skip to Main Content

5 δημιουργικοί άνδρες 1 app: Το Vieno σε κερνάει ποτό – Ανακάλυψε τα bars της πόλης σου & βγες παραπάνω!

Vieno όπως λέμε… «βγαίνω»… Βγαίνω περισσότερο και ανακαλύπτω καινούρια μαγαζιά, bars, εστιατόρια και μάλιστα συνδυάζω την έξοδό μου με ένα δωρεάν πότο! Ακούγεται πολύ καλό και όμως, είναι αληθινό! Αυτή είναι η ιδέα πάνω στην οποία στηρίζεται το Vieno, η ελληνική εφαρμογή που προσφέρει δωρεάν ποτό στους χρήστες της, παροτρύνοντάς τους να βγουν περισσότερο και να διασκεδάσουν περισσότερο.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει σίγουρα και την ψυχολογία μας πέρα από την τσέπη μας, η λύση που προτείνει το Vieno ακούγεται ιδανική. Άλλωστε τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας ήταν και η αφορμή που ο Κωνσταντίνος Γέρος, ο Στέφανος Πρόκος και η υπόλοιπη ομάδα του Vieno σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μία εφαρμογή που θα έδινε το έναυσμα στους χρήστες της να βγουν περισσότερο και να αποφορτιστούν, χωρίς να σκέφτονται τον παράγοντα του κόστους της εξόδου, αλλά παράλληλα θα λειτουργεί ενισχυτικά και για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που μέσω του Vieno και των δωρεάν ποτών θα προσελκύουν νέους πελάτες.

Και το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία. Το Vieno ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2016 και έχει παρουσία στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Κρήτη και σύντομα και αλλού. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 120 επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το Vieno και περί τους 25.000 χρήστες. Kι αν κάποιος θεωρεί ότι μία τέτοια ιδέα θα μείνει στάσιμη είναι γελασμένος, αφού το Vieno σχεδιάζει να γίνει πρώτη επιλογή των χρηστών για να βγαίνουν παραπάνω ακόμα και για καφέ, σινεμά, στο γυμναστήριο και αλλού. Η συνέχεια δηλαδή έπεται και την περιμένουμε με αγωνία… Αξίζει δε, να πούμε ότι το Vieno έχει ανοίξει τα φτερά του για τις αγορές του εξωτερικού με την πρώτη του πτήση να έχει ήδη προσγειωθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Κωνσταντίνος Γέρος, COO & co-founder του Vieno μιλά αποκλειστικά στο Made in Greece.News. Διαβάστε την συνέντευξή του.

Τι είναι το Vieno, πότε ξεκίνησε και πως λειτουργεί;

Το Vieno είναι η εφαρμογή που σου δίνει την ευκαιρία να βγεις περισσότερο με ένα κερασμένο ποτό κάθε βράδυ στην πόλη σου! Είναι ο νέος τρόπος να ανακαλύπτεις bars, clubs και εστιατόρια της πόλης σου με ένα ποτό σε αυτά κάθε βράδυ!. Πολύ απλά κατεβάζεις την εφαρμογή, δωρεάν, κάνεις μια σύντομη εγγραφή και μετά βλέπεις ποια μαγαζιά, (μπαρ, καφέ κλπ) προσφέρουν σήμερα vienos (vieno=δωρεάν ποτό). Διαλέγεις σε ποιο θέλεις να πας, κρατάς το vieno σου και το ίδιο βράδυ πας στο μαγαζί, δείχνεις στο προσωπικό όταν παραγγέλνεις το vieno κουπόνι στο κινήτο σου και απολαμβάνεις το κερασμένο σου ποτό.
Το Vieno ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 στην Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα αλλά και με παρουσία στην Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Κρήτη και σύντομα κι αλλού).

