skip to Main Content

Taste Lemnos: Ένα site «ζωντανό» – Ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου σας παίρνει από το χέρι σε όλο το νησί

TasteLemnos Picnik | Photography: Pantelis Ladas © LDSPRO.net
TasteLemnos Picnik | Photography: Pantelis Ladas © LDSPRO.net

Nησί με πλούσια μυθική παράδοση και ιστορία – εδώ είχε το εργαστήρι του ο Ήφαιστος και δίδασκε στους κατοίκους την τέχνη του χαλκού. Νησί με χρυσαφένιες παραλίες που μαγεύουν, με χωριά-αριστουργήματα στα οποία κυριαρχεί η πέτρα, με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα που αξίζει να αφιερώσεις χρόνο και να τα εξερευνήσεις. Νησί με απίστευτη γαστρονομική κουλτούρα – γεύσεις, μυρωδιές, αρώματα. Νησί με πολλές επιλογές που προσφέρεται για όσους έχουν την διάθεση να το ανακαλύψουν σπιθαμή προς σπιθαμή. Όλα αυτά είναι η Λήμνος. Κι επειδή ένας τουριστικός οδηγός δεν αρκεί και δεν μπορεί να αποδώσει στον επισκέπτη την μαγεία του ταξιδιού στη Λήμνο, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο το «Taste Lemnos», που υπόσχεται να ζωντανέψει το ταξίδι αυτό προσφέροντας βιωματικές εμπειρίες με έμφαση στην γαστρονομία κομμένες και ραμμένες στα ενδιαφέροντα και στις προτιμήσεις του επισκέπτη.

Το καινοτόμο site «Taste Lemnos», το οποίο είναι και βραβευμένο για την φιλοσοφία του στον διαγωνισμό «Launching People» της Samsung έρχεται ως μία νέα πρόταση στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Δημιουργός του είναι ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, γέννημα θρέμμα Λημνιός και με αστείρευτη αγάπη για το νησί του. Παρ’ ότι οι σπουδές του δεν έχουν σχέση με τα τουριστικά – έχει σπουδάσει λογιστικά – αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στις δύο μεγάλες του αγάπες, τα ταξίδια (τουρισμός) και το φαγητό (γαστρονομία). Και ο καλύτερος τρόπος για να τα συνδυάσει αυτά ήταν δημιουργώντας το Taste Lemnos μέσω του οποίου προσφέρει ολοκληρωμένες εμπειρίες φιλοξενίας σε κάθε επισκέπτη της Λήμνου. Άλλωστε άσσος στο μανίκι του είναι το γεγονός ότι ο ίδιος γνωρίζει σαν την παλάμη του χεριού του τον τόπο του, τους ανθρώπους της Λήμνου, τα προϊόντα της, τις ομορφιές και τα καλά κρυμμένα μυστικά της.

Το σκεπτικό του μας αρέσει πολύ, όπως και η φιλοσοφία του για τη ζωή, την οποία και μας εξήγησε μαζί με την προσπάθειά του για το «Taste Lemnos» μιλώντας στο madeingreece.news:

Τι ακριβώς είναι το Taste Lemnos και ποιες είναι οι υπηρεσίες – εμπειρίες που προσφέρετε;

Το Taste Lemnos είναι μια υπηρεσία βιωματικού τουρισμού με έμφαση στη γαστρονομία. Ένας επισκέπτης της Λήμνου έχει την ευκαιρία, εφόσον επιλέξει τις εμπειρίες Taste Lemnos, να γνωρίσει το νησί με έναν ξεχωριστό, βιωματικό – διαδραστικό τρόπο. Μαθήματα μαγειρικής με ντόπια νοικοκυρά, γευσιγνωσίες κρασιών και τυριών, Ιππασία και pic nic στο ηλιοβασίλεμα, μαθήματα κεραμικής και παραγωγή τυριού είναι μερικές από τις εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάνεις.

TasteLemnos Picnik | Photography: Pantelis Ladas © LDSPRO.net

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της επιχείρησης σας; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; Ποια τα στάδια, η αφορμή, η έμπνευση;

Όλα ξεκίνησαν στο τέλος του 2013 όταν είχαμε ολοκληρώσει το μεγάλο μέρος της γαστρονομικής καταγραφής του νησιού με το φίλο σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου για το βιβλίο γαστρονομίας μας. Η ιδέα γεννήθηκε όταν συνειδητοποίησα το γαστρονομικό πλούτο του νησιού και την ίδια στιγμή τη μεγάλη ανάγκη για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών φιλοξενίας στους επισκέπτες του νησιού. Η μητέρα μου Μαρίκα, είχε τουριστικό γραφείο τα τελευταία 26 χρόνια. Αυτό που εισπράτταμε από το πελάτη ήταν «ΟΚ, ωραία είστε αλλά εκεί που μείναμε αυτό, εκεί που φάγαμε το άλλο, και η συγκοινωνία, και οι τιμές των εισιτηρίων κ.λ.π». Ταξιδεύοντας αρκετά από πολύ μικρός κατάλαβα ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης στο νησί μου και έτσι πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τις μεγάλες αγάπες μου: τα ταξίδια ( τουρισμός) και φαγητό.

