skip to Main Content

Και όμως υπάρχουν 25 νέες ή παλαιότερες Ελληνικές μπύρες εξαιρετικής ποιότητας. Δοκιμάστε & στην υγειά σας!!!

Νέες μικρο-ζυθοποιίες ξεφυτρώνουν από την Κέρκυρα ως τη Χίο, ιστορικές ελληνικές μπύρες αναβιώνουν και όλο και περισσότεροι μπαίνουν στο παιχνίδι της ανανέωσης του τοπικού αφρώδους δυναμικού. Η ομάδα του Umami δοκίμασε 25 ελληνικές μπύρες και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα. Όταν ξεκινήσαμε την απολαυστική ομολογουμένως δοκιμή δεν το πιστεύαμε ότι το τραπέζι είχε γεμίσει με τόσα πολλά δείγματα και από τόσες διαφορετικές μικροζυθοποιίες. Ο ίδιος ο όρος μικρουζυθοποιία είναι καινούριος στην εγχώρια πραγματικότητα. Ενώ το κρασί στον τόπο μας έχει μια ανοδική πορεία με μικρά και μεγάλα οινοποιεία από το 1887, η τοπική παραγωγή της μπύρας σε μικρές μονάδες εγκαινιάστηκε μόλις πριν από καμία εικοσαετία και με περιορισμένες επιλογές. Σήμερα φαίνεται ότι οι παρθενικοί ζυθοβραστήρες πέτυχαν καλές ζυμώσεις, τόσο στα καζάνια όσο και στη συνείδηση των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι μικρές μονάδες παραγωγής να ξεφυτρώνουν και να ευδοκιμούν σε πολλές διαφορετικές γωνιές της χώρας. 

Οι μπύρες που συγκεντρώθηκαν στο τραπέζι από τις νέες τοπικές λιλιπούτειες ζυθοποιίες δείχνουν να έχουν μέλλον, ενώ η πρόσβαση στις ελληνικές μπύρες γίνεται όλο και πιο εύκολη και για τους Αθηναίους. Μάλιστα όπως διαπιστώσαμε στα ποτήρια μας οι ελληνικές μπύρες εκτός από ανεβασμένο επίπεδο έχουν ποικιλία και χαρακτήρα που τις κάνουν να ξεφεύγουν από τις κλασικές αναψυκτικές επιλογές και τις κατατάσσει στα ποτά που έχουν την δυνατότητα να συνοδεύσουν επάξια διάφορα είδη φαγητού.

Η δοκιμή και τα αποτελέσματα

Corfu Beer

Στο χωριουδάκι Αρίλλα της Κέρκυρας βρίσκεται το καινούριο ζυθοποιείο του Σπύρου Καλούδη. Σε μια έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων γεννιούνται 4 διαφορετικοί τύποι μπύρας με δυναμική παραγωγής που αγγίζει τους 40 τόννους. Οι μπύρες είναι όλες φρέσκες και αφιλτράριστες. Μάλιστα μια από αυτές η Ionian pilsner ήταν υποψήφια στο σχετικό διαγωνισμό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Ionian Epos: Το κεχριμπαρένιο χρώμα κρύβει αρωματικές νότες σκούρου μελιού και μια αρωματική αίσθηση από κέικ σταφίδας, σοκολάτα και καφέ. Το στόμα εξαιτίας της υψηλής αλκοόλης είναι γλυκό αλλά η γεύση και η επίγευση έχουν γρήγορο τελείωμα. Μια μπύρα που ταιριάζει με ελαφριά φαγητά και μεζέδες.
Καλή (ενδεικτική τιμή: € 2,60)

Ιοnian pilsner: Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα από φρέσκα λαχανικά, χόρτο και κριθάρι. Στο στόμα φαίνεται έντονα η παρουσία του λυκίσκου και συνοδεύεται από μια βουτυρώδη αίσθηση. Είναι μια μπύρα μεσαίου όγκου με χαρακτηριστική πικράδα και αναψυκτικό χαρακτήρα.
Ενδιαφέρουσα (ενδεικτική τιμή: € 1,80)

Real ale: Η χάλκινη μπύρα κρύβει λουλουδάτες αρωματικές εκπλήξεις κυρίως από τριαντάφυλλο. Στο γεμάτο στόμα της το τριαντάφυλλό περνά σε δεύτερο φόντο και έρχεται στο προσκήνιο το λουκούμι. Μια μπύρα, πλούσια, μαλακή, γλυκόπιοτη με καλή διάρκεια και επίγευση.
Καλή (ενδεικτική τιμή: € 2,40)

Real ale bitter: Σκουρόχρωμη με καφε-κόκκινες αποχρώσεις διακρίνεται αρωματικά από την έντονη καραμέλα, την μελάσα και τον καφέ. Καθοριστικά αρώματα που δεν επιτρέπουν πιο σύνθετη ανάπτυξη στη δομή. Στο στόμα πρωταγωνιστεί ο καβουρδισμένος καφές.
Ενδιαφέρουσα (ενδεικτική τιμή: € 2,40)


Septem

Ένας οινολόγος ο Σοφοκλής Παναγιώτου έφτιαξε στην Εύβοια μια Ζυθοποιία με σκοπό να μας προσφέρει μια διαφορετική μπύρα για κάθε μέρα της εβδομάδας. Εδώ γίνεται και η πρώτη προσπάθεια καλλιέργειας λυκίσκου στην Ελλάδα.