Ποιο είναι το story γύρω από τη δημιουργία τoυ Vieno; Πως γεννήθηκε η ιδέα;

Η ιδέα προέκυψε μέσα στην οικονομική κρίση στην χώρα μας. Βλέπαμε από μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες κινήσεις και τακτικές που ακολουθούσαν για να εκμεταλλευτούν την μεγάλη αξία και δύναμη που έχει το δωρεάν προϊόν, αλλά γινόταν με έναν όχι ωραίο ή αποτελεσματικό τρόπο, που κατέληγε τις πιο πολλές φορές να έχει ακόμα κι αρνητικό αντίκτυπο.. Πχ σε μεγάλη αλυσίδα καφέ, για να δοκιμάσουν απλά έναν νέο καφέ που δινόταν δωρεάν για μία ημέρα, βλέπαμε ουρές που περίμενες μια ώρα, ακόμα και στον ήλιο, και τελικά έφτανες μέσα στο μαγαζί και, λογικά κιόλας, γινόταν ένας χαμός που άφηνε πολύ αρνητική εντύπωση. Οπότε σκεφτήκαμε «πως θα μπορούσε να γίνει αυτό πολύ απλό, καθημερινό κι εύχρηστο για τον χρήστη που κάθε έξοδος, κυρίως βραδυνή για ποτό όπου λειτουργούμε και για την ώρα, είναι μια μικρή επένδυση, έτσι ώστε να δοκιμάσει κάτι ή να επισκεφθεί ένα νέο μέρος; Αλλά και από την πλευρά μιας επιχείρησης, πως μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη για να προσελκύσει κόσμο να την επισκεφθεί αλλά με έναν ελεγχόμενο, μετρήσιμο και digital τρόπο;» Πάνω σε αυτό δουλέψαμε και βγήκε αυτό που βλέπεται στα κινητά σας τώρα.

Ποια είναι η ανταπόκριση που υπάρχει μέχρι σήμερα, πόσες επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται στο Vieno και πόσοι άνθρωποι το χρησιμοποιούν;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 120 επιχειρήσεις, κυρίως στην Αθήνα, και περί τους 25.000 χρήστες. Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική από όλες τις πλευρές. Οι επιχειρήσεις καταλαβαίνουν ότι είναι ένα πολύ οικονομικό κι εύχρηστο εργαλείο το οποίο τους προσφέρει αυτό που θέλουν, δηλαδή φέρνει κόσμο μέσα στο μαγαζί με ένα πάρα πολύ μικρό κόστος. Οι χρήστες επίσης είναι πάρα πολύ θετικοί διότι τους προσφέρει την δυνατότητα να βγουν λίγο παραπάνω ακόμα και μέρες που αλλιώς δεν θα έβγαιναν, αλλά και την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέα μέρη, να βγουν. Το μόνο, ας πούμε παράπονο, είναι ότι ακόμα δεν βρισκόμαστε σε άλλες πόλεις κάτι που σύντομα θα συμβεί και θα επεκταθούμε.

Πως είναι να ξεκινάς μία start-up χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη-χρηματοδότηση και σε ένα τέτοιο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης; Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που αντιμετωπίσατε; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης;

Εύκολο δεν είναι σίγουρα αλλά αυτό δεν σημαίνει να μην προσπαθήσει κάποιος. Στην αρχή, όταν έχεις την ιδέα και προσπαθείς να την πλάσεις για να γίνει ένα προϊόν, μια υπηρεσία, μια εταιρεία, τα χρήματα ή ο επενδυτής δεν νομίζω ότι είναι το πρώτο απαραίτητο. Αυτό που χρειάζεται στην αρχή είναι πολύ δουλειά και ψάξιμο για αυτό που θες να κάνεις. Η χρηματική υποστήριξη σε αυτήν την αρχή είναι η ίδια σου η τσέπη και το γνωστό FFF (friends-family-fools). Σίγουρα, σε κάποιο σημείο, τα χρήματα/επενδυτής μπορούν να βοηθήσουν ή/και να λύσουν προβλήματα αλλά πρέπει να έχεις φτάσει πρώτα σε αυτό το σημείο. Και δεν σημαίνει ότι η επένδυση είναι πάντα η πιο σωστή και καλύτερη λύση. Μπορεί μια στρατηγική συνεργασία με ένα μεγάλο brand να σου φέρει πολύ περισσότερα από μια χρηματική επένδυση. Εμείς, έχουμε φτάσει μέχρι εδώ χωρίς καμία επένδυση ή χρήματα παρά μόνο προσωπική επένδυση χρόνου και κόπου από μέρους μας. Βέβαια, είμαστε σε επικοινωνία για επενδύσεις ειδικά τώρα που θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα μας και έχουμε ήδη δείξει ότι έχουμε μια υπηρεσία που δουλεύει και την θέλουν χρήστες και πελάτες. Όσον αφορά την οικονομική κρίση, είναι και πρέπει να την δούμε σαν μια ευκαιρία να ξεπηδήσουν πολλά καλά κι ενδιαφέροντα projects. Και το βλέπουμε παντού γύρω μας στην startup σκηνή. Σίγουρα υπάρχουν και προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, κυρίως οικονομικής και γραφειοκρατικής φύσης, αλλά το σημαντικό είναι το πώς βλέπουμε εμείς οι ίδιοι αυτή την περίοδο και τι κάνουμε γιαυτό. Στιγμές αποθάρρυνσης υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν. Είναι μέσα στο παιχνίδι, δεν γίνεται αλλιώς. Αλλά είναι κι αυτές που σε δυναμώνουν και σε κάνουν να πεισμώσεις για να συνεχίσεις και να προχωρήσεις μπροστά και να καταφέρεις αυτό που θέλεις να πετύχεις. Και σίγουρα δεν συγκρίνονται καθόλου με τις στιγμές χαράς κι επιτυχίας που επίσης συναντάς.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”MadeinGreece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

