skip to Main Content

160 χρόνια Made in Greece: Το συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας θα συνεχιστεί ως τις 25 Μαρτίου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Από πού βγαίνει ένας λαγός; Πότε φτιάχτηκε το πρώτο παγωτό ξυλάκι; Τι γνωρίζουμε για τον κύριο Μάρσαλ και το σχέδιό του; Ποιες ελληνικές βιομηχανίες έχουν να επιδείξουν τις πιο πρωτότυπες διαφημίσεις; Έχεις δει ποτέ μίξερ μεγαλύτερο από σένα; Πως το φωταέριο δίνει τη θέση του στο φυσικό αέριο; Από πότε η Ελλάδα μυρίζει μπισκότα;

Η έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» άνοιξε τις πύλες της στο κοινό και μας καλεί να ανακαλύψουμε… αλλιώς την ελληνική βιομηχανία από το 1860 έως σήμερα.

Με αφετηρία το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της χώρας, το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας που συμπληρώνει 160 χρόνια λειτουργίας, ξεκινάμε το πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι μας στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Στις 3 ενότητες της έκθεσης «160 χρόνια madeinGreece», γνωρίζουμε βιομηχανίες που καινοτόμησαν στον κλάδο τους, που παρασκεύασαν πρωτότυπα προϊόντα ή έφεραν νέα προϊόντα στην Ελλάδα, που κατοχύρωσαν διεθνείς πατέντες και άλλες που ξεκίνησαν φιλόδοξα αλλά δεν τα κατάφεραν. Αναγνωρίζουμε εταιρείες που ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη των βιομηχανικών πόλεων και τις βιομηχανίες που σχετίζονται με αυτές. Μα πάνω απ’ όλα, μέσα από… άκρως ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες, ανακαλύπτουμε τα πρόσωπα πίσω από τις βιομηχανίες, τους βιομήχανους και τους εργάτες, τους άντρες και τις γυναίκες που μπλέχτηκαν από νωρίς στα γρανάζια των μηχανών…

Πρώτη στάση: Μηχανουργείο. Δεύτερη: Αποθήκη. Περιηγούμαστε στις δύο αίθουσες της Τεχνόπολης και στο ιδιαίτερο στήσιμο που εμπνέεται από τις εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις, με 8 χρώματα να κυριαρχούν, ένα για κάθε κλάδο της ελληνικής βιομηχανικής ανάπτυξης: μέταλλα, χημικά, οικοδομικά υλικά και ύλες, ενέργεια, τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, καπνός, ξύλο και έπιπλο.

100 βιομηχανίες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, παραγόμενα προϊόντα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές και κρυμμένες πληροφορίες, για να καταλάβουμε πολύ γρήγορα ότι η βιομηχανία δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας…

Το ταξίδι μας όμως συνεχίζεται και στο προαύλιο του Μηχανουργείου… Το Σιδηρουργείο του εργοστασίου φωταερίου μας διηγείται μια ιστορία για την ενέργεια, ενώ στο Νέο Υδαταέριο έχουμε την ευκαιρία να δούμε έργα νέων δημιουργών στην εικαστική έκθεση «Αεριόφως», μία σύμπραξη του Φυσικού Αερίου Αττικής με τον Όμιλο AKTO Art & Design και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Η εμπειρία μας στα «160 χρόνια made in Greece» ολοκληρώνεται με διαδραστικές ξεναγήσεις από τους ανθρώπους του Μουσείου, παράλληλες εκδηλώσεις στο INNOVATHENS και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς μας φίλους.

Το… αλλιώτικο ταξίδι μας στην ελληνική βιομηχανία ξεκινά! Είστε έτοιμοι για επιβίβαση;

Με την υποστήριξη των: Μεγάλοι χορηγοί: VIOHALCO, Φυσικό Αέριο Αττικής και Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε., – χορηγός:  Mytilineos –  υποστηρικτές : Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής, μέλος του Ομίλου La Farge, τα Ελληνικά Πετρέλαια, Eskimo FG Europe, Φαρμακοβιομηχανία ΚΟΠΕΡ Α.Ε.-χορηγός του εκπαιδευτικού προγράμματος «160 χρόνια madeinGreece. Kids edition» Όμιλος Τιτάν.

Συντελεστές

Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Αγριαντώνη
Ιστορική έρευνα: Γιάννης Στογιαννίδης
Μουσειολογική επιμέλεια: Μαρία Φλώρου & Δέσποινα Ανδριοπούλου
Αρχιτεκτονικός-Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη
Μουσειολογική επιμέλεια κειμένων: Θάλεια Σπυριδάκι
Οπτική ταυτότητα& Εικαστικός σχεδιασμός: pi6 communicationdesign
Projectmanagement: ομάδα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Info:

Διάρκεια Έκθεσης: 18 Ιανουαρίου 2018 – 25 Μαρτίου 2018

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00, Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00

Γενική είσοδος: 4 ευρώ-Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top