skip to Main Content

Alexandros Iolas the Great: Πουλήθηκαν έργα της συλλογής του για 1.421.503 λίρες στο Sotheby’s (Φωτό)

Έργα και αντικείμενα από τη συλλογή Ιόλα δημοπρατήθηκαν από τον Οίκο Sotheby’s του Λονδίνου.

Πρώτος σε τιμή πώλησης ήταν ο πίνακας Polarisation του Βίκτορ Μπράουνερ έναντι 193.750 λιρών (με τιμή εκκίνησης 150.000-200.000 λίρες).

Δεύτερος πίνακας σε τιμή πώλησης ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος του Άντι Γουόρχολ έναντι 125.000 λιρών (τιμή εκκίνησης 35.000-50.000 λίρες).

Ένα «Σινιάλο» του Τάκι ήταν το ακριβότερο έργο Έλληνα καλλιτέχνη της συλλογής, που πωλήθηκε 52.500 λίρες (τιμή εκκίνησης 35.000-45.000 λίρες).

Συνολικά, βγήκαν «στο σφυρί» 155 έργα, Λούτσιο Φοντάνα, Νίκι Ντε Σεντ Φαλ, Ματίς, Ερνστ, Τάκις, Πανιάρας, Ακριθάκης κ.ά, και προσωπικά αντικείμενα του Ιόλα. Συνολικά πωλήθηκαν 134 έργα και η δημοπράτησή τους άγγιξε το 1.421.503 λίρες.

Polarisation του Βίκτορ Μπράουνερ

«Έχουμε λάβει γνώση για τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με την προέλευση ορισμένων έργων της επικείμενης δημοπρασίας, τα οποία παλαιότερα συμπεριλαμβάνονταν στη συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα», είχε αναφέρει ο Sotheby’s λίγες ημέρες πριν τη δημοπρασία.

Στην ίδια ανακοίνωση τόνιζε:

«Γνωρίζουμε ότι η βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα έχει χαρακτηριστεί από το 1998 ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο, αλλά θεωρούμε ότι αυτό δεν σχετίζεται με τη δική μας δημοπρασία.

Επιπλέον, έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι άλλα περιουσιακά στοιχεία έχουν κλαπεί από τη βίλα στο παρελθόν, αλλά ο Οίκος Δημοπρασιών Sotheby’s δεν θα διέθετε ποτέ κάποιο περιουσιακό στοιχείο για πώληση, σε περίπτωση που διατηρούσε οποιαδήποτε αμφιβολία αναφορικά με την προέλευσή του».

Μέγας Αλέξανδρος του Άντι Γουόρχολ

Το «Σινιάλο» του Τάκι

Λούτσιο Φοντάνα

Η πολύπαθη συλλογή του μαικήνα της τεχνών Αλέξανδρου Ιόλα κάποτε αριθμούσε 10.000 έργα.

Μουσείο το σπίτι του στην Αγία Παρασκευή

Στα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, η θρυλική έπαυλή του, στην Αγία Παρασκευή, λεηλατήθηκε, καταστράφηκε αλλά τώρα η τύχη της φαίνεται ότι αλλάζει, αφού ο Δήμος Αγ. Παρασκευής αποφάσισε να την αγοράσει, να την επισκευάσει να τη μετατρέψει σε μουσείο.

Στις 8 Ιουνίου, τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του δημάρχου Αγ. Παρασκευής, Γιάννη Σταθόπουλου.

Από την πλευρά του, ο βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης, ετοιμάζει τον Ιούνιο μία μεγάλη έκθεση, στο Λονδίνο, με έργα της συλλογής, και μία δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και τα αγγλικά με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας the great».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στο eirinika.gr στις 29 Μαΐου 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top