100% Made in Greece. Το Vieno άλλωστε προέρχεται από το «βγαίνω». Κι αυτό είναι και κάτι που γουστάρουμε. Όλη η ομάδα έχει βάση στην Αθήνα κι εδώ έχουν δημιουργηθεί και ξεκινήσει τα πάντα. Κι αυτό μας κάνει και περήφανους και χαρούμενους κάθε φορά που βρισκόμαστε σε συνέδρια κλπ στο εξωτερικό και παρουσιάζουμε την δουλειά μας, αλλά και πλέον ότι αυτή η ελληνική δουλειά αναγνωρίζεται κι επεκτείνεται στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας και ποιο το όραμά σας για το Vieno;

Τα επόμενα βήματα μας είναι η επέκταση σε άλλες πόλεις της Ελλάδος αλλά και κάποιες στρατηγικές συνεργασίες που θα μας βοηθήσουν να γίνει γρήγορα και καλά τέτοια μεγάλη επέκταση. Επίσης αυτόν τον μήνα ξεκινήσαμε την λειτουργία μας και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αρχή στο Άμπου Ντάμπι και με το σκεπτικό να επεκταθούμε κι άλλο στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμα, το όραμα μας για το μέλλον (σύντομο και μη) είναι να γίνουμε η επιλογή των χρηστών για να βγαίνουν λίγο παραπάνω για πολλά πράγματα (πχ. καφέ, σινεμά, γυμναστήρια κλπ), καθώς και ένα καθημερινό εργαλείο δουλειάς για όλες τις σχετικές επιχειρήσεις

Λίγα λόγια για την ομάδα, να σας γνωρίσουμε…

Αυτήν την στιγμή η ομάδα αποτελείται από 5 άτομα.
Πρόκος Στέφανος, CEO & co-founder: Απόφοιτος του ΕΚΠΑ και του ΟΠΑ, ο Στέφανος ασχολείται ενεργά με τη startup σκηνή εδώ και τρία χρόνια, μετά από εκτεταμένη θητεία σε τμήματα marketing και πωλήσεων σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες.
Γέρος Κωνσταντίνος, COO & co-founder: Έχει σπουδάσει Ψηφιακά Συστήματα στο ΠΑ.ΠΕΙ. και Business Communication στο SUNY Empire College. Έχει εργαστεί σε τμήματα πωλήσεων αλλά και σαν project manager σε ελληνικές μεγάλες εταιρείες στους κλάδους τεχνολογίας/τηλεπικοινωνίων και κατασκευαστικές.
Χαϊλαζόπουλος Γιώργος, CTO & co-founder: Τελειόφοιτος του Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Full stack και Android προγραμματιστής με συμμετοχή στα TheCityGame, BONtime και DoctorAnytime.
Μαργέτης Αντώνης, Country Sales Manager: Απόφοιτος του ΟΠΑ του τμήματος ΟΔΕ. Έχει εργαστεί στο κομμάτι των πωλήσεων σε διάφορες εταιρίες στο παρελθόν.
Δημητρακόπουλος Πέτρος, iOS Developer: 2οετής φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής του ΟΠΑ. Ασχολείται με την ανάπτυξη εφαρμογών από την ηλικία των 12 ετών και έχει δημοσιεύσει 10 δικές του εφαρμογές στο App Store.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο site του Vieno και στην σελίδα του στο facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top