Septem Honey Golden Ale:Μια ιδιαίτερη μπύρα με αρωματική παλέτα που επικεντρώνεται σε άνθη, ξηρούς καρπούς και μέλι, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει το κίτρο. Στο στόμα έχει πάχος, όγκο, ισορροπία, διάρκεια και επίγευση. Μπορεί να συνοδεύσει πληθωρικά και αρωματικά πιάτα.
Πολύ καλή (ενδεικτική τιμή: € 2,50)

Septem Friday pale ale: Η μύτη πλημμυρίζει πικραμύγδαλο και φλούδες πορτοκαλιού. Η αίσθηση στο στόμα είναι γλυκόπικρη με τα εσπεριδοειδή να διεκδικούν το πρώτο ρόλο, ενώ η τελευταία γευστική εντύπωση ανήκει στο αμύγδαλο. Συνοδεύει μαγειρευτά αλλά και φρέσκιες σαλάτες.
Πολύ καλή (ενδεικτική τιμή: € 1,85)

Septem Thursday Red ale: Είναι καφέ με ρόδινες ανταύγειες και κατεξοχήν μπύρα φαγητού. Μόλις πλησιάσει την μύτη ευωδιάζουν αρώματα υπερώριμου κερασιού. Το στόμα έχει δυο χαρακτηριστικά: είναι παχιά και ελαφριά πικρή. Ο αφρός της είναι υπέροχος και παχύς στο στόμα. Ωραία επίγευση και μεγάλη διάρκεια.
Πολύ καλή (ενδεικτική τιμή: € 1,90)

Septem Monday Pilsner: Μια πραγματική pilsner, ανοιχτόχρωμη ξανθιά, με έντονη πικρή αίσθηση και όγκο. Στα αρώματα ευδιάκριτα είναι αρχικά ο λυκίσκος και η καραμέλα και σε δεύτερη δοκιμή το κριθάρι, τα αρώματα της ζύμωσης και του κρασιού. Εξαιρετικό πάχος αφρού.
Πολύ καλή (ενδεικτική τιμή: € 1,70)

Αθηναϊκή

Bios 5: Η ελληνική μπύρα από τα 5 κριθάρια έχει ευχάριστη μύτη και στόμα, δεν παρουσιάζει όμως έντονη πολυπλοκότητα. Θα βρείτε σίγουρα στον οργανοληπτικό της χαρακτήρα μέλι που αναπτύσσεται και μελάσα.
Ενδιαφέρουσα

Brinks

Η ζυθοποιεία στο Ρέθυμνο είναι το παιδί ενός έρωτα, του Γερμανού μαθηματικού Brinks και της Κρητικοπούλας Ευαγγελίας Παπαδάκη. Οι μπύρες τους, μια ξανθιά και μια μαύρη, είναι οι πρώτες ελληνικές βιολογικές. Είναι φρέσκιες και χρειάζονται δροσιά για να συντηρηθούν.

Brinks Ξανθιά: Λεπτή μπύρα με μικρές αρωματικές νύξεις λεμονιού και ζύμωσης. Είναι αρκετά ελαφριά και ευχάριστη όταν απολαμβάνετε δροσερή.
Ενδιαφέρουσα

Brinks Μαύρη: Στη μύτη το κεράσι διαδέχεται την καμένη καραμέλα και στο στόμα το φρούτο επιβάλλεται αλλά με την μορφή μαρμελάδας. Η γεύση είναι ελαφριά και η επίγευση γρήγορη.
Ενδιαφέρουσα

Chios Beer

Ένας Πειραιώτης, ο Εμμανουήλ Ναζλίδης, βρέθηκε στην Χίο και το μυροβόλο νησί τον μάγεψε τόσο ώστε φρόντισε να κλείσει όλα τα αρώματα του σε ένα μπουκάλι μπύρας, το οποίο κυκλοφόρησε μόλις αυτό το καλοκαίρι.

