skip to Main Content

Ο διεθνής Έλληνας μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ιστορικής όπερας της Ερφούρτης

Στις αρχές του 2018, ο διεθνής Ελληνας αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης θα αναλάβει τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή στην ιστορική Όπερα της Ερφούρτης, καθώς και στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, πρωτεύουσας του γερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας.

Είναι μια σημαντική διάκριση, αναγνώριση της αξίας του, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Ο Μύρων Μιχαηλίδης προτάθηκε για τη θέση αυτή από το σώμα των μουσικών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Ερφούρτης σε σχετική ψηφοφορία που προηγήθηκε. Η επίσημη «πρώτη» της συνεργασίας του με τον ιστορικό αυτό γερμανικό θεσμό θα πραγματοποιηθεί στην έναρξη της ερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου με τη μουσική διεύθυνση της «Κάρμεν» του Μπιζέ στο καλοκαιρινό φεστιβάλ της πόλης, ενώ θα ακολουθήσει η μουσική διεύθυνσή του στην παραγωγή «Αΐντα» του Βέρντι.

Ο Μύρων Μιχαηλίδης είχε συνεργαστεί στο παρελθόν ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός με την Όπερα της Ερφούρτης και η εισήγηση από τους μουσικούς της ορχήστρας ήρθε μετά την αποχώρησή του από την Εθνική Λυρική Σκηνή τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο γενικός διευθυντής της Όπερας, Guy Montavon, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορέσαμε να κερδίσουμε για το θέατρό μας και ιδιαίτερα για τη Φιλαρμονική Ορχήστρα τον Μύρωνα Μιχαηλίδη. Εκτιμώ τη διεθνή εμπειρία του, την πολυδιάστατη προσωπικότητά του και την πολύτιμη προσέγγισή του ως προς τους μουσικούς και τους τραγουδιστές».

Who is who

Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι ένας από τους σημαντικότερους και πλέον προικισμένους Έλληνες μαέστρους της νεότερης γενιάς. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έναν κατάλογο που ξεπερνά τα διακόσια συμφωνικά έργα και τις τριανταπέντε όπερες.

Από το 2011 ως το 2017 διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανανεώνοντας τη σχέση του κοινού με το μοναδικό λυρικό θέατρο της Ελλάδας, μέσω υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικού προγραμματισμού, εξωστρεφών καλλιτεχνικών-κοινωνικών δράσεων, καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και ανάπτυξης δικτύου διεθνών σχέσεων.

Από το 2004 έως το 2011 διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, θέτοντας στόχους ριζικά ανανεωμένου προγραμματισμού, διείσδυσης στη διεθνή δισκογραφία και περιοδειών στο εξωτερικό.

Από το 2000 ώς το 2004 διατέλεσε Μόνιμος Αρχιμουσικός και Υπεύθυνος Σπουδών στην Όπερα της Ανατολικής Σαξωνίας, στη Γερμανία.

Διαθέτει επίσης ευρεία διδακτική εμπειρία σε Κρατικές Μουσικές Σχολές του Βερολίνου και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς όπερας.

Έχει διευθύνει πολλές σημαντικές ορχήστρες στη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Τσεχία, το Μεξικό, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Κίνα, την Ταϊβάν. Στο κατάλογο των ορχηστρών που διευθύνει συγκαταλέγονται η Συμφωνική του Βερολίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ρώμης, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ιερουσαλήμ, η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου καθώς και η Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Σαγκάης, της Όπερας του Βουκουρεστίου, της Όπερας της Ερφούρτης, της Όπερας του Μπράουνσβάικ, η Φιλαρμονική της Μπρατισλάβα, η Φιλαρμονική της Οδησσού, η Ορχήστρα Μπιλκέντ στην Άγκυρα, η Ορχήστρα της Όπερας της Ανατολικής Σαξωνίας κ.α. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με όλες τις ορχήστρες. Συνεργάζεται επίσης σε τακτική βάση με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Τον Μάιο του 2017 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως διευθυντής ορχήστρας στην Εθνική Όπερα της Σαγκάης στην πρώτη παρουσίαση επί κινεζικού εδάφους, της Όπερας «Η Κόρη του Συντάγματος» του Ντονιτσέτι.

Συμμετείχε ως διευθυντής ορχήστρας σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε επετειακές εκδηλώσεις. Τον Δεκέμβριο του 2007 διηύθυνε την ΚΟΘ σε μία ιστορική εμφάνιση στην Αίθουσα Συναυλιών της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Επρόκειτο για ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Έχει διευθύνει στις Αίθουσες Συναυλιών Βέρντι της Φλωρεντίας, Βέρντι του Μιλάνου, στο Smetana Hall και το Rudolfinum στην Πράγα, στην Αίθουσα Αtheneul στο Βουκουρέστι κ.α.

Έχει συνεργασθεί με διάσημους καλλιτέχνες όπως: Aldo Ciccolini, Paul-Badura Scoda, Κυπριανός Κατσαρής, Shlomo Mintz, Salvatore Accardo, June Anderson, Cheryl Studer, Fazil Say, Ivo Pogorelich, Lars Vogt, Mischa Maisky, Vadim Repin, Μαρτίνο Τιρίμο, Δημήτρη Σγούρο και άλλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top