skip to Main Content

Η Βάσω Τρίγκα από δικηγόρος έγινε ζωγράφος & μαγεύει με χρώματα βυθού και φύσης

Η Βάσω Τρίγκα από δικηγόρος έγινε ζωγράφος & μαγεύει με χρώματα βυθού και φύσης.

Αυτός ήταν ο λόγος κατά τη γνώμη μου ως μεγάλη θαυμάστρια της τέχνης της, που άφησε τα στεγνό και άχρωμο χώρο των νομικών και των δικαστηρίων και άφησε το ταλέντο της να ανθίσει.

Η Βάσω λατρεύει όλη τη παλέτα των χρωμάτων με πάθος αλλά και εκείνων που βάζουν στη ζωή μας πινελιές δροσιάς και παιδικών ονείρων.

Με αφορμή τη νέα της έκθεση στο αγαπημένο της νησί της Σπέτσες ζητήσαμε από τη Βάσω να μας μιλήσει για τη καλοκαιρινή της καλλιτεχνική απόδραση.

Πως από δικηγόρος καριέρας μεταπηδήσατε στην ζωγραφική
Τι συνέβη και πως το ένα βοήθησε – αν βοήθησε – το άλλο η οδήγησε σε αυτό;
Υπήρχε πάντα μέσα σας η τέχνη; Ο απολογισμός της βασικής καριέρας;

Νομικές σπουδές, δέκα χρόνια δικηγορίας που κρατώ ως κέρδος και ένα πρώτο κεφάλαιο για μένα ως αρχή μιας καριέρας, που διακόπηκε προς χάριν οικογένειας και δυο παιδιών που ήρθαν κοντά -και ευτυχώς- αισθάνομαι να ήταν μια βάση στιβαρή και υποσχόμενη για ότι καλύτερο στην επαγγελματική μου ζωή.

Η ενασχόληση μου με τη ζωγραφική υπήρχε πάντα ασταμάτητα με ανησυχίες και επιμονή ως ‘’αναπνοή’’, ως κάτι που θα με καθορίζει και θα είναι ότι καλύτερο για να επικοινωνώ και να εκφράζομαι.

Όμως το ένα θα λειτουργούσε μοιραία εις βάρος του άλλου σε κάποιο χρονικό σημείο από, τις αρκετά νωρίς σε ηλικία, έντονες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Τις προ 15 ετών συνθήκες.

Ακoλούθησαν επτά χρόνια εικαστικών εργαστηρίων, όπου διοχετεύθηκε και εξελίχθηκε κάθε ανάγκη μου να εκφραστώ εικαστικά και ιδιαίτερα ζωγραφικά σε καμβά με πινέλο
και λάδια και χρώματα, με σχέδια με μελάνια με μικτές τεχνικές.

Όλα με ενθάρρυναν να συνεχίζω στη επιλογή μου, στη πατρίδα αλλά και στο εξωτερικό στο Λουξεμβούργο όπου ζω και εργάζομαι…

Δάσκαλοι, φίλοι που έβλεπαν τη δουλειά μου αργότερα όταν άρχισα να εκθέτω, άνθρωποι, που παρακολουθούν τις τέχνες, άλλοι ζωγράφοι, άνθρωποι άγνωστοι, που εκφράζονταν με αυθόρμητο τρόπο για τα έργα μου με ενθουσιασμό, που άρχισαν να τα αγοράζουν, να τα επιλέγουν για συλλογές, να τα χαίρονται όπως εγώ, να τα βλέπουν στο δικό τους καθημερινό χώρο τους, να μιλούν γι αυτά.

ΝΑΙ!… ό,τι προηγήθηκε έδρασε αθροιστικά και ευεργετικά σε κάθε επόμενο βήμα στη ζωγραφική

Έκθεση στο νησί των Σπετσών, το αγαπημένο σας. Καλοκαίρι και τέχνη συνδυάζονται και αγαπιούνται ;
Τι θα δείξετε φέτος και γιατί τα χρώματα σας είναι τόσο -ειλικρινά πολύ όμορφα- με παραπέμπουν στα κοράλλια της θάλασσας η το τυρκουάζ το κατ’ εξοχήν χρώμα του καλοκαιριού;

Η έκθεση στο νησί στις Σπέτσες ήρθε όπως θα έπρεπε μέσα στο καλοκαίρι που μας φέρνει κοντά στη φύση πιο πολύ.

