skip to Main Content

X. Ακριθιάκη – Τ.Τατόλας: Δύο σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες συναντώνται και ανοίγουν έναν εικαστικό διάλογο στην Πράγα (ΦΩΤΟ)

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Πράγα και η Galerie Jakubska παρουσιάζουν την έκθεση
Dialogues – Διάλογοι. Η έκθεση αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ των έργων δύο Ελλήνων καλλιτεχνών, της Χλόης Geitmann-Ακριθάκη και του Τόλη Τατόλα.

Η Χλόη Geitmann-Ακριθάκη , κόρη του γνωστού εικαστικού Αλέξη Ακριθάκη, είναι φωτογράφος. Ζει και εργάζεται στην Πράγα από το 1994. Γεννήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο το 1969 και σπούδασε φωτογραφία και γραφιστική στο Bερολίνο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 αφού πέρασε τα σχολικά της χρόνια στην Αθήνα. Το 2014 παρουσιάστηκε η έκθεσή της “Greece meets Prague “double exposure” στην Galerie Academic στην Πράγα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Πράγα. Τα τελευταία χρόνια εκθέτει στην Αθήνα, την Πράγα και το Βερολίνο. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε όλη την Ευρώπη.

Ο Τόλης Τατόλας (γ. 1978) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι εικαστικός καλλιτέχνης και σχεδιαστής χώρων και έργα του έχουν παρουσιαστεί σε έξι ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστρία. Τα έργα του καθώς και τα γραπτά του έχουν φιλοξενηθεί και παρουσιαστεί στον Ελληνικό και διεθνή τύπο και σε εκδοτικούς οίκους. Η πολύπλευρη καλλιτεχνική του πρακτική περιλαμβάνει τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία για θεατρικά έργα υπογραμμίζοντας την ολιστική του προσέγγιση στην αισθητική σαν μια διαδικασία που δεν περιορίζεται σε ένα μόνο είδος καλλιτεχνικής έκφρασης.

Φωτογραφία από τα εγκαίνια της έκθεσης

Ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας (καλλιτέχνης, επιμελητής, συγγραφέας) αναφέρει σχετικά με την έκθεση:

…Επομένως, για αυτή την έκθεση που αφορά συγκεκριμένα τις διαφορετικές οπτικές ο τίτλος Dialogues- Διάλογοι μοιάζει τουλάχιστον κατάλληλος. Οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα Χλόη Geitmann Ακριθάκη και Τόλης Τατόλας εκ πρώτης όψεως δεν έχουν τίποτα κοινό εκτός ίσως από την Ελληνική τους καταγωγή. Η Χλόη Geitmann-Ακριθάκη είναι φωτογράφος. Το έργο του Τόλη Τατόλα αποτελείται κυρίως από σχέδια σε χαρτί με μελάνια και μολύβια.

Έργο του Τόλη Τατόλα

Η πρώτη εμπνέεται από την καθημερινή ζωή και χρησιμοποιεί εικόνες που συναντάμε στους δρόμους της πόλης, την ίδια τη ζωή της πόλης, τις άφθονες πληροφορίες που βομβαρδίζουν τα μάτια του σύγχρονου κατοίκου της. Τα πάντα είναι αναγνωρίσιμα, ακόμα και μνημειακά. Το έργο της είναι εξωστρεφές, οι συνδηλώσεις της χιουμοριστικές παρότι κριτικές, χωρίς κανένα κυνισμό.

Έργο της Χλόης Ακριθάκη από την έκθεση Greece meets Pragua

Για τον δεύτερο η καλλιτεχνική παραγωγή είναι μια εσωτερική διαδικασία: οι εικόνες δεν συνδέονται άμεσα με την αστική ζωή, αλλά αποτελούν απεικόνιση ενός υπαρξιακού λαβυρίνθου, ένα σχεδιάγραμμα της περιπλοκότητας των κοινωνικών δομών και των τοπίων των πόλεων, γεμάτο κενά, παγίδες και αδιέξοδα.

Μπορεί να φαίνεται πως οι οπτικές γωνίες των δύο καλλιτεχνών είναι απόλυτα αντίθετες. Αλλά όταν ο διάλογος μεταξύ των έργων των δύο καλλιτεχνών εδραιώνεται, τα πράγματα αλλάζουν.

Τα έργα αρχίζουν να αλληλοσυμπληρώνονται. Το έργο του Τόλη Τατόλα με τα χαρακτηριστικά πολεοδομικού σχεδίου που το διακρίνουν μετατρέπονται σε έναν χάρτη ενός φανταστικού αστικού τοπίου μέσα στο οποίο το μάτι ενός φωτογράφου της πόλης με την οξεία παρατηρητικότητα δημιουργεί εικόνες που ποικίλουν από το ασυνήθιστο ως το μπανάλ. Για τη Χλόη Geitmann-Ακριθάκη η τεκμηρίωση δεν είναι το βασικό αίτημα της φωτογραφίας. Το ενδιαφέρον της εστιάζει στη μίξη των στοιχείων και στη χρήση του κολάζ, το οποίο θα μπορούσε να περιγραφεί ως και μια μέθοδος δημιουργίας του αδύνατου μέσα από την αντίθεση και τον συνδυασμό στοιχείων που μοιάζουν ασύνδετα ή άσχετα, σε ένα αποτέλεσμα που δεν υπολείπεται σημασίας…

Info:

Dialogues-Διάλογοι

Artists: Chloe Geitmann-Akrithaki, Tolis Tatolas

Duration: 13-12-2017 – 20-12-2017

opening hours: 10:00-18:00

Venue: Galerie Jakubska, New Impressionism – Jakubská 4 – 110 00, Praha 1 – Staré Město.
Tel: +420 224 827 926
e-mail: info@galeriejakubska.com
www.galeriejakubska.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σχόλια μέσω Facebook

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top