skip to Main Content

O Δημήτρης Γρηγοράκης εξηγεί πως το ελαιόλαδο αποτελεί το απόλυτο ελληνικό “φάρμακο”

Η ωφέλιμη δράση του ελαιολάδου οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά και σε ουσίες (πολυφαινόλες) με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι ουσίες περιορίζουν την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και θωρακίζουν την καρδιά και τα αγγεία.

Γράφει ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης στο logodiatrofis.gr

Την παλέτα των ευεργετικών συστατικών του ελαιόλαδου συμπληρώνουν οι τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε), υδρογονάνθρακες (σκουαλένιο), στερόλες και διάφορες σπουδαίες αρωματικές ενώσεις.

Πρόσφατα γίνεται εκτενής επιστημονικός λόγος για δύο σπουδαίες πολυφαινολικές ενώσεις του ελαιόλαδου, την ελαιασύνη και την ελαιοκανθάλη. Οι συγκεκριμένες ουσίες υπάρχουν μόνο στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στην ουσία προσδίδουν τη χαρακτηριστική «πικρή» γεύση που συναντάμε στο αγουρέλαιο (όσο πιο πικρό – τόσο πιο καλό!).

Η ελαιοκανθάλη διακρίνεται για την αντιφλεγμονώδη δράση της, η οποία θεωρείται εφάμιλλη των κλασικών χορηγούμενων φαρμάκων. Αναφέρεται πως 40 ml εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ισοδυναμούν με 250 mg του φαρμάκου Ibuprofen.

Παρουσιάζει επίσης σημαντική αντιδιαβητική, αντιυπερτασική, αντιαλσχαϊμερική, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση. Μπορεί να οδηγήσει σε απόπτωση τα καρκινικά κύτταρα μέσα σε 2 ώρες, χωρίς να βλάψει τα υγιή.

Το πρωτόλαδο χαμηλής οξύτητας (<0,3) είναι υψηλών διατροφικών προδιαγραφών, λόγω αυξημένης παρουσίας ελαιασίνης και ελαιοκανθάλης.

Προκειμένου το ελαιόλαδο να διατηρεί μακροπρόθεσμα τα ιδιαίτερα διατροφικά του χαρακτηριστικά θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο οξυγόνο, στο φως και στην αυξημένη θερμοκρασία. Αντί για πλαστικό μπουκάλι, διαφανή συσκευασία και έκθεση στον ήλιο (σπίτια, ταβέρνες κλπ.) θα πρέπει να χρησιμοποιείται γυάλινο σκούρο μπουκάλι. Φυσικά είναι σημαντικό να διατηρείται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση 2-3 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο, ενώ μαρτυρίες υγιών υπερηλίκων αναφέρουν ότι 1 κουταλιά της σούπας ωμό πικρό αγουρέλαιο καθημερινά, το «γιατρό κάνει πέρα»!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top