skip to Main Content

Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας 2016: Στον Βασίλη Βασιλικό το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του

“Είναι μια τιμή μεγάλη για μένα και αναπάντεχη, διότι δεν το περίμενα”. Με αυτά τα λόγια ο δεύτερος πιο μεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός σχολίασε σστον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τη διάκριση του. Στον Βασιλικό απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων στα φετινά Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας.

Αφορμή για τη διάκριση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το σύνολο του έργου του. “Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι το σκεπτικό της επιτροπής, διότι αναφέρεται και στις πολιτιστικές δραστηριότητες μου, καθώς υπήρξα γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, πρέσβης της UNESCO στην Ελλάδα και για την εκπομπή “Άξιον Εστί”, που μεταδιδόταν στην ΕΡΤ3 μέχρι να κλείσει” επισήμανε ο Βασιλικός.

Ο Βασιλικός, ο οποίος κατάγεται από τα Ποταμούδια Καβάλας, αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους Βορειοελλαδίτες συγγραφείς που τιμήθηκαν με κρατικά βραβεία από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

“Υπάρχουν και άλλα κρατικά βραβεία που αφορούν την περιοχή μας. Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης που είναι από χωριό της Δράμας και πήρε το βραβείο μυθιστορήματος, το εξαιρετικό λογοτεχνικό περιοδικό “Δίοδος” που βγαίνει στη Δράμα κάθε έξι μήνες και η Σοφία Νικολαΐδου από τη Θεσσαλονίκη που πήρε το βραβείο για το έργο της με τίτλο “Καλά και σήμερα” είπε ο Βασιλικός.

Αναφέρθηκε επίσης, στη νεότερη λογοτεχνία και το έργο των νέων Ελλήνων συγγραφέων.

Τα βραβεία έχουν ως εξής:

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Απονέμεται ομόφωνα στον Βασίλη Βασιλικό για το σύνολο του έργου του.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Θεόδωρο Γρηγοριάδη, για το έργο του με τίτλο «Ζωή μεθόρια», Εκδόσεις Πατάκη.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ – ΝΟΥΒΕΛΑΣ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Ηλία Παπαμόσχο για το έργο του με τίτλο «Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες», Εκδόσεις Κίχλη.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Δημήτρη Αγγελή για το έργο του με τίτλο «Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου», Εκδόσεις Πόλις, και στη Σοφία Κολοτούρου για το έργο της με τίτλο «Η τρίτη γενιά», Εκδόσεις Τυπωθήτω.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ – ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Απονέμεται ομόφωνα στον Σταύρο Ζουμπουλάκη για το έργο του με τίτλο «Υπό το φως του μυθιστορήματος», Εκδόσεις Πόλις.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΧΡΟΝΙΚΟΥ – ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Βέη για το έργο του με τίτλο «Παντού. Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις», Εκδόσεις Κέδρος.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στην Γεωργίου Βασιλεία για το έργο της με τίτλο «Η έκτη μέρα», Εκδόσεις Γαβριηλίδης, και στον Χρήστο Κολτσίδα για το έργο του με τίτλο «Τα ορεινά», Εκδόσεις Μελάνι.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΑΓΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Σοφία Νικολαΐδου για το έργο της με τίτλο «Καλά και σήμερα», Εκδόσεις Μεταίχμιο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top