skip to Main Content

Ο διάσημος Έλληνας μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής με την ορχήστρα του ξεκινάει περιοδεία στην Ρωσία (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Την πρώτη μεγάλη του περιοδεία στην Ρωσία ξεκινάει συνοδευόμενος από την ορχήστρα του Musica Aeterna  ο γνωστός Έλληνας διευθυντής ορχήστρας Θεόδωρος Κουρεντζής, ανακοίνωσε το Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της πόλης Περμ.

Ο Έλληνας μουσικός, ο οποίος διαπρέπει εδώ και χρόνια στην Ρωσία, ξεκινάει την περιοδεία του από την πόλη Πέρμ και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι πόλεις Τιουμέν, Νοβοσιμπίρσκ και Κρασνογιάρσκ, για να καταλήξει στην Αγία Πετρούπολη και στην Μόσχα.

Η ορχήστρα musicAeterna υπό τη διεύθυνση του Κουρεντζή θα εκτελέσει την έβδομη συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Στις 24 Δεκεμβρίου, μετά την πόλη Τιουμέν, ο Κουρεντζής θα δώσει συναυλία στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ, όπου πριν από 14 χρόνια, όταν δούλευε ως βασικός διευθυντής ορχήστρας του ακαδημαϊκού θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου του Νοβοσιμπίρσκ, άρχισε να δημιουργεί την περίφημη ορχήστρα του.

Η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί με την εκτέλεση της έβδομης συμφωνίας του Ντμίτρι Σοστακόβιτς στην Αγία Πετρούπολη (στις 26 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Μαρίνσκι) και στην Μόσχα στις 29 Δεκεμβρίου (στην μεγάλη αίθουσα του Ωδείου της Μόσχας).

MOSCOW, RUSSIA – JULY 2, 2016: Artistic director of Perm Opera and Ballet Theatre, conductor Teodor Currentzis rehearses with Musica Aeterna Orchestra in the Grand Hall of Moscow Conservatory to perform at the 10th Diaghilev Festival. Vyacheslav Prokofyev/TASS (Photo by Vyacheslav ProkofyevTASS via Getty Images)

¨Όπως αναφέρει το θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Περμ, η Έβδομη Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, γνωστή ως «συμφωνία του Λένινγκραντ», είναι ένα έργο που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία, όχι μόνο λόγω της καλλιτεχνικής της βαρύτητας, αλλά και επειδή γράφτηκε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Η συμφωνία άρχισε να γράφεται πριν αρχίσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ ολοκληρώθηκε αποκτώντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με την έναρξη της εισβολής της φασιστικής Γερμανίας στην Σοβιετική Ένωση. Καθιερώθηκε δε ως θρυλική συμφωνία, όταν παίχτηκε τον Αύγουστο του 1942, όταν δηλαδή το Λένινγκραντ βρισκόταν υπό πολιορκία από τα στρατεύματα του Χίτλερ.

Το Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Πέρμ είναι ένα από τα παλαιότερα μουσικά θέατρα της Ρωσίας, αφού ιδρύθηκε το 1870. Έχει τιμηθεί αρκετές φορές με το εθνικό θεατρικό βραβείο «Χρυσή Μάσκα», με το οποίο έχει τιμηθεί αρκετές φορές ο Κουρεντζής, ο οποίος διευθύνει το Θέατρο της Περμ από τα 2011. Η ορχήστρα και η χορωδία musicAeterna, που πραγματοποιεί εμφανίσεις υπό την διεύθυνση του Κουρεντζή, θεωρείται σήμερα ως μία από τις πιο πρωτοπόρες ρωσικές ορχήστρες.

Who is who

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής είναι καταξιωμένος μαέστρος, μουσικός και ποιητής. Με έδρα του τη Ρωσία, έχει καταφέρει να γίνει γνωστός σε όλον τον κόσμο. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Μπαλέτου του Περμ και συνεργάζεται με μεγάλες ορχήστρες ανά τον κόσμο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Άρχισε να μαθαίνει πιάνο όταν ήταν 4 ετών, βιολί στα 7 και από τα 12 αφοσιώθηκε στη σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο στο Τμήμα Θεωρητικής Μουσικής και στο Τμήμα Εγχόρδων. Με τη σύνθεση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1987 υπό τη καθοδήγηση του καθηγητή Χατζηνίκου και αργότερα με το καθηγητή Σρεκ.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης στο Τμήμα Διεύθυνσης Ορχήστρας. Αξίζει να αναφέρουμε πως αρνήθηκε υποτροφία 25.000 δολαρίων που του προσέφερε η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης και επέλεξε ως επόμενο σταθμό του την Ρωσία.

Το 2002 μαζί με τη Ρωσίδα ελληνίστρια φιλόλογο Φατίμα Γιελόεβα και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού ίδρυσε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Το 2003 ο Κουρεντζής εντάσσεται στην Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ρωσίας και τον επόμενο χρόνο αναλαμβάνει επικεφαλής διευθυντής ορχήστρας στο Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας & Μπαλέτου της πόλης Νοβοσιμπίρσκ.

Μάλιστα, δημιούργησε το δικό του μουσικό σύνολο δωματίου και τη χορωδία Musica Aeterna.

Από το Νοβοσιμπίρσκ ο Κουρεντζής βρέθηκε στο Περμ, στα Ουράλια και ανέλαβε το 2011 τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Όπερας του Μπαλέτου της πόλης και τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ. Παράλληλα συνεργάζεται με μεγάλες ορχήστρες ανά τον κόσμο και έχει πολύχρονη συνεργασία με το Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης.

O διεθνής τύπος έχει πολλές φορές φιλοξενήσει αφιερώματα για τον Θεόδωρο Κουρέντζη τον οποίο αποκαλεί αντισυμβατικό, λόγω του πολύ ιδιαίτερου τρόπου που χειρίζεται τις μουσικές του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top