skip to Main Content

Και Ελληνίδα στην ανακάλυψη ηλεκτρικού “καπέλου” – Επηρεάζει τον εγκέφαλο & βελτιώνει τη δημιουργικότητα των ανθρώπων

Επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων μία Ελληνίδα, βρήκαν τρόπο να βελτιώνουν τη δημιουργικότητα ενός ανθρώπου, μέσω ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου με τη βοήθεια μιας ειδικής κάσκας με ηλεκτρόδια, την οποία φοράει κάποιος στο κεφάλι του.

Η τεχνική της στοχευμένης ηλεκτρικής διακρανιακής διέγερσης καταστέλλει προσωρινά την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου, στον αριστερό ραχιαίο πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό, που εμπλέκεται στη λογική σκέψη και στον προγραμματισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, ο εγκέφαλος «απελευθερώνεται» για να σκεφτεί πιο δημιουργικά.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Queen Mary και Goldsmiths του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα Ioanna Zioga, με επικεφαλής τη δρα Καρολάιν Ντι Μπερνάρντι Λουφτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε 60 εθελοντές 18 έως 34 ετών (οι 47 γυναίκες), που κλήθηκαν να λύσουν διάφορα μαθηματικά και άλλα προβλήματα με και χωρίς την κάσκα.

Διαπιστώθηκε ότι χάρη στη νέα μη επεμβατική τεχνική, η οποία διαπερνά τον εγκέφαλο με πολύ ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα, που δεν είναι επικίνδυνα ούτε ενοχλητικά, οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένες πιθανότητες να βρουν λύσεις για τα πιο δύσκολα προβλήματα, σκεπτόμενοι με πρωτότυπο τρόπο, πέρα από τις συμβάσεις, τις συνήθειες και την πεπατημένη, σύμφωνα με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ και www.nature.com.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λύνει συνήθως τα προβλήματα εφαρμόζοντας κανόνες που έχει αποκομίσει από την εμπειρία του παρελθόντος.

Αν και αυτός ο νοητικός αυτοματισμός έχει μεγάλη χρησιμότητα από άποψη ταχύτητας, συχνά λειτουργεί ως εμπόδιο, όταν τα νέα προβλήματα είναι διαφορετικής φύσης από οτιδήποτε άλλο έχει συναντήσει ο νους έως τότε.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στο eirinika.gr στις 8 Ιουνίου 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top