skip to Main Content

Made in Greece το τσίπουρο Τσιλιλής: Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό ανάμεσα σε κορυφαία αποστάγματα από 50 χώρες

Τσίπουρο με ιστορία και παράδοση παράγει η αμπελουργία-οινοποιία-αποσταγματοποιία Τσιλιλής. Είναι το πρώτο τσίπουρο που εμφιαλώθηκε στην Ελλάδα σε ένα οινοποιείο που έως σήμερα αποτελεί πρότυπο αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας. Σκοπός του είναι η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της περιοχής και η αναβίωση σπάνιων ελληνικών ποικιλιών.

Το οινοποιείο Τσιτσιλή ιδρύθηκε το 1989 στη Ράξα Τρικάλων, σε έναν τόπο με όλες τις προδιαγραφές στην αμπελουργία. Ήδη από την Παλαιολιθική Εποχή, ανακαλύφθηκαν κουκούτσια σταφυλιών, στους πρόποδες των Μετεώρων, στο σπήλαιο της Θεόπετρας, που μαρτυρούν την πανάρχαια συνύπαρξη του τόπου με το αμπέλι.

Το περιβάλλον των Μετέωρων κρίνεται ιδανικό για την παραγωγή οίνου και αποσταγμάτων σταφυλιού, καθιστώντας την περιοχή μία διαχρονική παραγωγική κοιτίδα.

Η οικογένεια Τσιλιλή είναι η πρώτη που τυποποίησε τσίπουρο στη Θεσσαλία, με την ομώνυμη γεωγραφική ένδειξη, αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την ανάδειξη και διεθνή καταξίωση του τσίπουρου, του αυθεντικού αυτού ελληνικού ποτού.

Η σχέση της οικογένειας Τσιλιλή με το τσίπουρο και το κρασί είναι υπόθεση πολλών ετών. Ξεκινά αμέσως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο όταν ο Ευθύμιος Τσιλιλής, ως επίτροπος της εκκλησίας του χωριού, είναι υπεύθυνος για τον κοινοτικό άμβυκα απόσταξης ενώ παράλληλα, αποκαλύπτει τα μυστικά του τσίπουρου στους συγχωριανούς του.

Στις επόμενες δεκαετίες, η οικογένεια καλλιεργεί το δικό της αμπέλι και παράγει τσίπουρο και κρασί για ιδία χρήση, σύμφωνα με την πατροπαράδοτη συνήθεια των ανθρώπων της περιοχής. Όταν ο νόμος έδωσε το πράσινο φως το 1988 για την παραγωγή και τυποποίηση του τσίπουρου από επίσημες αποσταγματοποιίες, η οικογένεια βρήκε την ευκαιρία να αρχίσει μία μαζικότερη παραγωγή κι ένα χρόνο μετά ιδρύει την ατομική επιχείρηση Κων/νος Τσιλιλής.

Μέσα σε ένα χρόνο από την ίδρυση της εταιρείας κυκλοφορεί στην αγορά το τσίπουρο Τσιλιλή, το πρώτο που εμφιαλώνεται στη Θεσσαλία.

Το 1995 φυτεύεται το πρώτο αμπελοτεμάχιο του οικογενειακού Κτήματος Θεόπετρα και από τότε ο αμπελώνας επεκτείνεται σταθερά κάθε χρόνο. Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων γίνεται το 2005, όταν ξεκίνησε πλήρης μηχανολογικός και κτιριακός εκσυγχρονισμός, ο οποίος ολοκληρώθηκε σε δυο χρόνια.

Από τότε και μέχρι σήμερα η οικογένεια τηρεί ένα μυστικό, τον συνδυασμό της μακραίωνης ιστορικής παράδοσης με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας, διαιωνίζοντας την οινική κουλτούρα του τόπου και τις οικογενειακές γνώσεις.

Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο για το Τσίπουρο Τσιλιλή

Αποκορύφωμα της μακροχρόνιας αυτής προσπάθειας είναι η μοναδική βράβευση του τσίπουρου Τσιλιλή με το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο (Grand Medaille d’Or/Great Gold Medal) στον παγκόσμιο διαγωνισμό Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles 2018, πριν από μερικές ημέρες.

Είναι μια βράβευση ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα αποστάγματα, όλων των κατηγοριών από 50 διαφορετικές χώρες του κόσμου, με μεγάλη ιστορία στα αλκοολούχα ποτά.

Για άλλη μία φορά η αποσταγματοποιία Τσιλιλή γράφει ιστορία, μετά την ανάδειξη του παλαιωμένου τσίπουρου 5 ετών Dark Cave, ως ένα από τα καλύτερα 14 αλκοολούχα ποτά το 2014 στην Κίνα.

Ο φετινός διαγωνισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς που δημιουργήθηκε το 2013, από τους διοργανωτές του διεθνούς διαγωνισμού οίνου Concours Mondial de Bruxelles.

Η διάκριση αυτή αποτελεί αναγνώριση του κόπου και  των προσπαθειών που εδώ και μία 30ετία καταβάλλει η οικογένεια Τσιλιλή, καθιστώντας το τσίπουρό της ένα από τα καλύτερα του κόσμου, ανάμεσα σε πασίγνωστα αλκοολούχα ποτά του κόσμου.

«Η διάκριση αυτή είναι για εμάς ιδιαίτερης σημασίας καθώς επιβραβεύεται η πολυετής προσπάθεια της οικογένειας Τσιλιλή για την ανάδειξη του τσίπουρου της Ελλάδας, ως εθνικού αποστάγματος και ως διεθνούς ποτού. Στον υψηλού επιπέδου διαγωνισμό Spirits Selection, όπου λαμβάνουν μέρος αποστάγματα από όλο τον κόσμο, το κλασικό Τσίπουρο Τσιλιλή, που έχει αγκαλιαστεί από τον Έλληνα καταναλωτή για να συνοδεύει τις καθημερινές του στιγμές, αλλά έχει εμπνεύσει και διεθνείς connoisseurs και γευσιγνώστες, κερδίζοντας μια θέση σε μπαρ και εστιατόρια όλου του κόσμου. Με αυτή πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα μεγάλη διάκριση, αποδεικνύει, ότι είναι ένα απόσταγμα αντίστοιχης ποιότητας με τα πιο διάσημα ποτά του κόσμου. Αυτό είναι που θέλουμε να περάσουμε στη συνείδηση του Έλληνα αλλά και του διεθνή καταναλωτή.» δηλώνει ο αποσταγματοποιός Μάκης Τσιλιλής.

Εκτός από το βραβευμένο Τσίπουρο Τσιλιλή, που αποτελεί και το πρώτο προϊόν της εταιρείας, παράγει μονοποικιλιακά αποστάγματα σταφυλιού και παλαιωμένα αποστάγματα, όπως το «Dark Cave». Στον κατάλογο προστίθενται το υψηλής ποιότητας  βιολογικής καλλιέργειας «Κτήμα Θεόπετρα», που αναδεικνύει τον ιστορικό αμπελώνα των Μετεώρων, οι οίνοι «BiancoNero», τη νεανική εκδοχή του κρασιού, αλλά και τα εκλεπτυσμένα «Mostra» που συνοδεύουν ευχάριστα τα γεύματα μας και αποτελούν την καλύτερη εκδοχή για παρέα.

 

 

 

Κ.ΤΣΙΛΙΛΗΣ Α.Ε
Αμπελουργία – Αποσταγματοποιία – Οινοποιία Ράξα Τρικάλων, ΤΚ 421 00
Τηλ. 2431085885, Φαξ: 2431085381
email: edra@tsililis.gr
Υποκατάστημα Αθηνών Αντιοχείας 72, Ν.Φιλαδέλφεια 14341
Τηλ. 2102524567, Φαξ 2102528389
email: info@tsililis.gr

Website: www.tsililis.gr
Facebook: @tsipouro.tsilili  / @BiancoNeroWines

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top