Tο made in Greece brand Hemithea ιδρύθηκε το 2019 από δύο πολύ αγαπημένες αδελφές.…
Taste Atlas: Στην κορυφή τα μήλα Ζαγοράς με τα καλύτερα του κόσμου – Αναλυτικά όλη η λίστα
Τη λίστα με τις καλύτερες ποικιλίες μήλων στον κόσμο δημοσίευσε το Taste Atlas και η Ελλάδα καταλαμβάνει τέσσερις θέσεις, μεταξύ των οποίων και την 1η.
Στην 1η θέση της λίστας βρίσκεται λοιπόν το μήλο Ζαγοράς.
Μπορεί οι πολυάριθμες αμερικανικές ποικιλίες μήλων να έχουν ισχυρή παρουσία στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου, ωστόσο την κορυφή κατέκτησε μιας ελληνική ποικιλία.
Ο γαστρονομικός οδηγός, που μοιράζεται συχνά τις λίστες του με τα καλύτερα φαγητά, πρωινά ή κρέατα, δημοσίευσε αυτή τη φορά τις καλύτερες ποικιλίες μήλων στον κόσμο. Και ανάμεσά τους βρίσκονται τέσσερις ελληνικές: στην 1η θέση τα μήλα Ζαγοράς, στην 4η θέση το φιρίκι Πηλίου, στη 12η θέση τα μήλα Καστοριάς, ενώ στη 15η θέση βρίσκονται τα μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως.
Η πρώτη δεκάδα:
-Μήλα Ζαγόρας Πηλίου – Ελλάδα
-Μήλα Jabłka grójeckie- Πολωνία
-Μήλα Jabłka łąckie – Πολωνία
-Φιρίκι Πηλίου – Ελλάδα
-Μήλα Cripps Pink – Αυστραλία
-Maçã de Alcobaça – Πορτογαλία
-Μήλα honeycrisp – ΗΠΑ
-Μήλα Abrosia – Καναδάς
-Maçã Bravo de Esmolfe – Πορτογαλία
-Μήλα Φούτζι – Ιαπωνία
Δείτε τη λίστα:
Discover apples of the world: https://t.co/3LEHSzrAOr pic.twitter.com/fFof6Yevpm
— TasteAtlas (@TasteAtlas) November 20, 2024
Μήλα Ζαγοράς Πηλίου
Τα μήλα αυτά προέρχονται από την ποικιλία Starking Delicious στη Ζαγορά, τη Μακρυράχη και το Πουρί, στην ανατολική πλευρά του Πηλίου. Η συστηματική καλλιέργεια αυτών των μήλων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 υπό την εποπτεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.
Οφείλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στα μεγάλα υψόμετρα όπου καλλιεργούνται, στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και στη χρήση παραδοσιακών τεχνικών καλλιέργειας. Η συγκομιδή των μήλων Ζαγοράς Πηλίου γίνεται με το χέρι, αφού ελεγχθεί η ωριμότητά τους. Μετά την αξιολόγηση της ποιότητας, συσκευάζονται και αποθηκεύονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού.
Αναγνωρίζονται από το έντονο κόκκινο χρώμα τους και τη λεία, κηρώδη επιδερμίδα τους. Η σάρκα τους είναι λευκή έως κίτρινη, πολύ ζουμερή και γεμάτη γεύση.
Φιρίκια Πηλίου
Όπως αναφέρει το Taste Atlas, τα μήλα αυτά προέρχονται από δέντρα του είδους Malus domestica Borkh που φυτρώνουν στα όρια της Πορταριάς, της Μακρινίτσας, της Ζαγοράς, της Αγριάς, της Αρτέμιδας, του Μουρεσίου, των Μηλεών και των Αφετών. Πρόκειται για ένα διάσημο μήλο μικρού έως μεσαίου μεγέθους με επίμηκες σχήμα.
Λόγω του μικρού μεγέθους του, το φιρίκι δεν καταστρέφεται εύκολα από τον ήλιο. Μπορεί να αναγνωριστεί από το κιτρινοπράσινο χρώμα του, με κάποιες κοκκινωπές κηλίδες που είναι ορατές στην εκτεθειμένη στον ήλιο πλευρά του μήλου. Αυτά τα αρωματικά μήλα προέρχονται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και μεταφέρθηκαν στην περιοχή τον 19ο αιώνα.
Συγκομίζονται απαλά με το χέρι μαζί με τα κοτσάνια τους. Αυτά τα σφιχτόσαρκα, έντονα αρωματικά, τραγανά μήλα μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται ψύξη, καθώς διατηρούνται άψογα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το διάσημο τοπικό επιδόρπιο «Γλυκό Κουταλιού με φιρίκι», το οποίο παρασκευάζεται από αυτά τα μήλα.
Μήλα Καστοριάς
Τα μήλα Καστοριάς είναι κόκκινα και κίτρινα μήλα που καλλιεργούνται από μηλιές της οικογένειας Rosaceae και της υποοικογένειας Pomoideae στο νομό Καστοριάς. Τα κόκκινα μήλα ανήκουν στις ποικιλίες Starking, Starkrimson, IDR Delicious, Red Chief και τα κίτρινα στις ποικιλίες Golden Delicious, Jonagold και Granny Smith.
Τα μήλα αυτά είναι πολύ σαρκώδη και ζουμερά με ελαφρώς γλυκόπικρη γεύση. Η καλλιέργεια των μηλιών στην περιοχή αυτή ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα σε ορεινά χωριά όπου οι εδαφικές και καιρικές συνθήκες ήταν κατάλληλες για την καλλιέργειά τους.
Η συγκομιδή αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου και μπορούν να διατηρηθούν μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Εξάγονται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Τρώγονται κυρίως ωμά, αλλά μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους.
Αυτά τα αρωματικά μήλα χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή μηλίτη, χυμών, κρασιού, λικέρ, κονιάκ και ξιδιού, αλλά αποτελούν επίσης το κύριο συστατικό πολλών νόστιμων μηλόπιτων και κέικ.
Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως
Τα μήλα αυτά καλλιεργούνται σε περιοχές του νομού Αρκαδίας από τη δεκαετία του 1920. Ο πρώτος γνωστός καλλιεργητής αυτών των μήλων ήταν ο Ηλίας Ανδρέου Πιλαφάς ο οποίος έφερε μαζί του τον σπόρο από την Αμερική και τον φύτεψε στον κήπο του σπιτιού του.
Όπως λέει και το όνομά τους, τα μήλα αυτά είναι πεντανόστιμα. Η σάρκα τους είναι ζουμερή, λευκή και έχει σταθερή υφή. Η γεύση τους είναι μόλις ελαφρώς όξινη και το άρωμά τους είναι πολύ ασυνήθιστο, παρόμοιο με αυτό της μπανάνας. Η φλούδα τους είναι πρασινοκίτρινη με σκούρες καφέ κηλίδες.
Συγκομίζονται σταδιακά με το χέρι μετά από έλεγχο ωριμότητας. Χαρακτηρίζονται από την ανθεκτικότητα και τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους, επειδή διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ποικιλία.
Αυτά τα μήλα είναι γεμάτα βιταμίνες και, ως εκ τούτου, συνιστάται η κατανάλωσή τους ως υγιεινό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Διαβάστε ακόμη: Ντίνα Νικολάου: Μήλο… 10 ιδέες για να το «δείτε» αλλιώς! – υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το χρησιμοποιήσουμε