skip to Main Content

Αποκλ:-Αmerika Square: Το “Made in Greece” νουάρ θρίλερ που βρίσκεται στο δρόμο για τα Όσκαρ – Τι μας είπε ο παραγωγός Γ. Θ. Λαιμός (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Γιώργος Θ. Λαιμός είναι ένα από τα βασικά στελέχη της “Marblemen Productions” μιας ανεξάρτητης ελληνικής εταιρείας παραγωγής ταινιών, η οποία είναι υπερήφανη για την παραγωγή της ταινίας “Amerika Square” όπως δηλώνει ο ίδιος. Η ταινία θα είναι το φιλμ που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην  90ή απονομή των βραβείων Οσκαρ.

Η ταινία  έχει υποβληθεί από την Ελλάδα για υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία “Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας”.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα   του Γιάννη Τσιμπρά, που διασκεύασε  και σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σακαρίδης, η ταινία σκιαγραφεί τις διασταυρούμενες μοίρες τριών ανθρώπων που ζουν σε ένα συγκρότημα κατοικιών στην Αθήνα

Ένας tatoo artist, ένας Σύριος πρόσφυγας από το Χαλέπι, κι ένας ξενοφοβικός εθνικιστής.

Αυτό που συμβαίνει μεταξύ τους είναι μια πολύπλοκη ματιά στην ανθρώπινη πλευρά της συζήτησης για τη μετανάστευση, λέει ο κύριος Λαιμός.

Η ταινία είναι ένα θρίλερ, με νουάρ στοιχεία, τοποθετημένο στη σύγχρονη Αθήνα της ανέχειας, των προσφύγων και του όψιμου ρατσιστικού ρεύματος.

Εκεί τρεις είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές διαφορετικών ιστοριών, οι οποίες με τον τρόπο τους συναντιούνται: από τη μία ο Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου), γέννημα θρέμμα της πλατείας, ιδιοκτήτης μπαρ και tattoo artist, ο οποίος γνωρίζει την Τερέζα, μια όμορφη τραγουδίστρια από την Αφρική που έχει μπλεξίματα με τη μαφία. Από την άλλη, ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου), κοντά στα 40, άνεργος και περιθωριοποιημένος, ζει ακόμα με τους γονείς του και μισεί τους ξένους, που έχουν κατακλύσει τη γειτονιά του, στερώντας του το μοναδικό πράγμα που του δίνει ταυτότητα. Τέλος, υπάρχει ο Τάρεκ, (Βασίλης Κουκαλάνι)  Σύρος πρόσφυγας  που ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να φύγει μαζί με τη 10χρονη κόρη του για τη Γερμανία, πέφτοντας και αυτός στα δίχτυα επιτήδειων.

Ένας από τους παραγωγούς  της ταινίας, Γιώργος Θ. Λαιμός, δηλώνει στο Made in Greece: ” Η μικρή μας αφοσιωμένη ομάδα δούλεψε ακούραστα για να δημιουργήσει ένα νουάρ θρίλερ με ένα πολύ μικρό προϋπολογισμό και είμαστε ενθουσιασμένοι που ανταμείφθηκε με αυτή τη σαρωτική αναγνώριση. Το  περιοδικό The Reporter του Χόλιγουντ,  έγραψε για την ταινία μας: “Η ταινία “Amerika Square”  είναι μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες μέχρι σήμερα για το θέμα της μετανάστευσης σε όλες τις επώδυνες επιπτώσεις της”.

Οι πιθανότητες της Ελλάδας να πάρει φέτος το Όσκαρ  σε αυτή την κατηγορία είναι πολλές. Παρόλο που δεν έχουμε κερδίσει ακόμα αυτό το πολυπόθητο αγαλματίδιο, έχουμε βάλει υποψηφιότητα πέντε φορές από το 1957.  Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το 2010 με το Dogtooth του Γιώργου Λάνθιμου.

Ενενήντα δύο χώρες έχουν υποβάλει τις ταινίες τους για αυτή την κατηγορία, εκ των οποίων τα μέλη της Ακαδημίας θα επιλέξουν αρχικά τις εννέα και από εκεί θα βγουν οι πέντε ταινίες που θα είναι υποψήφιες για το βραβείο Όσκαρ “Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας”. Οι πέντε επίσημοι υποψήφιοι θα ανακοινωθούν στις 23 Ιανουαρίου 2018 και η 90η Τελετή Όσκαρ θα λάβει χώρα στις 4 Μαρτίου του 2018.