Chios beer house ale: Μια καινούρια έκπληξη από την Χίο με σύνθετο αρωματικό μπουκέτο από λευκά λουλούδια, μενεξέ, φρέσκο πράσινο μήλο, ξινόμηλο και τριαντάφυλλο. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι θυμίζει Gewurtztraminer. Στο στόμα είναι μαλακή, ισορροπημένη, με γευστικό πλούτο, ευγενική πικρίλα και επίγευση με διάρκεια.
Πολύ καλή (Ενδεικτική τιμή: € 3-6 σε cafe-bars και εστιατόρια).


Donkey

Ένας Σέρβος, ένας Άγγλος, μια Αμερικανίδα και ο Έλληνας οινοπαραγωγός Γιάννης Παρακευόπουλος ένωσαν τις εμπειρίες τους για να δημιουργήοσυν τρεις πρωτότυπες μπύρες με άρωμα Σαντορίνης.

Yellow Donkey: Το αφρώδες γαϊδουράκι είναι πολύ ιδιόρρυθμο. Στροβιλίζοντας το ποτήρι αναδύεται το πράσινο πιπέρι, ο λυκίσκος και οι νότες μπαχαρικών. Στο στόμα μπαίνει γλυκά και σε δεύτερο επίπεδο αναπτύσσει την πικράδα του λυκίσκου. Χαρακτηρίζεται από διάρκεια και καλή επίγευση.
Πολύ καλή (ενδεικτική τιμή: € 3,50)

Crazy Donkey India Pale Ale: H μοναδικότητα της ξεκινάει από το κοκκινοροδί χρώμα μέχρι τον τύπο της. Στην μύτη είναι εξαιρετικά φρουτώδης, με απαλές αναγωγικές νύξεις, που την στολίζουν. Στο στόμα είναι αρκετά πικρή και πρωτότυπη. Σίγουρα είναι μια ιδιότυπη μπύρα.
Ενδιαφέρουσα (ενδεικτική τιμή: € 9)

Red Donkey: Σε αυτή την κόκκινη μπύρα εμφανίζονται με τη σειρά στην μύτη οι νότες ζύμωσης, τα φρούτα και ο λυκίσκος. Οι αναφερόμενες αρωματικές νότες αγκαλιάζονται από την παρουσία του μελιού και των φρέσκων χορταρικών. Το στόμα είναι μεσαίου όγκου, ισορροπημένο, με καλή διάρκεια και επίγευση.
Ενδιαφέρουσα (ενδεικτική τιμή: € 9)


Craft

Ο Παύλος Εμμανουηλίδης γύρισε από την Αμερική μετά τις σπουδές του και αμέσως διαισθάνθηκε την έλλειψη από μπύρες μικρής παραγωγής στην Ελλάδα. Δημιούργησε το πρώτο ζυθοεστιατόριο στο Χαλάνδρι. Εκεί στα καζάνια άρχισαν να βράζουν έξι διαφορετικές μπύρες, οι οποίες καθιέρωσαν μια ολόκληρη κουλτούρα μπύρας στην Αθήνα.

Craft Athens Lager: Μια τυπική lager μπύρα με αρώματα κίτρου, λεμονιού και πρασινάδας. Στο στόμα είναι ελαφριά με ελάχιστες πικρές πινελιές και γλυκό τελείωμα.
Ενδιαφέρουσα (ενδεικτική τιμή: €0,91)

Craft Weiss: Η θολή σταρένια weiss έχει τα χαρακτηριστικά αρώματα της μπανάνας. Σε αυτό το ποτήρι όμως το εξωτικό φρούτο παραπέμπει σε γλυκό του κουταλιού. Το στόμα είναι ιδιαίτερα αρωματικό και γεμάτο ενώ η γεύση και η επίγευση παραμένει στο στόμα για αρκετό διάστημα.
Ενδιαφέρουσα (ενδεικτική τιμή: €1,28)

Craft Red: Η κόκκινη μπύρα ξεχειλίζει από αρώματα κόκκινων φρούτων,όπως την φράουλα και το κεράσι. Στο στόμα έχει αξιοσημείωτη ισορροπία και ελεγχόμενη πικράδα. Μπορεί να συνοδεύσει πολλά πιάτα.
Ενδιαφέρουσα (ενδεικτική τιμή: €1,40)

Craft black lager: Το μαύρο χρώμα ακολουθείται από καβουρδισμένα αρώματα καφέ, καραμέλας και σταφίδας. Στο στόμα παραμένει έντονη η παρουσία του καφέ αλλά η επίγευση είναι ελαφριά και σύντομη.
Καλή (ενδεικτική τιμή: €1,44)

Craft smoked: Αμέσως η μύτη πλημμυρίζει από νύξεις μπέικον, καπνιστού ζαμπόν και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Το στόμα είναι εξίσου καπνιστό και έχει όγκο, ενώ η επίγευση παραμένει.
Πολύ καλή (ενδεικτική τιμή: €1,44)

