερδίζουν από την πραγματική αξία του προϊόντος. Στο Γλυκάκι θα βρείτε την ουσία της γεύσης και των αρωμάτων, της ποιότητας και της αγνότητας, που στο κάτω κάτω αυτό είναι και το ζητούμενο. Αυτά τα στοιχεία είναι που έφεραν και τις διακρίσεις ποιότητας στην εταιρεία.

Το εργαστήριο και το κατάστημα της λιανικής βρίσκονται πάνω στον κεντρικό δρόμο Αθήνας -Κύμης, μόλις 2 χλμ από το λιμάνι της Κύμης, όπου φεύγει το καράβι για Σκύρο – Σποράδες.

Η διάρκεια των προϊόντων είναι δύο έτη. Όλα τα φρούτα ( σχεδόν το 90% της παραγωγής ) προέρχεται από ιδία παραγωγή ή από αγρότες της περιοχής, με αποτέλεσμα η πρώτη ύλη να είναι εξασφαλισμένη σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα και την αφθονία.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το επόμενο ενδιαφέρον στοιχείο στην παραγωγή είναι η εποχικότητα. Το Γλυκάκι ακολουθεί τις επιταγές της φύσης και κινείται ανάλογα με τις δυνατότητες που της προσφέρει. Αυτό σημαίνει ότι από τους 12 κωδικούς που διαθέτει συνολικά, θα συναντήσεις μόνο τους 3 με 4 ανά κάθε εποχή. Ο χειμώνας φέρνει μαζί του το πορτοκάλι, το κίτρο, το νεράντζι, το περγαμόντο. Το καλοκαίρι φέρνει τα αντίστοιχα τα δικά του φρούτα, όμως ποτέ δεν θα βρεις μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα το Γλυκάκι βγάζει μία μικρή, αλλά τίμια παραγωγή, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές του και υπηρετώντας τις πρώτες ύλες του τόπου, αλλά και την ίδια τη φύση. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται ούτε λόγος για γλυκόζη, χρωστικές και συντηρητικά.

Τα υπόλοιπα γλυκά της εταιρείας συμπληρώνουν τα μπισκότα σε διάφορες γεύσεις, αμυγδαλωτά, μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκο αλλά και ντόπια εδέσματα ανάλογα με την εποχή όπως παστοκύδωνο, σεντζούκια και λικέρ. Φυσικά από το Γλυκάκι δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα περίφημα ξηρά σύκα για τα οποία φημίζεται η Εύβοια.

Πλατάνα Κύμης, Εύβοια
Τηλ.: 2222071554
email: info@glikaki.gr

Γλυκάκι / Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top