skip to Main Content

Η ελληνική τέχνη κατακτά τον κόσμο- Έλληνες καλλιτέχνες στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου (ΦΩΤΟ)

Όπου κι αν πάω η Ελληνική τέχνη με απογειώνει θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας τον Σεφέρη. Η Ελληνική ζωγραφική κατακτάει το διεθνές κοινό. Μεγάλα μουσεία του εξωτερικού φιλοξενούν στις μόνιμες συλλογές τους, έργα σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.

Για να δούμε λοιπόν σε ποια μουσεία θα συναντήσουμε Έλληνες ζωγράφους;

Museum of Modern Art New York

Takis -Signal Rocket 1955

Το MoMa (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), φιλοξενεί στην μόνιμη συλλογή του 200.000 έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης από 10.000 καλλιτέχνες.

Chryssa Blue Print from Newspaper Book 1962

Στη μεγάλη μόνιμη συλλογή του θα συναντήσουμε αρκετούς Έλληνες δημιουργούς. Στην ιστοσελίδα του μουσείου, παρουσιάζονται κάποια από τα έργα που θα δει ο επισκέπτης του μουσείου.  Είκοσι εννέα έργα του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, είκοσι οχτώ έργα της Χρύσας Βαρδέα, πενήντα οχτώ έργα του Λουκά Σαμαρά, ένα έργο του Νάσσου Δάφνη, δύο έργα της Αθηνάς Τάχα, δύο έργα του Πολύγνωτου Γ. Βάγη,  δεκατρία του Τάκι είκοσι επτά έργα του Ηλία Ζέγγελη και είκοσι οχτώ έργα της Ζωής Ζέγγελη.

Lucas Samaras Panorama February 23, 1983

Tate Modern

Από την TATE του Λονδίνου, την πιο διάσημη ίσως πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να λείπει το Ελληνικό στοιχείο.

Στην μόνιμη συλλογή της που περιλαμβάνει έργα μοντέρνας τέχνης από το 1900 έως σήμερα και εκτίθεται σε τέσσερα επίπεδα, ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα των Ρόθκο, Πικάσο, Ματίς , Μονέ, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έργα δέκα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Untitled #05 t/c 2010 Haris Epaminonda

Τα έργα με άρωμα Ελλάδας που εκτίθενται στην Tate, φέρουν τις υπογραφές του Τάκι, του Λουκά Σαμαρά, του Γιάννη Κουνέλλη, του Βλάση Κανιάρη, του Αχιλλέα Δρούγκα, του Μανώλη Καλιγιάννη του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα αλλά και εκπρόσωπων της νέας γενιάς όπως ο Βαγγέλης Βλάχος και η Χάρις Επαμεινώνδα.

Untitled 1969 Jannis Kounellis born 1936 

Metropolitan Museum of Art – New York

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art, γνωστό και ως The Met) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1872 και βρίσκεται στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν. Οι συλλογές του περιέχουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης και περιλαμβάνουν ξεχωριστούς τομείς Ελληνορωμαϊκής, Μεσαιωνικής, Ισλαμικής, Ασιατικής και σύγχρονης τέχνης, καθώς και φωτογραφιών, ενδυμάτων, όπλων και πανοπλιών και μουσικών οργάνων. Το Met φιλοξενεί την μεγαλύτερη συλλογή έργων αρχαίας Ελληνικής τέχνης στον κόσμο.

Saint Jerome as Scholar- El Greco

Περιλαμβάνει δείγματα της Κυκλαδικής, της Μινωϊκής , της γεωμετρικής, της αρχαϊκής και της κλασσικής περιόδου. Στην Ευρωπαϊκή πλευρά του μουσείου θα συναντήσουμε 2.500 πίνακες ζωγραφικής. Φιλοξενεί έργα των Δομίνηκου Θεοτοκόπουλου, Νίκου – Χατζηκυριάκου Γκίκα, Τζόρτζιο ντε Κιρίκο, Χρύσα (Βαρδέα), Λουκά Σαμαρά, Εμμανουήλ Τζανή, Νικόλαου Τζαφούρη.

Chair Transformation #17A- Loucas Samaras

 

Museo del Prado

 

Το Μουσείο ντελ Πράδο στη Μαδρίτη, κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα.

El Greco- The Nobleman With His Hand On His Chest Ca. 1580

Οι πίνακες ζωγραφικής, που φιλοξενεί στους οποίος χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, γύρω στους 8.600. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα ισπανικής τέχνης που θα συναντήσει ο επισκέπτης του μουσείου θα είναι και πολλά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου γνωστού και ως El Greco.

 National Gallery of art Washington

Η εθνική πινακοθήκη τέχνης της Ουάσιγκτον , (National gallery of art) διαθέτει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης στον κόσμο. Δημιουργήθηκε για το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετά από κοινό ψήφισμα του Κογκρέσου, να αποδεχθεί το δώρο του χρηματοδότη, δημόσιου υπάλληλου, και συλλέκτη έργων τέχνης Andrew W. Mellon το 1937.

Giorgio de Chirico Conversation among the Ruins

Η μόνιμη συλλογή έργων ζωγραφικής εκτείνεται από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

El Greco The Needlewoman

Σε αυτή ο επισκέπτης θα συναντήσει εννέα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, τέσσερα έργα του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, το έργο “Η διεθνής πρωτοπορία νο 18” του Τάκι, το έργο “Ανάλυσις του Υ” της Χρύσας Βαρδέα, έξι έργα του Λουκά Σαμαρά.

Πολλοί από τους Έλληνες καλλιτέχνες είναι διεθνείς. Η τέχνη και η φήμη τους ξεπέρασε τα Ελληνικά σύνορα, και γίνεται γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top