skip to Main Content

Sotheby’s: Ρεκόρ τιμών για έργα του Γκίκα και του Παπαλουκά στο Λονδίνο- Έπεται συνέχεια με Ιακωβίδη (ΦΩΤΟ)

Δύο από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Σπύρου Παπαλουκά που έχουν συμμετάσχει ποτέ σε διεθνή δημοπρασία εξασφάλισαν τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στο Λονδίνο.

Οι πίνακες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας δημοπρασίας του οίκου «Τέχνη του 20ού αιώνα – Μια διαφορετική οπτική», μία δημοπρασία η οποία ήταν αφιερωμένη στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο Κωνσταντίνος Φράγκος, επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Τέχνης του οίκου Sotheby’s, δήλωσε:

«Είμαι ενθoυσιασμένος με τα αποτελέσματα, καθώς αυτά τα εξαιρετικά έργα είχαν αιχμαλωτίσει την προσοχή μου εδώ και πολλά χρόνια, ελπίζοντας ότι μία μέρα θα κατάφερνα να εξασφαλίσω τη συμμετοχή τους σε δημοπρασία. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα καλύτερα έργα της ελληνικής τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα που διατίθενται προς πώληση, μέσα σε πλαίσια που προσφέρουν στους συλλέκτες την ευκαιρία όχι μόνο να ανακαλύψουν, αλλά ίσως και να ανακαλύψουν εκ νέου, καλλιτέχνες οι οποίοι με τον δικό τους μοναδικό τρόπο διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Οι τιμές που καταγράφηκαν επανεπιβεβαιώνουν την επιτυχία μας όσον αφορά την παρουσίαση εξαιρετικών παραδειγμάτων σε διαφορετικές δημοπρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και πλέον ανυπομονούμε για την πραγματοποίηση της επόμενης δημοπρασίας μας τον επόμενο μήνα η οποία περιλαμβάνει μία μεγάλη σύνθεση του Γεώργιου Ιακωβίδη η οποία προσφάτως ανακαλύφθηκε ξανά».

Με ύψος σχεδόν εννέα πόδια, το έργο “A travers la ville” του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα προσέλκυσε τέσσερις αποφασισμένους πλειοδότες οι οποίοι ώθησαν την τελική τιμή πώλησης σε 273.000 λίρες / 306.687 ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη τιμή πώλησης άγγιζε τις 100.000-150.000 λίρες.

“A travers la ville”- Nίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας

Αντλώντας έμπνευση από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου, τα βυζαντινά μωσαϊκά και τον κυβισμό, ο καλλιτέχνης μεταμορφώνει μία άποψη της πόλης σε ένα λαβύρινθο γεωμετρικών σχημάτων και χρωμάτων, με τοίχους, δρόμους και δέντρα να αντιπαραβάλλονται στο ίδιο επίπεδο δημιουργώντας μία ιλιγγιώδη αίσθηση.

Συμμετέχοντας πρώτη φορά σε δημοπρασία, το έργο “Αρσανάς Μονής Παντοκράτορος, Άγιο Όρος” του Σπύρου Παπαλουκά –ένας από τους πλέον έξοχους πίνακες που ανήκουν στην περίοδο παραμονής του καλλιτέχνη στο Άγιο Όρος– σημείωσε παρόμοια ζήτηση.

Τρεις πλειοδότες μονομάχησαν προκειμένου να αποκτήσουν τον πίνακα, με έναν Ευρωπαίο ιδιώτη συλλέκτη που πλειοδοτούσε τηλεφωνικά να πραγματοποιεί τη νικητήρια προσφορά των £141.250 / €158.680 (τιμή εκτίμησης £80.000-120.000) – η δεύτερη υψηλότερη τιμή για τον καλλιτέχνη στο πλαίσιο δημοπρασίας.

Γιώργος Ιακωβίδης- Ο Αχόρταγος

Κοιτάζοντας μπροστά, ο οίκος Sotheby’s θα προσφέρει τον επόμενο μήνα έναν πίνακα του Γεώργιου Ιακωβίδη, που αποτελεί νέα πρόσφατη ανακάλυψη. Ο πίνακας με τίτλο “Ο Αχόρταγος”, που δημιουργήθηκε το 1883-1884, αποτελεί μία μεγάλη σύνθεση που ήταν παλαιότερα γνωστή μόνο από ένα ασπρόμαυρο χαρακτικό. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τον πίνακα που εκτέθηκε στη Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών στο Βερολίνο το 1884 με τον τίτλο Der Unersättliche (Ο Αχόρταγος), την ίδια χρονιά που δημοσιεύτηκε το χαρακτικό. Με τιμή εκτίμησης £100.000-150.000/ €112.000-168.000, ο δημοπρατούμενος πίναχεται από μια αμερικανική περιουσία και θα λάβει μέρος στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s «Ευρωπαϊκοί πίνακες του 19ου αιώνα» που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 13 Δεκεμβρίου.

Η απήχηση του Ιακωβίδη στο κοινό του 19ου αιώνα οφείλεται στην αποτύπωση των θριάμβων και των μπελάδων που σχετίζονται με την παιδική ηλικία, με τον καλλιτέχνη να καταξιώνεται για την ειλικρινή και ειρωνική απεικόνιση της σχέσης μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Στο συγκεκριμένο έργο, ένας παππούς κρατά τρυφερά ένα περίεργο νήπιο που παίζει με τη μεγαλύτερη αδερφή του.

Μία ατμόσφαιρα ζεστασιάς διαπερνά τη σύνθεση, γεγονός που στηρίζεται στο φως που εισέρχεται από το παράθυρο και λούζει τη σκηνή με μία ήπια λάμψη. Το ουδέτερο φόντο αναδεικνύει τις κυρίαρχες κεντρικές μορφές, οι οποίες αποδίδονται με αγάπη και λεπτομέρεια με πλούσιους τόνους. Κάθε στοιχείο της σκηνής εσωτερικού χώρου έχει επιλεχθεί με προσοχή: η άγρια ανώμαλη επιφάνεια των τοίχων και το ακατέργαστο ξύλινο τραπέζι περιγράφουν την απλή ύπαρξη της οικογένειας και λειτουργούν ως μεταφορά των ισχυρών ηθικών αξιών της εργατικής τάξης.

Όσον αφορά την παρατήρηση της καθημερινής ζωής, ο Ιακωβίδης επηρεάστηκε βαθιά από το έργο του καλλιτέχνη του ολλανδικού χρυσού αιώνα, Φρανς Χάλς [Frans Hals], γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο οικείο παρότι κωμικό θέμα, καθώς και στην ευαισθησία που μεταδίδεται μέσα από κάθε απαλή πινελιά. Αυτή η νατουραλιστική διάσταση οφείλεται επίσης σε επιρροή από τους Γάλλους Ρεαλιστές και τη Σχολή της Μπαρμπιζόν, όπου ανήκουν οι Κουρμπέ [Courbet] και Κορό [Corot], το έργο των οποίων ο Ιακωβίδης πρέπει να είχε γνωρίσει στη διάρκεια της φοίτησής του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σχόλια μέσω Facebook

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top