skip to Main Content

Made in Greece το τυροκομείο Καϊδαντζή: Παράδοση από το 1950 & την Σπερχειάδα – Σήμερα στο Μαρκόπουλο δημιουργεί ουρές για τα τυριά με μαστίχα, μπαχαρικά, μαύρη τρούφα & βότανα

Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που λατρεύουν τα τυροκομικά προϊόντα και αναζητούν να βρουν τυροκομεία στην Αττική για να γευτούν την αυθεντική τους γεύση, τότα θα δεις ότι θα βρεις ελάχιστα, που να αξίζουν.

Υπάρχει ωστόσο, ένα τυροκομείο με μακρά παράδοση που έχει κερδίσει την προτίμηση του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια. Το τυροκομείο Καϊδαντζή είναι αυτό που λέμε ένα μικρό διαμάντι ελληνικής παράδοσης και ποιότητας. 

Η ιστορία του μας μεταφέρει αρκετά χρόνια πίσω, πάνω από μισό αιώνα, τότε που ο παππούς της οικογένειας  Καδαϊντζή, ο Ηρακλής, άρχισε να ασχολείται με την κτηνοτροφία στην περιοχή της Σπερχειάδας. Όμως αποφάσισε να πάρει αυτή την ενασχόληση πιο σοβαρά. Έτσι σπούδασε τυροκομία στη νεοσύστατη τότε Τυροκομική Σχολή Ιωαννίνων.

 

Το 1950 αποφασίζει να δώσει μία άλλη ώθηση στο όνειρό του και έτσι μετακομίζει στο Μενίδι της Αττικής για να φτιάξει το δικό του τυροκομείο, το πρώτο τυροκομείο Καδαϊντζή. Με τα χρόνια στη δουλειά μπαίνει και ο γιος του. Το 1971, με την αύξηση της ζήτησης, το τυροκομείο μεταφέρεται στο Μαρκόπουλο, σε ένα μεγαλύτερο ιδιόκτητο χώρο συνολικής έκτασης 13 στρεμμάτων, με τυροκομικές εγκαταστάσεις που καταλαμβάνουν τα 1500 τετραγωνικά μέτρα του χώρου αυτού, καθώς και ιδιόκτητα ψυγεία, προκειμένου να ανταποκριθεί στο μεγάλο ενδιαφέρον. Εκεί λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

 

Οι ουρές δεν άργησαν να σχηματιστούν και το Μαρκόπουλο βρίσκεται αντιμέτωπο σχεδόν καθημερινά με πλήθος κόσμου που περιμένει υπομονετικά να προμηθευτεί τα εξαιρετικής ποιότητας, αγνά προϊόντα του τυροκομείου.

Φρέσκα τυριά με αυθεντική γεύση, σκέτα ή αναμειγμένα με βότανα και μπαχαρικά, κατσικίσιο γάλα και άλλα τυροκομικά, γίνονται γνωστά με την ονομασία Kaidancheese και μέρα με τη μέρα κερδίζουν την ολοένα και αυαξανόμενη προτίμηση του καταναλωτικού κοινού.

Ο Ηρακλής Καδαϊντζής, ο εγγονός κι εκπρόσωπος πλέον της τρίτης γενιάς, μεγάλωσε από μικρός παρακολουθώντας τη διαδικασία της τυροκόμησης και όλα τα στάδια της παραγωγής στο πλευρό του πατέρα του. Αφού έμαθε όλα τα μυστικά του επαγγέλματος βγήκε μπροστά, αναλαμβάνοντας πια τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης.

Το τυροκομείο Καϊδαντζή είναι μία από τις λίγες τυροκομικές μονάδες, στην οποία όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται αυθεντικά, αμιγώς από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα των γύρω περιοχών χωρίς πρόσθετες ουσίες.

Το γάλα προέρχεται από παραγωγούς της Εύβοιας και τα προϊόντα χαρακτηρίζονται για την ποικιλία των γεύσεων, την ελαφράδα και την πρωτοτυπία τους, αλλά και το γεγονός ότι έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά και μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ξεχωρίζει η σειρά Γκερεμέζι, που αποτελεί την πολυτελή πρόταση του τυροκομείου. Πρόκειται για φρέσκο μαλακό τυρί, από πρόβειο γάλα με μόνο 14,6% λιπαρά. Διατίθεται σε επτά διαφορετικές γεύσεις (με μαύρη τρούφα, πάπρικα, βότανα, μπούκοβο, φιστίκι, 4 πιπέρια και σκέτο), οι οποίες δίνουν άλλη διάσταση στο αλοιφώμενο τυρί.

Η σειρά Σταμνοτύρι με την γλυκιά, αλλά ελαφρώς υπόξινη γεύση, αποτελεί αγαπημένη των πελατών, ενώ ο συνδυασμός με την μαστίχα Χίου την ανεβάζει σε άλλο επίπεδο.

Ξεχωριστή θέση κατέχει και το «Άληστον», με πλούσια γεύση, μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή σε συνδυασμό με μπούκοβο-τσίλι, βότανα του δάσους, πέστο βασιλικού, πιπέρι και για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά (για αμιγώς ελληνικό τυρί) με μαύρη τρούφα μανιταριού, αναδεικνύοντας την γεύση του τυριού με τα αρώματα της ελληνικής γης… Δοκιμάστε το είτε ωμό είτε ψημένο…

Το σταμνοπιπερακι με την απλή γλυκοπικάντικη γεύση από τα πιπεράκια συνδυάζεται με την δροσερή γεύση από το σταμνοτύρι και το αποτέλεσμα είναι μια πανδαισία γεύσεων.

Στα πιο ιδιαίτερα προϊόντα ανήκει το Κιουνεφέ Kaidancheese, ένας συνδυασμός του κανταϊφιού με το τυρί. Πρόκειται για τυρί δημιουργημένο από το τυροκομείο αποκλειστικά για αυτό το προϊόν, panirKaidancheese, ανάλατο που ματιχώνει στο ψήσιμο που συνδυάζοντάς το με βούτυρο και κανταΐφι δίνει το Κιουνεφέ Kaidancheese.

Σε όλα αυτά προστίθεται και η παραδοσιακή σειρά προϊόντων από φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, μυζήθρα και βούτυρο.

 

 

 

 

 

Ηρακλής Καδαϊντζής και Σια Ο.Ε., 32ο χλμ. Λ. Σουνιού, Μαρκόπουλο, τηλ. 22990 25102
E–mail: info@kaidancheese.com
www.kaidancheese.com
Facebook: @KaidanCheese

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top