skip to Main Content

Οι «αληθινές» πορσελάνινες κούκλες «Ερατώ» φτιάχνονται στο χέρι μία μία από την Σοφία Ζαχαράκη – Αποκλειστικό

Χρειάζεται μόνο μεράκι, πάθος κι αγάπη για να γίνει μία δημιουργική απασχόληση επάγγελμα και το επάγγελμα τέχνη. Γιατί οι πορσελάνινες κούκλες «Ερατώ» που κατασκευάζει η κα Σοφία Ζαχαράκη μία μία στο χέρι είναι έργα τέχνης. Κάθε μία από αυτές τις κούκλες μπορεί να σου διηγηθεί μία ιστορία και κάθε ιστορία είναι ένα παραμύθι που ξεκινά το ταξίδι του μέχρι να φτάσει στα χέρια του νέου της ιδιοκτήτη.

Ντυμένες με εντυπωσιακά φορέματα αποτυπώνουν σκηνές της καθημερινότητας. Καθεμία τους είναι μοναδική και καθεμιά έχει την δική της ξεχωριστή προσωπικότητα. Πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει; Αφού όλες τους είναι χειροποίητες και το χέρι δεν υπόσχεται ποτέ το ίδιο αποτέλεσμα.

Αυτές είναι οι κούκλες «Ερατώ» κι αυτή είναι η δουλειά που έχει να επιδείξει η κ. Ζαχαράκη. Και η ενασχόλησή της με την κούκλα δεν είναι θέμα επιβίωσης, είναι τρόπος ζωής, είναι «η χαρά για δημιουργία, είναι απελευθέρωση, είναι το αντίδοτο στις μαύρες σκέψεις, είναι ελπίδα, είναι προοπτική!» όπως λέει στο MadeinGreece.news και η ίδια.

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της επιχείρηση κατασκευής χειροποίητης πορσελάνινης κούκλας «Ερατώ»; Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτή την ιδιαίτερη ενασχόληση;

Προφανώς η αγάπη που είχα για τις κούκλες με οδήγησε στο να ασχοληθώ με την κατασκευή τους. Ωστόσο, όλα προέκυψαν εντελώς τυχαία. Μία ημέρα παρακολουθούσα μία εκπομπή στην τηλεόραση, στην οποία μιλούσε μία κυρία, που δίδασκε την τέχνη της κούκλας. Τότε αντιλήφθηκα ότι μπορώ να φτιάχνω και εγώ τις δικές μου. Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι…

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι κούκλες σας;

Επειδή οι κούκλες μου είναι χειροποίητες, ποτέ δεν είναι ίδιες. Τα καλούπια επίσης είναι πολλά. Οπότε όσο και να θες να φτιάξεις την ίδια κούκλα ποτέ δεν θα είναι η ίδια, από τον τρόπο κατασκευής της έως το συναίσθημα που υπάρχει κάθε φορά κατά τη δημιουργία της και αποτυπώνεται σε αυτή. Εξάλλου ως προς τα χαρακτηριστικά σημαντικό ρόλο παίζουν κάποια κριτήρια όπως: οι ποιοτικές πρώτες ύλες, η ίδια η πορσελάνη και ο τρόπος που αυτή δουλεύεται, η λεπτομέρεια στη ζωγραφική, η ορθή επιλογή των υφασμάτων και η σωστή ραφή τους, η κίνηση που τους δίνεται.

Πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε μία χειροποίητη πορσελάνινη κούκλα; Πόσος χρόνος απαιτείται;

Η κατασκευή της πορσελάνινης κούκλας, προϋποθέτει υπομονή και δεξιοτεχνία. Ο χρόνος που απαιτείται εξαρτάται από παραμέτρους όπως ο καιρός λόγω της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Η διαδικασία δεν εξαντλείται μόνο στην κατασκευή της πορσελάνινης κούκλας, αλλά περνά και στα ρούχα. Έτσι η κατασκευή μέχρι την ολοκλήρωση γίνεται σε διάφορα στάδια και μπορεί να πάρει από 10 ημέρες έως ένα μήνα.

Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεστε και ποια είναι η ανταπόκριση που υπάρχει δεδομένου του ανταγωνισμού με τις «εμπορικές» κούκλες στα καταστήματα παιχνιδιών;

Κοινό στόχο αποτελούν:

  • Κάθε παιδί μικρό ή μεγάλο
  • Κάθε ζευγάρι, κάθε οικογένεια
  • Κάθε ενήλικας ιδιώτης ή επαγγελματίας
  • Κάθε εκπαιδευτικός
  • Κάθε σχολείο δημόσιο ή ιδιωτικό
  • Κάθε φορέας, Οργανισμός, Δήμος , Περιφέρεια
  • Κάθε επιχείρηση ανάλογης, αντίστοιχης ή και συμπληρωματικής δραστηριότητας (θέατρα, παραγωγοί, καλλιτέχνες, παιδότοποι, χώροι πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μουσεία κ.α.)

Ποια είναι η σημασία του ονόματος «Ερατώ» που έχετε δώσει στις κούκλες σας και στην επιχείρησή σας;

Το 2006 έλαβα μέρος σε ένα φεστιβάλ κούκλας στην Αγγλία, στο οποίο συμμετείχαν 180 χώρες. Τότε σκέφτηκα ότι θα ήθελα οι κούκλες μου να έχουν ένα όνομα ελληνικό, που να προφέρεται εύκολα. Έτσι, αποφάσισα να τους δώσω το όνομα της μούσας Ερατώ. Σε αυτό τον διαγωνισμό, κατάφερα να διακριθώ ως προς την ποιότητα της κατασκευής, τον τρόπο συναρμολόγησης και της σωστής επιλογής όλων των υλικών της κούκλας (πορσελάνη, μαλλιά και βλεφαρίδες από φυσική τρίχα, μάτια από Κρύσταλλο, ρούχα από οικολογικά υφάσματα).

