skip to Main Content

Όταν οι μεγάλοι καλλιτέχνες συναντιούνται προκύπτει μία μεγαλειώδης έκθεση κοσμημάτων & ασπρόμαυρων φωτογραφιών – Minas & Κώστας Κουτάγιαρ μαζί στο Μουσείο Μπενάκη

Έκθεση αφιερωμένη στον σπουδαίο σχεδιαστή Mina θα φιλοξενήσει τον Σεπτέμβριο στους χώρους του το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τα 80α γενέθλιά του.

Η εκδήλωση, που έχει τίτλο: «Minas. Clarity of Shapes through the lens of Coutayar», είναι ένας εορτασμός προς τιμήν του μεγάλου σχεδιαστή και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 20.00. Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018.

Η έκθεση περιλαμβάνει 50 περίπου ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Κώστα Κουτάγιαρ, “silver prints” on archival paper, αριθμημένες και υπογεγραμμένες, από τον ίδιο τον φωτογράφο.

Πρόκειται για μία μεγάλη συνάντηση ενός σπουδαίου Έλληνα σχεδιαστή με έναν σπουδαίο Έλληνα φωτογράφο για ένα κοινό αποτέλεσμα, την έκθεση «Minas, Clarity of shapes».

Δύο προσωπικότητες έντονες, δύο προσωπικότητες μοναδικές, με κοινές καλλιτεχνικές ανησυχίες και μία αμοιβαία εκτίμηση ο ένας για τον άλλον. Έχουν χαράξει και οι δύο την δική τους ανεξίτηλη πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο και τώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία ξεχωριστή έκθεση.

Οι φωτογραφίες του Κουτάγιαρ, θα παρουσιάζουν πορτραίτα αντισυμβατικών ανθρώπων του σήμερα, όλων των ηλικιών και όλων των life style «ντυμένων» με τα κοσμήματα του Minas: από τον Nobu Matsuhisa και τον Τonino Carotone μέχρι τον Αντώνη Φραγκάκη και τους αδελφούς Βολικάκη. To styling των προσώπων υπογράφει ο Nικόλας Γεωργίου. Παράλληλα, σε ειδικά σχεδιασμένες βιτρίνες από τον ίδιο, θα εκτεθούν κάποιες αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του σχεδιαστή που φέρουν τα μοντέλα στις φωτογραφίες.

Την παρουσίαση συνοδεύει μια πλούσια εικονογραφημένη έκδοση 96 σελίδων με τίτλο «Minas – Clarity of Shapes». Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Ελένη Αθανασίου.

Ο Minas είναι ένας μποέμ, πολυδιάστατος καλλιτέχνης του σύγχρονου design. Απεικονίζει την τέχνη του με αρχαϊκή λιτότητα, μεταπηδάει από το ένα υλικό στο άλλο και με απίστευτη κομψότητα, ευγένεια, χάρη και διαφορετικά φινιρίσματα, χειρίζεται το ασήμι και το χρυσό στα κοσμήματα του, την αμερικάνικη και την αφρικάνικη καρυδιά στα έπιπλα αλλά και το ανθρακόνημα, το ανοξείδωτο ατσάλι, το πεντελικό μάρμαρο, και την πορσελάνη στα χρηστικά του αντικείμενα.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου: «(…) δίχως εκπτωτικούς συμβιβασμούς, με γνώμονα τις ευαισθησίες του και την αψεγάδιαστη ποιότητα των δημιουργιών του ο Minas προσεγγίζει ολιστικά τις δημιουργίες του και σχεδιάζει ως άλλος Van de Velde στο πνεύμα της έννοιας του «συνολικού έργου τέχνης». (…) το έργο του, αφαιρετικό, λιτό, με έμφαση στις μαλακές, ρέουσες, οφιοειδείς γραμμές, την δύναμη και την καθαρότητα της φόρμας, έχει ρυθμό – στοιχείο ισορροπίας, συμμετρίας, αρμονίας και σταθερότητας – και λειτουργεί ως χορογραφία, αποτρεπτικά ως προς τη χαώδη ροή τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο. (…)».