Οι πίνακες αυτοί. Οι ‘φυσικές μου ιστορίες’ φέρνουν τη φύση πιο κοντά στο βλέμμα του θεατή με τρόπο ανάλαφρο και έντονο και υπενθυμίζουν την πρωταρχική του ανάγκη να αισθάνεται λίγο πριν δει!
Τα χρώμα που κυριαρχεί είναι το μπλε – σύνθεση χρώμα έκπληξη ‘’παρόρμηση του πινέλου’’

Είμαι χαρούμενη γιατί είναι η πρώτη μου έκθεση στο νησί που ζω και αγαπώ ανάμεσα σε ανθρώπους που με ξέρουν, που έρχονται για πρώτη φορά ή που ταξίδεψαν από άλλη χώρα για λίγο για να το γνωρίσουν.

Σε ένα χώρο στο Παλιό Λιμάνι ιστορικό των Σπετσών τα έργα φιλοξενούνται με το καλύτερο τρόπο και σας περιμένουν.

Δείτε τη δουλειά της Βάσως Τρίγκα-Βλαχάκη εδώ: vassotriga

Λίγα λόγια για την έκθεση

ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Eίναι ο τίτλος της ατοµικής έκθεσης ζωγραφικής της Βάσως Τρίγκα που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015, στις 9:00 µµ, στην Αίθουσα Τέχνης Ακρόπρωρο, στο Παλιό Λιµάνι
στις Σπέτσες.

Έχοντας εκθέσει σε ατοµικές εκθέσεις στην Αθήνα και το Λουξεμβούργο, όπως στη Γκαλερί Ίρις-Μαρίζα Φασιανού, Abbaye de Neumünster Luxembourg, Centre culturel de rencontre, Λέσχη ΣΑΚΑ Κολλεγίου Αθηνών, αλλά και σε πλήθος οµαδικών όπως στη Theorema-Art Gallery Brussels, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Ιανός, Image Gallery, Gallery της Έρσης, έφτασε ο καιρός να παρουσιάσει πρόσφατα έργα της στον υπέροχο χώρο της Αίθουσας Τέχνης Ακρόπρωρο στο αγαπημένο νησί της ζωγράφου τις Σπέτσες, που είναι ταυτόχρονα και σηµαντικό πεδίο έµπνευσης των έργων της.

Ιδιαίτερη θετική αίσθηση έχουν κάνει τα έργα της στο Λουξεμβούργο όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια και μεταφέρει το φως και τα χρώµατα της ελληνικής φύσης.

«Στο Λουξεμβούργο, μένοντας σε µια σοφίτα που καδράρει εξαίσια το πράσινο της πόλης, είδα για πρώτη φορά εκ του φυσικού τα δένδρα που εγώ ήδη ζωγράφιζα στην Ελλάδα.

Η οργάνωση των εντυπώσεων και των συγκινήσεων μέσα στη φύση και το περιβάλλον μπαίνουν σε μια πορεία μεπεριπετειώδες πνεύμα που μετρά τα βήματα μου πάνω στο καμβά, με το χρώμα και τη φαντασία και καθορίζει τη σχέση μου με το θέμα – αντικείμενο, όπως ανακαλώ την αίσθηση του στη μνήμη μου.

Ο J.L.Borges λέει: “Η τέχνη οφείλει να είναι σαν καθρέφτης που αντανακλά το ίδιο το πρόσωπό μας” …και το πρόσωπο μας είναι καθρέπτης που αντανακλά τη φύση.

Κάθε χρωμόσωμα κάθε κυττάρου εμπεριέχει τόσα χρώματα με όσα η φύση γύρω μας μας περιβάλλει.

Η σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον είναι πάντα γόνιμη.

Η ύπαρξη ή έλλειψη της φύσης πάντα καθορίζει τον άνθρωπο.», παρατηρεί η ζωγράφος.

Έργα της Βάσως Τρίγκα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

B. Τρίγκα

Η έκθεση θα διαρκέσει από 12 Αυγούστου έως 28 Αυγούστου 2015,καθηµερινά από 19:30-24:00.
Πληροφορίες: Αίθουσα Τέχνης Ακρόπρωρο, Παλιό Λιµάνι, Σπέτσες. Τηλ: 22980 72643,
Email: akroproro@gmail.com.

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

 

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 23 Ιουλίου 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top