Τι απαιτείται για να μάθει κάποιος την τέχνη της πορσελάνινης κούκλας; Παραδίδετε κι εσείς μαθήματα-σεμινάρια;

Η κατασκευή της πορσελάνινης κούκλας δεν είναι απλή υπόθεση, προϋποθέτει υπομονή και δεξιοτεχνία. Για να μάθει κάποιος την τέχνη χρειάζεται αρκετό χρόνο εκπαίδευσης αν και η μάθηση είναι μια συνεχής και δια βίου διαδικασία.
Σεμινάρια παραδίδονται σε παιδιά και ενήλικες με στόχο να ανακαλύψουν τον καλλιτέχνη που κρύβουν μέσα τους και να μπορέσουν να εκφράσουν τις δημιουργικές τους ανησυχίες, αντιμετωπίζοντας κάθε κούκλα σαν ένα μικρό γλυπτό.
Η κατασκευή πορσελάνινης κούκλας δεν είναι μόνο διασκέδαση αλλά και αγχολυτική διαδικασία, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς το παιχνίδι είναι ένας από τους κορυφαίους τρόπους διαχείρισης του στρες.
Διοργανώνονται σεμινάρια πορσελάνινης κούκλας όλο το χρόνο:

  • για σχολικές ομάδες
  • για ενήλικες
  • για παιδιά

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που αντιμετωπίσατε στην διαδρομή σας; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;

Οι δυσκολίες δεν αφορούν μόνο στον τρόπο κατασκευής τους, αλλά και στις πρώτες ύλες. Ειδικά την περίοδο με τα capital controls υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με τις παραγγελίες των υλικών από το εξωτερικό. Εξαιτίας δε, της οικονομικής κρίσης και το κλείσιμο πολλών εργοστασίων στην Ευρώπη, πλέον οι προμήθειες γίνονται από την Αμερική. Οι στιγμές αποθάρρυνσης υπήρξαν και θα υπάρξουν και στο μέλλον, καθώς και πολλές δυσκολίες. Όμως αυτό που πάντα βαραίνει στο δικό μου προσωπικό και επαγγελματικό ισοζύγιο είναι η μεγάλη και αστείρευτή μου αγάπη για την κούκλα!

Που μπορούμε να βρούμε τις κούκλες σας και σε τι τιμές;

Μπορείτε να τις βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα συνεργατών μας σε όλη την Ελλάδα. Επίσης μέσα στην ιστοσελίδα μας (www.erato-doll.com) υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για κάθε πελάτη που επιθυμεί εξατομικευμένη παραγγελία. Η τιμή της κάθε κούκλας εξαρτάται από το μέγεθός της, αλλά και από τα ρούχα που φορά.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς για να γνωρίσουμε καλύτερα τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την «Ερατώ»…

Είναι λίγο δύσκολο να μιλήσω για εμένα αλλά αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι το πείσμα που με διακρίνει με έχει φέρει παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες μέχρι εδώ, αλλά κυρίως η υπερβολική μου αγάπη για την κούκλα.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Ένα προϊόν που κατασκευάζεται από Ελληνίδα στην Ελλάδα πώς αλλιώς θα μπορούσε να ονομαστεί; Φυσικά ΕΛΛΗΝΙΚΟ! Επίσης σε συνεργασία με Έλληνες γλύπτες παραγγέλνω καλούπια (μήτρες) μοναδικά και εξατομικευμένα σύμφωνα με την επιθυμία των πελατών και τη ζήτηση της αγοράς. Τέλος η ελληνικότητα του προϊόντος αναδεικνύεται και μέσα από την καινούρια σειρά μου «ΚΟΥΚΛΕΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ» που αφορά σε κούκλες με παραδοσιακή φορεσιά από όλες τις περιοχές της Ελλάδος.

Πως ονειρεύεστε το μέλλον; Ποιους στόχους έχετε για την επιχείρησή σας και πως σκέφτεστε να προχωρήσετε και να εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι μου είναι να ενισχύσω:

  • τα υφιστάμενα σημεία διανομής και πώλησης των προϊόντων μου αλλά και να αναπτύξω νέα, όπως ξενοδοχεία, θεματικές εκθέσεις πολιτισμού, χορού, θεάτρου κλπ.
  • τις συμμετοχές μου σε κλαδικές εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων καθώς μέχρι στιγμής έχουν σταθεί αρωγοί στη δικτύωσή μου και στην παρουσίαση των καλλιτεχνημάτων μου

Οι μεσο-μακροπρόθεσμοι στόχοι μου είναι:

  • Να δημιουργηθούν συνέργειες και συνεργασίες με φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και μουσεία καθώς έχουν ήδη γίνει κάποιες πρώτες επαφές
  • Να δημιουργηθεί σχετικό τμήμα εκπαίδευσης στη χώρα μας, μιας και δεν υπάρχει κάποιος πιστοποιημένος φορέας ο οποίος να διδάσκει την τέχνη της πορσελάνινης κούκλας
  • Τέλος οραματίζομαι ένα «εκθετήριο – εργαστήριο- μουσείο» Κούκλας που θα
    απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Η δημιουργία Πορσελάνινης Κούκλας αντιπροσωπεύει μια μορφή τέχνης η οποία προσεγγίζει όσο καμία άλλη, τον ανθρώπινο ψυχισμό. Η δημιουργία είναι χαρά, είναι απελευθέρωση, είναι το αντίδοτο στις μαύρες σκέψεις, είναι ελπίδα, είναι προοπτική!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο eirinika.gr στις 09 Ιουλίου 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top