skip to Main Content

“Made in Greece” η εντυπωσιακή συλλογή του Dior – Η πασαρέλα – μήτρα στο Παρίσι γέμισε αρχαίες Ελληνίδες Θεές ντυμένες με υπέροχα ρούχα (φώτο -βίντεο)

Η Maria Grazia Chiuri ένωσε τις δυνάμεις της με την εικαστικό Judy Chicago για να παρουσιάσει στην πασαρέλα του Dior, ένα πρότζεκτ που η διάσημη Αμερικανίδα καλλιτέχνης φανταζόταν σαν ένα αρχαιοελληνικό γλυπτό με την μόδα να πηγαίνει πίσω στο 1977.

Έτσι την πρώτη μέρα της Εβδομάδας μόδας στο Παρίσι είδαμε αρχαίες Ελληνίδες Θεές να περπατούν σε μια πασαρέλα που είχε το σχήμα μήτρας.

 

Κεντρικό σύνθημα της επίδειξης ήταν: “Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο”;

Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που η Chiuri και η Chicago, δούλευαν για τη συλλογή “Άνοιξη – καλοκαίρι 2020” γεννήθηκε αυτή η ιδέα για την ειδωλολατρική λατρεία των θεών και τον αγώνα των γυναικών καλλιτεχνών για να βρουν τα δικά τους μέσα έκφρασης μέσα στα πατριαρχικά συστήματα της δυτικής ιστορίας της τέχνης.

“Η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και θηλυκότητας με άγγιξε πραγματικά, επειδή τη ζω προσωπικά,” είπε η Chiuri. “Και όταν η Τζούντι μίλησε για αυτή την ιδέα των θεών, το μυαλό μου επέστρεψε αμέσως στις αναμνήσεις μου για τα αγάλματα στη Ρώμη, του Botticelli, και στις Θεές της αρχαιότητας”.

Πώς θα μπορούσε η πρακτική της μόδας να συνδυαστεί με τις φεμινιστικές έννοιες; Όταν κατέληξε σε αυτό, η Κιουρί αποφάσισε ότι η απάντηση βρίσκεται στη σχέση της μόδας με το σώμα. Το κλειδί της ήταν  τα ελληνο-ρωμαϊκά πέπλα, αναφέρει η Vogue.

 

Η Κιούρι, έφερε στην πασαρέλα της για την Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού στο μουσείο Ροντέν, γυναίκες θεές, όχι με την έννοια της σημερινής αποθέωσης που παραπέμπει σε μια εξιδανικευμένη ομορφιά, αλλά με την πρωταρχική ιδέα της γυναικείας δύναμης και κυριαρχίας. Επί έξι μήνες συζητούσε με την γνωστή ακτιβίστρια εικαστικό Τζούντι Σικάγο για το πώς θα δημιουργήσουν ένα σόου με κυρίαρχο μήνυμα τη χειραφέτηση της γυναίκας.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Take a moment to discover the #DiorCouture Spring-Summer 2020 show venue. At the invitation of the Creative Director of women’s collections @MariaGraziaChiuri, the set designed by the feminist artist @Judy.Chicago displays a series of large appliquéd and embroidered banners, posing a range of questions around the evolution of the role and power of women through the ages, starting with “What if Women Ruled the World?”. Photo by @KristenPelou JUDY CHICAGO® is a registered trademark and all her works, including the banners in The Female Divine, are protected by US and international copyright laws. All rights reserved

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dior Official (@dior) στις


Στα υπέροχα ρούχα που παρουσιάστηκαν στην πασαρέλα του Dior, κυριαρχεί το χρυσό χρώμα. Πολυτελή υφάσματα χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν υπέροχα φορέματα με αρχαιοελληνικά πλισέ, που αναδεικνύουν το γυναικείο σώμα.

Τα αέρινα νυφικά δεν έχουν έχουν ραφές. Βαρύτιμα κεντημένα υφάσματα και μετάξι χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν σύγχρονες χλαμύδες και χιτώνες.

Στα κουστούμια και στα ταγιέρ το αρχαιοελληνικό στοιχείο είναι εμφανές στους γιακάδες και στα μπούστα.

Τα μοντέλα περπατούν στην πασαρέλα φορώντας αρχαιοελληνικά σανδάλια και τα μαλλιά τους είναι στολισμένα με χρυσά στεφάνια που θυμίζουν το κλαδί της ελιάς.

Ανάλογα είναι και τα κοσμήματα που στολίζουν τα υπέροχα ρούχα.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top