Craft Pilsner: Ελαφριά εκδοχή της pilsner με μέτρια πικράδα και μικρή σε διάρκεια επίγευση.
Ενδιαφέρουσα (ενδεικτική τιμή: €1,01)

Zeos

Ο Ντείβιντ Γουντ, Καναδός στην καταγωγή, είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την πιο φολκλόρ ελληνική μπύρα. Το ζυθοποιείο βρίσκεται στο Άργος σε ένα πανέμορφο χωριό γεμάτο μυρωδάτα δέντρα. Το ίδιο αρωματικές είναι και οι μπύρες που από το 2000 έχουν εισχωρήσει στην ελληνική αγορά.

Zeos Pilsner: Αφιλτράριστη και φρέσκια ξανθιά μπύρα με αρώματα βουτύρου.
Ενδιαφέρουσα


Νέδα

Το ζυθοποιείο βρίσκεται στην Μεσσηνία και ήταν όνειρο ζωής για τον ζυθοποιό Διονύση Χατζόπουλο. Ήθελε να δημιουργήσει μια μπύρα με το χαρακτήρα της γενέτειρας του και τα κατάφερε. Η Νέδα που είναι προς το παρόν το μοναδικό του προϊόν κυκλοφορεί από το 2009 με παραγωγή που συνεχώς αυξάνεται.

Νέδα lager: Καλή αρωματική σύνθεση από λυκίσκο, καμένη καραμέλα, κριθάρι και δημητριακά. Το στόμα είναι πλούσιο και έχει εμφανή πικράδα που παραμένει στην επίγευση. Μια μπύρα που μπορεί να παντρευτεί με γαστρονομικούς παρτενέρ όπως την μελιτζάνα.
Πολύ καλή (Ενδεικτική τιμή: € 1,35)


Fix

Μετά από χρόνια η πιο ιστορική μπύρα έκανε πάλι την εμφάνιση της για να την θυμηθούν οι παλιοί και να την γνωρίσουν οι νεότεροι. Η Ολυμπιακή Ζυθοποιεία που ευθύνεται για την αναβίωση της έχει επενδύσει πολλά στην σύγχρονη απογείωση της δημιουργόντας μια εξαιρετική υποδομή για μεγάλη και καλή παραγωγή.

Fix lager: Η ξανθιά μπύρα έχει βυνώδη προσωπικότητα και κάποιες εκφάνσεις από εσπεριδοειδή και λυκίσκο. Είναι ευκολόπιοτη, ελαφριά και ξεχωρίζει από τις αντίστοιχες μπύρες αυτής της κατηγορίας.
Ενδιαφέρουσα (Ενδεικτική τιμή: € 1,20)

Fix Dark: Η μαύρη εκδοχή έχει μυρωδιές από καφέ, καμένη καραμέλα και μελάσα. Το στόμα είναι ισάξιο της μύτης, γεμάτο με ευγενική πικράδα και ευχάριστο τελείωμα, σαν να τρως ψημένα αμύγδαλα. Αξιοσημείωτη σχέση ποιότητας – τιμής.
Ενδιαφέρουσα (Ενδεικτική τιμή: € 1,25)

Το know how των μπύρο- τύπων Οι μπύρες που δοκιμάσαμε, εκτός από διαφορετικό χρώμα (ξανθιές, καστανές, κόκκινες και μαύρες) άνηκαν επίσης και σε ξεχωριστούς τύπους. Τις αποκωδικοποιούμε για να ξέρουμε τι πίνουμε!

Lager: Είναι η πρώτη στην κατηγορία γιατί αποτελεί περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Πρόκειται για μπύρες ξανθιές ή σκούρες που παράγονται με βυθοζύμες. Η οργανοληπτική της ταυτότητα είναι τα αρώματα της βύνης, του λυκίσκου, των μπαχαρικών, των καρυκευμάτων και των εσπεριδοειδών.

Pilsner: Είναι η πιο διάσημη ανοιχτόχρωμα ξανθιά στην κατηγορία των βυθοζύμων. Την αναγνωρίζεις αμέσως από την έντονη παρουσία του λυκίσκου, την πικρή και δροσερή αίσθηση και το φυτικό συνήθως τελείωμα.

Ale: Είναι ο αντίποδας της Lager. Ο επόμενος δηλαδή βασικός τύπος που ζυμώνει με αφροζύμες. Αυτή η βασική διαφορά έχει σαν αποτέλεσμα οι μπύρες αυτές να είναι πολύ πιο αρωματικές με μπουκέτο από φρούτα, άνθη, μέχρι σοκολάτα, καραμέλα και καφέ.

Πηγή: athinorama.gr

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 26 Σεπτεμβρίου 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top