Σπούδασα λογιστική αλλά δε φοβήθηκα να βάλω στην άκρη το πτυχίο και να ακολουθήσω αυτό που αγαπώ. Είναι πολύ άδικο για τον ίδιο μας τον εαυτό πρώτα, να ακολουθούμε και να ψάχνουμε να δουλεύουμε πάνω στο επάγγελμα που σπουδάσαμε με τη δικαιολογία, «μα αφού λογιστής σπούδασα τόοοσα χρόνια….» Πόσα? 4? 5? 7? Ε και για 5-6 χρόνια θα θυσιάσει όλη σου τη ζωή. Γιατί θυσία είναι, όταν εργάζεσαι για πάνω από 10-12 ώρες τη μέρα σε κάτι που δε σ αρέσει πραγματικά. Αν εργάζεσαι πάνω σε αυτό που αγαπάς είναι από τις πιο μεγάλες ευτυχίες της ζωής πιστεύω και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας αν με ρωτούσατε. Όταν κάτι σου αρέσει, και το αγαπάς, αποτελεί κίνητρο στις δύσκολες μέρες, έμπνευση, δημιουργία, αγαλλίαση, απόλαυση, ικανοποίηση. Δεν είναι μόνο τα χρήματα κίνητρο. Έτυχα σε εταιρίες με υψηλόβαθμα στελέχη και η δυστυχία διαγραφόταν στο πρόσωπο τους.

TasteLemnos Mama Marika Cooking | Photography: Pantelis Ladas © LDSPRO.net

Έτσι έψαχνα μια αφορμή για να ξεκινήσω να δημιουργώ στο τόπο μου και τη βρήκα. Ο διαγωνισμός Launching People της Samsung καλούσε νέους να καταθέσουν ιδέες που θα άλλαζαν το κόσμο προς το καλύτερο. Ένα βράδυ ήταν αρκετό. Κείμενο, περιγραφή, επεξηγήσεις. Το Taste Lemnos διακρίθηκε στη κατηγορία «Παράδοση και Ανάπτυξη» του διαγωνισμού. Το μαγικό ταξίδι της δημιουργίας ξεκινά με όμορφους ανθρώπους δίπλα μου. Ο μέντορας μου, οι άνθρωποι της Samsung, η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, οι παραγωγοί της Λήμνου. Η Λήμνος ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα με το video προώθησης από τη Samsung. Το πρώτο καλοκαίρι λειτουργίας θα μου μείνει αξέχαστο. Ατέλειωτες ώρες εργασίας, άγχους, αμφιβολίας, που όλα γίνονταν μια γλυκιά ικανοποίηση κάθε βράδυ που ξάπλωνα στο κρεβάτι μου και σκεφτόμουνα τις αγκαλιές των ανθρώπων, τα χαμόγελα τους, την ικανοποίηση για αυτό το ξεχωριστό που βίωσαν.

TasteLemnos Picnik | Photography: Pantelis Ladas © LDSPRO.net

Τι σημαίνει η λέξη φιλοξενία για εσάς;

Δε θα σας κάνω ετοιμολογία της λέξης γιατί δεν ήμουν ποτέ καλός σε αυτά. Για μένα φιλοξενία είναι το αυθεντικό χαμόγελο για καλωσόρισμα, η ειλικρίνεια, η διάθεση για εξυπηρέτηση, η φροντίδα και το ενδιαφέρον γα τον άλλον. Λίγο παραπλήσια όλα, αλλά με τη δική του σημασία το καθένα. Να είσαι εκεί για τον φιλοξενούμενο. Ο ταξιδιώτης – επισκέπτης έρχεται γιατί έχει ανάγκη τη φροντίδα μας και περιποίηση μας. Διαφορετικά θα καθόταν και σπίτι του που λέμε. Και να σας πω και κάτι άλλο σπουδαίο. Για τη σωστή φιλοξενία δεν ευθύνεται μόνο ο εστιάτορας, ο τουριστικός πράκτορας και ο ξενοδόχος. Ευθύνεται ο κάθε κάτοικος τουριστικής περιοχής. Η κυρία Γιώργαινα που έχει σπίτι σε κεντρικό δρόμο και θα χαμογελάσει στο περαστικό που χάθηκε μέσα στο κάμα του ηλίου και ψάχνει να βρει το δρόμο. Ο κρεοπώλης που δε πουλάει άμεσα κρέας στον επισκέπτη αλλά πήγε για μπάνιο και δίπλα του ένας πάτησε αχινό. Ο κάθε ένας κάτοικος θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά φιλοξενίας, αν θέλουμε ο επισκέπτης να περάσει καλά. Και ευτυχώς οι περισσότεροι Έλληνες το έχουμε.