Η ταινία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από την Ασία μέχρι τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Στα χρόνια διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Trump, η Ακαδημία έχει ισχυρούς λόγους να δείξει ότι συντάσσεται με  το προοδευτικό πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με την βράβευση μιας  ταινίας που προέρχεται  από μια  χώρα με ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση στη Μεσόγειο, όπως η Ελλάδα, η οποία ασχολείται με την κρίση των προσφύγων (το πιο σημαντικό ζήτημα στον κόσμο μετά τον πόλεμο στη Συρία), η Ακαδημία θα απευθύνει έκκληση στο συλλογικό ασυνείδητο των προοδευτικών επαγγελματιών  στην ισχυρή κινηματογραφική βιομηχανία, η πλειοψηφία των οποίων δήλωσε δημοσίως την υποστήριξή τους στον Μπαράκ Ομπάμα.

Για να ξεχωρίσει μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να φτάσει στις  τελευταίες πέντε, η ταινία “Amerika Square” ,( Πλατεία Αμερικής), πρέπει να επενδύσει σε μια δημιουργική και επιθετική εκστρατεία μάρκετινγκ σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. Η καμπάνια  που έχουμε προγραμματίσει περιλαμβάνει:

Α) συστηματική αποστολή του διαφημιστικού υλικού της ταινίας στα 5.765 μέλη της Ακαδημίας και ένας μακρύς κατάλογος επαφών με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Β)  Ειδικές και VIP προβολές της ταινίας για τους επόμενους τρεις μήνες στα 5.765 μέλη της Ακαδημίας και της Επιτροπής Ταινιών Ξένων Γλωσσών.


Γ) Οργάνωση επαγγελματικών πάρτι για  κάποια από τα μέλη της Ακαδημίας, προκειμένου να εξοικειωθούν με το cast και τους συντελεστές της ταινίας και να παρουσιάσουν εκτενώς  το θέμα στο πιο ισχυρό λόμπι της Ακαδημίας.

Η  ταινία “Amerika Square”  έχει αρχίσει από τον Οκτώβρη να προβάλλεται  σε επιλεγμένους αμερικανικούς κινηματογράφους  γεγονός που αποτελεί ένα καλό ξεκίνημα για την προώθηση της στις ΗΠΑ.

Έχουμε ήδη λάβει κοστολογημένες προτάσεις προωθητικής καμπάνιας από εταιρείες προώθησης των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η Kean & Kolar Communications, η οποία έχει μέχρι τώρα υλοποιήσει  στρατηγικές εκστρατείες για την προβολή περισσότερων από εξήντα ταινιών, πολλές από τις οποίες έχουν προταθεί για Όσκαρ, μας έγραψε: “Σας συγχαίρουμε για την εξαιρετική ταινία σας. αυτό το ζήτημα αφορά τους Αμερικανούς ψηφοφόρους λόγω της έντονης συζήτησης για τη φυλετική και την προσφυγική κρίση, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ”

Από την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διεθνές φεστιβάλ Busan (Νότια Κορέα) τον Οκτώβριο του 2016, η ταινία παρουσιάστηκε σε διεθνή φεστιβάλ (Σικάγο, Πεκίνο, Θεσσαλονίκη, Καλκούτα, Λος Άντζελες, Τεργέστη, Μπούργκος), κερδίζοντας τις εντυπώσεις των κριτικών και μεγάλα βραβεία όπως το Βραβεία κοινού στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου , μαζί με  τα βραβεία Best Film στην Τεργέστη, το Λος Άντζελες και τη Βουλγαρία.


Για το «Amerika Square» αξίζει επίσης να σημειωθεί πως έχει αποσπάσει ήδη τρεις διακρίσεις στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (βραβείο Fipresci, ειδικό βραβείο της Επιτροπής Νεότητας και Ειδική Μνεία στον Βασίλη Κουκαλάνι), ενώ και στα τελευταία βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το βραβείο μοντάζ κέρδισε ο Γιάννης Σακαρίδης”.

Πληροφορίες για την ταινία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 11 Οκτωβρίου 2016
Σκηνοθέτης: Γιάννης Σακαρίδης
Παραγωγοί: Γιάννης Σακαρίδης, Νίκος Φράγκος, Βένια Βέργου, Γιώργος  Τ. Λαιμός

Παίζουν:

Γιάννης Στάνκογλου: Μπίλυ

Θέμις Μπαζάκα: Γεωργία

Μάκης Παπαδημητρίου: Νάκος

Βασίλης Κουκαλάνι : Τάρεκ

Ξένια Ντάνια: Τερέζα

Ερρίκος Λίτσης: Σταύρος

Αλέξανδρος Λογοθέτης: Μανώλης

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top