skip to Main Content

Made in Greece το Koukoutsi: Μια απίθανη σειρά ελληνικών t – shirts με χιούμορ και μυαλό… κουκούτσι!

Πριν από δέκα χρόνια ο Νίκος Μαϊνάρης αποφάσισε να φτιάξει ένα μαγαζί αφιερωμένο αποκλειστικά στο πιο αγαπημένο ρούχο όλων: το t-shirt. 

Το koukoutsi του, όπως επέλεξε να το ονομάσει, βρίσκεται χαμηλά στη Σκουφά και ξεχωρίζει αμέσως λόγω των πρωτότυπων σχεδίων του, τα οποία είναι εμπνευσμένα από την Ελλάδα, την ιστορία της αλλά και πολιτικά γεγονότα που μας σημάδεψαν.

Άλλοτε χιουμοριστικά (Όπως το αγαπημένο του Eirinika ”Eat more feta to reduce Greek debt”) ή με φράσεις που είναι αυτό που λέμε σε… ”άπταιστα ελληνικά” all time classic (Όπως το τα πάντα ρει) τα koukoutsi δεν είναι από t – shirts με έξυπνα logo.

Είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι t – shirts που σου φτιάχνουν την μέρα (ή και τη νύχτα αν είσαι casual τύπος) και σε βάζουν σε θετικό mood, κάτι που όλοι μας χρειαζόμαστε!

Πάμε να τα ανακαλύψουμε λοιπόν, μέσα από τη συνέντευξη του ο Νίκος Μαϊνάρης στο Eirinika:

Ειρήνη Νικολοπούλου: Ποιο είναι το story/ το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της επιχείρησης σας;

Νίκος Μαϊνάρης: Το koukoutsi δημιουργήθηκε το 2005 από τον γραφίστα Νίκο Μαϊνάρη και τον οπτικό Τάσο Τζαλαζίδη από μια απλή διαπίστωση: δεν μπορούσαμε να βρούμε για τους εαυτούς μας καλοσχεδιασμένα Tshirts σε μια λογική τιμή. Έτσι αποφασίσαμε να καλύψουμε το κενό και δημιουργήσαμε το koukoutsi – τον σπόρο που δημιουργεί τη ζωή.


Ε.Ν: Ποιος ή τι ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία των Koukoutsi και ποια στάδια ακολούθησαν από τη στιγμή που λάβατε αυτή την απόφαση;

Ν.Μ: Ο στόχος μας από την αρχή ήταν να μην (!) αντιγράψουμε επιτυχημένες λύσεις αλλά να δημιουργήσουμε τη δική μας αφήγηση. Αυτό μας πήρε περισσότερο χρόνο, όμως δημιουργήσαμε τον δικό μας χαρακτήρα και πλέον τα σχέδια μας είναι αναγνωρίσιμα κ έχουν ταυτότητα.

Ε.Ν: Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;

Ν.Μ: Τα δύσκολα βήματα ήταν σίγουρα στο ξεκίνημα: Η σύσταση της εταιρείας και η γραφειοκρατία. Μάλιστα ο σύμβουλος επιχειρήσεων του Δήμο Αθηναίων σχολίασε την ιδέα μας με τα εξής λόγια: «…άλλο ένα μαγαζί με μπλουζάκια !». Δεν μπορούσε να κατανοήσει τη διαφορά. Εύκολα βήματα δεν υπάρχουνε. Για να πετύχεις πρέπει να είσαι συνεχώς σε μια εγρήγορση, να μαθαίνεις και να μορφώνεσαι.

Ε.Ν: Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Ν.Μ: Ένα πρώτο βήμα στην εξέλιξη μας ήταν η συμμετοχή μας στην εμπορική έκθεση greek brand new όπου γίνανε πολλές καλές επαφές με επιλεγμένα καταστήματα. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία νέων σχεδίων που δεν θα έχουνε μια αμιγώς ελληνική θεματολογία αλλά θα απευθύνονται σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Ε.Ν: Εμείς λέμε την στήλη μας ”Made in Greece”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Ν.Μ: Η θεματολόγια των σχεδίων μας εμπνέεται από την ελληνική Ιστορία με σχέδια όπως τα Greek Supertools (Zeus’ Thunderbolt, Hermes’ Sandals, Ariadnes’ Thread) και τη σειρά Greek Revolution Mouustache (Karaiskakis, Kolokotrinis, κ.τ.λ.) την σύγχρονη Ελλάδα ( Ούζο ) και πολιτικά γεγονότα που μας σημάδεψαν (Democracy… under the carpet).

Ε.Ν: Πού ονειρεύεστε να φτάσουν στο μέλλον τα Koukoutsi ; Ποιους στόχους έχετε;

Ν.Μ: Στοχεύουμε σε μια οργανική και ισορροπημένη ανάπτυξη του brand koukoutsi στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με νέα σχέδια, νέες ιδέες και συνεργασίες.

*Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την σελίδα των t – shirts koukoutsi στο facebook ή την ιστοσελίδα koukoutsi.net

** Oι φωτό είναι του κ. Κωνσταντίνου Φλαμιάτου – flamiatosphotography.com

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 29 Ιανουαρίου 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top