TasteLemnos Ceramics | Photography: Pantelis Ladas © LDSPRO.net

Ποιο είναι το feedback που εισπράττετε από τους πελάτες σας;

Θα σας απαντήσω σε αυτό με μία πρόταση που μοιράστηκε μαζί μου ένας από τους πρώτους πελάτες μας. «Έρχεσαι στη Λήμνο ως επισκέπτης, σε υποδέχονται και σε φιλοξενούν σαν φίλο και όταν φεύγεις πίσω, φεύγει το “σαν” και μένει το φίλος». Οι πελάτες μας γίνονται φίλοι μας. Αυτή είναι η δυναμική του βιωματικού τουρισμού. Και ταιριάζει πολύ στο χαρακτήρα των Ελλήνων και της Ελλάδας. Έχει μέλλον ο βιωματικός τουρισμός στη χώρα μας.

TasteLemnos Winetaste | Photography: Pantelis Ladas © LDSPRO.net

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα μέχρι τώρα; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;

Όταν ξεκινάς να επιχειρείς μέσα στη κρίση δεν είναι ότι πιο εύκολο υπάρχει και πόσο μάλλον σε ένα νησί που ο τουρισμός του έχει συγκεκριμένη δυναμική. Δυσκολίες πολλές ακόμα και μέχρι σήμερα. Το πιο σημαντικό είναι η ομάδα. Για αρκετό καιρό δούλεψα μόνος. Είναι κουραστικό και περιοριστικό σε δυνατότητες και περαιτέρω εξέλιξη. Μόλις ο ένας γίναμε 2, η διαφορά ήταν μεγάλη, σχεδόν σαν εκτόξευση πυραύλου. Οι άνθρωποι είναι το πιο σπουδαίο κομμάτι σε μια επιχείρηση, το πιο πολύτιμο. Πόσο μάλλον στο τουριστικό κλάδο που απαρτίζεται από ανθρωποκεντρικά επαγγέλματα.

TasteLemnos Tsipourotaste | Photography: Pantelis Ladas © LDSPRO.net

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Το Taste Lemnos δημιουργήθηκε με όλες εκείνες τις καλές αξίες της Ελληνικής κοινωνίας και φιλοξενίας. Αυθεντικότητα, ειλικρίνεια, θαλπωρή, ξεγνοιασιά, χαρά. Είναι ο λόγος ύπαρξης του και είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εμπειριών που ζουν οι πελάτες – επισκέπτες μας.

Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το brand σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Το όραμα μας για το Taste Lemnos είναι να καταφέρουμε να προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας σε κάθε ένα επισκέπτη της Λήμνου. Ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας για εμάς, περιλαμβάνει τη φροντίδα του επισκέπτη σε κάθε στάδιο υλοποίησης του ταξιδιού του. Από τη στιγμή που θα αναζητήσει τον προορισμό Λήμνος, μέχρι που θα έρθει να τον ζήσει και να γυρίσει πάλι πίσω στη πατρίδα του.

Σήμερα, μετά από 2 χρόνια πλήρης λειτουργίας του Taste Lemnos έχουμε εξυπηρετήσει πάνω από 350 μοναδικούς επισκέπτες από 12 διαφορετικές χώρες, προσφέροντας τους αυθεντικές στιγμές φιλοξενίας. Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο γαστρονομίας Taste Lemnos The Book και το ετοιμάζουμε και στα αγγλικά, ώστε να γίνει πρεσβευτής της Λημνιάς φιλοξενίας και γαστρονομίας σε όλο το κόσμο και την ομογένεια μας. Το 2016 δημιουργήσαμε ένα χώρο γαστρονομίας και φιλοξενίας, το Pezoula Cafe. Ένα χώρος με απαλές γραμμές διακόσμησης που σε ωθεί να χαλαρώσεις σε ένα Ελληνικό νησί. Προσφέρουμε πιάτα με έμπνευση τη Λημνιά γαστρονομία σε εκδοχές για πρωινό και brunch, μεσημεριανά snack και βραδινά πιάτα που συνοδεύουν επάξια τα ξεχωριστά κρασιά της Λήμνου και του Αιγαίου μας.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί και θα αυξηθεί. Εμείς στο Taste Lemnos θέλουμε να είμαστε κομμάτι αυτού και γι αυτό δουλεύουμε καθημερινά με πάθος και όραμα! Καλή αντάμωση στη ξεχωριστή Λήμνο!

Περισσότερες πληροφορίες στο site του Taste Lemnos, στην σελίδα του στο facebook και στο Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top