skip to Main Content

Ο Μινωικός Πολιτισμός αναβιώνει στην Κρήτη – Κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί εμπνέονται και διαδίδουν διεθνώς την ιστορία μας

Contemporary Minoans: Στην Κρήτη για πρώτη φορά σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί που εμπνέονται και προβάλλουν διεθνώς τον Μινωικό πολιτισμό.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Branding Heritage (BH) συνδιοργανώνει με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και την Περιφέρεια Κρήτης πολιτιστικό διήμερο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με τίτλο «Contemporary Minoans» και στόχο την ανάδειξη της διαχρονικής επιρροής και ευρείας αποτύπωσης του Μινωικού Πολιτισμού στην παγκόσμια σκηνή της σύγχρονης δημιουργίας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 11-12 Μαΐου 2018 στην Κνωσό και το Ηράκλειο Κρήτης, υπό τις αιγίδες των Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ.

Αναβίωση Μινωικής γαστρονομίας στον Κήπο του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού

Η πρώτη (κλειστή) ημέρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων (11 Μαΐου) είναι αφιερωμένη στην αναβίωση της Μινωικής γαστρονομίας και θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Η εκδήλωση «Cooking like Minoans» περιλαμβάνει γεύμα εμπνευσμένο από τη διατροφή των Μινωιτών, το οποίο θα ετοιμάσει η αρχαιολόγος και ιδρύτρια του Minoan Tastes Δρ. Jerolyn Morisson καθώς και ξενάγηση από τον Διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, καθηγητή John Bennet και τον Επιμελητή Κνωσού Δρ. Κωστή Χρηστάκη.

Ανοικτός Πολιτιστικός Διάλογος, Τιμητική Διάκριση, Εργαστήρια Αρχαίων Τεχνικών & Έκθεση σύγχρονων κοσμημάτων με μινωικές αναφορές

Τη δεύτερη ημέρα (12 Μαΐου), τo Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου υποδέχεται το Branding Heritage και σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς που τιμούν την αρχαιοελληνική κληρονομιά τους, σε έναν ανοικτό πολιτιστικό διάλογο με θέμα «O Μινωικός πολιτισμός εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Οργανισμός Πολιτισμού Branding Heritage τιμούν τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς και, ιδιαίτερα, της κρητικής της καταγωγής και μινωικής της επιρροής, ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στην παγκόσμια σκηνή της μόδας. Την τιμητική διάκριση θα απονείμουν η Ιδρύτρια του Branding Heritage, δημοσιογράφος Κατερίνα Φρέντζου και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Διακεκριμένοι Έλληνες δημιουργοί, αρχαιολόγοι και δημοσιογράφοι συμμετέχουν ως ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Τσεκλένης (Δημιουργός – Επιστημονικός Σύμβουλος BH), Χριστίνα Μαρτίνη (Ancient Greek Sandals), Μαρέβα Γκραμπόφσκι, Δήμητρα Κολοτούρα (Zeus & Δione), Γιώργος Παπαλέξης (Οίκος Ζολώτας), Πολίνα Σαπουνά-Έλλις (Αρχαιολόγος, Σχεδιάστρια κοσμημάτων), Φαίη Χατζή (Δημιουργός Ενδυμάτων με αργαλειό), Έλις Κις (περιοδικό «Κ», εφ. Η Καθημερινή), Νίκος Κουτσιανάς (APIVITA), Δρ Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη (Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Πρόεδρος Ιδρύματος Ψύχα, Επιστημονική Σύμβουλος ΒΗ), Δρ. Bernice Jones (Αρχαιολόγος – Ιστορικός Τέχνης), Νώτα Δημοπούλου (Αρχαιολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου), Δρ. Στέλλα Σπαντιδάκη (Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Κέντρου Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος ARTEX, Επιστημονικός Σύμβουλος BH), Χρυσοβαλάντης Γιαλεσάκης (Σύνδεσμος Αργυροχρυσοχόων Νομού Ηρακλείου), Μαρία Στρατινάκη (ΙΕΚ Ρεθύμνου), Δουκένη Παπαφλωράτου & Γεώργιος Βουράκης (2ο Εργ/κό Κέντρο Ηρακλείου/5ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου). Την εκδήλωση συντονίζει η Όλγα Σταυροπούλου (Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε. & knowl). Τα εικαστικά για την οπτική ταυτότητα της πρόσκλησης έχει παραχωρήσει ο εικονογράφος Χρήστος Κούρτογλου.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Δρ. Στέλλα Μανδαλάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ. Μαρία Βλαζάκη, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, η τ. Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα και η ιδρύτρια του Branding Heritage, δημοσιογράφος Κατερίνα Φρέντζου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια αρχαίων τεχνικών (αργαλειός: Αλεξάνδρα Θεοχάρη, Klotho, σφυρήλατο κόσμημα: Βούλα Καραμπατζάκη εικαστικός, σχεδιάστρια κοσμημάτων, Νήμα: Φαίη Χατζή, δημιουργός ενδυμάτων) καθώς και έκθεση πρωτότυπων σύγχρονων δημιουργιών με Μινωικές αναφορές από τα brands Sophia Kokosalaki, Mary Katrantzou, Ancient Greek Sandals, Spyridon Tsagarakis, ZEUS + ΔIONE, Polina Sapouna Ellis, Croquis by Qupa, Faye Chatzi, Bernice R. Jones, Philomela, Klotho, Xenia Nefelly Vlachou – Marmarometry, Voula Karampatzaki, Anna Kitsou Ceramic Jewellery, Anaktae. Tην παρουσίαση των σύγχρονων κοσμημάτων επιμελείται το προσωπικό του Μουσείου και την παρουσίαση των σύγχρονων ενδυμάτων η Σύμβουλος Πολιτισμού και Πολιτιστικής Διαχείρισης Έλενα Μαυρομιχάλη. Η έκθεση θα διαρκέσει 1 μήνα.

Η εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι ανοικτή στο κοινό. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή ΕΔΩ , όπου θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Branding Heritage

Προσηλωμένος στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτισμικής επιχειρηματικότητας, ο μη κερδοσκοπικός φορέας πολιτισμού «Branding Heritage – Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός στη σύγχρονη δημιουργία» επιχειρεί να ενώσει τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό με τη σύγχρονη δημιουργία.

Το Branding Heritage (ΒΗ) στηρίζει δημιουργούς που αναβιώνουν πανάρχαιες τεχνικές και προβάλλει το έργο σχεδιαστών, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών, Ελλήνων, αλλά και ξένων, που υμνούν την «παγκόσμια» ελληνική κληρονομιά. Με όχημα τις δημιουργίες τους, φορτισμένες με τα αιώνια σύμβολα και την πολύτιμη ιστορία του τόπου, το BH ξεκινά μια σειρά δράσεων με στόχο τη διεθνή προβολή της ανεκτίμητης αρχαιοελληνικής κληρονομιάς μέσω της σύγχρονης δημιουργίας.

Το BH σηματοδοτεί την αρχή μιας κοινής προσπάθειας ιδιωτικών και δημόσιων φορέων με κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της διαχρονικής επιρροής και ευρείας αποτύπωσης του ελληνικού Πολιτισμού στην παγκόσμια σκηνή της σύγχρονης δημιουργίας.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα www.brandingheritage.org

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top