WHO IS WHO

Ο Minas γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Από πολύ μικρή ηλικία εκπαιδεύτηκε ως χρυσοχόος και ήδη από την ηλίκια των 15 γνώριζε πολύ καλά τι ήθελε να κάνει στην ζωή του. Στην ηλικία των 30 ετών έφτασε στην Αμερική. Έζησε και εργάστηκε για 11 χρόνια στη Νέα Υόρκη, ως ελεύθερος επαγγελματίας και καθιερώθηκε ως σχεδιαστής, δημιουργώντας κομμάτια από χρυσό και ασήμι, όχι όμως από πέτρα.

Το 1980 επέστρεψε στην Αθήνα και ξεκίνησε να δημιουργεί μία σειρά από δημιουργίες με την δική του προσωπική υπογραφή. Το 1983 άρχισε να πειραματίζεται στον βιομηχανικό σχεδιασμό και να εφαρμόζει τις τεχνικές του δεξιότητες στις δημιουργίες του.

Το 1986 ήρθε σε επαφή με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και σχεδίασε μία μοναδική κατοικία στην Μύκονο, παντρεύοντας την Κυκλαδίτικη παράδοση με σύγχρονες ιδέες.  Το 1990 άρχισε να σχεδιάζει έπιπλα δουλεύοντας με το μάρμαρο, το ξύλο και το ανοξείδωτο ατσάλι.

Άνοιξε το πρώτο του κατάστημα το 1998 στην Μύκονο και η προσωπική του πινελιά στις δημιουργίες τους ήταν αναγνωρίσιμη από την πρώτη κιόλας στιγμή. Τον Δεκέμβριο του 2005 άνοιξε το κατάστημά του στην Αθήνα και το 2015 στο Λονδίνο.

Σταθμός στη διαδρομή του η συνεργασία του με τον σχεδιαστή Georg Jensen.

O Κώστας Κουτάγιαρ ή Coutayar γεννήθηκε στον Πειραιά το 1963. Σπούδασε στο Royal College of Art (Fine Arts and Communications Arts) στο Λονδίνο και εργάστηκε στην Αθήνα αρχικά σαν γραφίστας και art director για βιομηχανίες και διαφημιστικές εταιρείες. Το επάγγελμα αυτό τον έφερε σε επαφή με τον κόσμο των περιοδικών και έτσι αποφάσισε το 1985 να μεταπηδήσει στο επάγγελμα του φωτογράφου.

O Κώστας Κουτάγιαρ καταφέρνει να βλέπει τι έχουν κάνει στο παρελθόν οι μεγάλοι της φωτογραφίας μόδας και να μορφώνεται και να εμπνέεται από αυτούς. Σε σύντομο διάστημα έγινε από τους γνωστότερους και πιο πετυχημένους φωτογράφους μόδας.

Ο Κώστας Κουτάγιαρ έχει συνεργαστεί με όλα σχεδόν τα ελληνικά περιοδικά (Γυναίκα, ELLE, Marie Clair, Status, Nitro, ΚΛΙΚ, Vogue, κ.ά.), καθώς και με ξένες εκδόσεις (L’Uommo Vogue, GQ, Mondo Uommo, Glamour, Italian Max, Jardin De Mode, Depeche Mode, Esquire), ενώ ανέλαβε να σχεδιάσει και να διευθύνει το ένθετο περιοδικό View τής εφημερίδας Καθημερινή.

Ίδρυσε το πρακτορείο Smile που αντιπροσωπεύει φωτογράφους και άλλους επαγγελματίες τής μόδας και τής διαφήμισης. Οι εικόνες του δίνουν την αίσθηση ότι δεν έχει αφήσει τίποτε στην τύχη. H τόλμη του σταματά εκεί όπου αρχίζει το ύφος του σχεδιαστή.

Όπως σε σχετικό του άρθρο ο Πλάτων Ριβέλλης υπογραμμίζει: “Oι φωτογραφίες του μαρτυρούν έναν απόλυτα ελεγχόμενο επαγγελματισμό. Oι προσωπικές του αναζητήσεις δεν παρεμβαίνουν στο επαγγελματικό έργο του. Είναι όσο τολμηρός απαιτεί η ανάδειξη των ρούχων που προβάλλει και το ύφος τού σχεδιαστή τους”

«Minas, Clarity of Shapes», photographs by C.Coutayar

Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 5 Σεπτεμβρίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 6 έως 9 Σεπτεμβρίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top