skip to Main Content

Made in Greece το Terrabook: Μια τουριστική ‘’Wikipedia’’ για την Ελλάδα – Δείτε όλες τις επιλογές & σχεδιάστε τις διακοπές σας με λίγα κλικ

Αυτή η συνέντευξη έπρεπε να είχε αναρτηθεί αρκετό καιρό πριν. Όταν όμως έχεις να κάνεις με εξερευνητές, το μόνο που πρέπει να έχεις είναι υπομονή. Φυσικά και άξιζε η αναμονή!

Σήμερα, μια τόσο όμορφη και ζεστή μέρα δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από αυτές τις εικόνες. Η ομάδα του Γιάννη Μαρτάτου ‘’αιχμαλώτισε’’ τις ομορφιές της χώρας μας και τις μοιράζεται αποκλειστικά μαζί μας.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Μαρτάτου στο eirinika.gr:

  • ‘’Το λατινικό «terra» σημαίνει «γη», ενώ το αγγλικό «book» σημαίνει «βιβλίο»’’.
  • ‘’ Η ξακουστή Ιθάκη, δεν είχε «διαδικτυακή» παρουσία’’.
  • ‘’ Προέκυψε πληρέστατη «ψηφιακή» απεικόνιση της Ιθάκης και αποφασίσαμε, να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας’’.
  • ‘’ Μια λειτουργική, ψηφιακή πλατφόρμα, έχει ήδη ενταγμένες 14 περιοχές της Ελλάδας’’.
  • ‘’ Πώς να ξεχωρίσεις για παράδειγμα το Ελαφονήσι στα Χανιά, από τον Μπάλο; Τη Βοϊδοκοιλιά στη Μεσσηνία από τον Μύρτο στην Κεφαλονιά; Την Ερμούπολη, την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας ή τις μοναδικές βάθρες της Σαμοθράκης;’’
  • ‘’ Το motto μας « Όλα σε μια σελίδα » ‘’
  • ‘’ Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το terrabook.com ‘’

Εύα Διαμαντή: Ένα ολόκληρο concept μέσα από την πλατφόρμα ενός blog. Πως ξεκίνησε η ιδέα του terrabook.com και φυσικά ποιοι είναι οι δημιουργοί του;

Γιάννης Μαρτάτος: Μια παρέα νέων ανθρώπων είναι οι δημιουργοί της ψηφιακής πλατφόρμας terrabook.com, η φιλοσοφία του οποίου συνοψίζεται στο όνομά του: Το λατινικό «terra» σημαίνει «γη», ενώ το αγγλικό «book» σημαίνει «βιβλίο». Είναι λοιπόν ένα «βιβλίο» που μιλά για την «γη» μας, την πατρίδα μας, τον τόπο μας. Κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία του terrabook.com, ήταν η «έλλειψη» που διαπιστώσαμε τότε: Η πατρίδα μας, ο τόπος που μεγαλώσαμε και που έχουμε πάντα στην καρδιά μας, η ξακουστή στα πέρατα του κόσμου Ιθάκη, δεν είχε μια επαρκή, αναλυτική και περιγραφική για τους επισκέπτες «διαδικτυακή» παρουσία.

Έτσι, αποφασίσαμε να καταγράψουμε όλα όσα συνθέτουν την Ιθάκη, από τις παραλίες, τα χωριά, τα αξιοθέατα, αλλά και τους «ανθρώπους» της, τους επιχειρηματίες του νησιού, που προσφέρουν στον τομέα του τουρισμού, και όχι μόνο.

Προέκυψε μια πληρέστατη «ψηφιακή» απεικόνιση της Ιθάκης και το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε τόσο, που αποφασίσαμε, πάλι με τη βοήθεια φίλων, να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η λεπτομερής καταγραφή όλων των στοιχείων μιας περιοχής που προσφέρει το terrabook.com είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα άλλωστε για έναν δυνητικό επισκέπτη που ψάχνει να δει τι θα δει, τι θα κάνει, πού θα μείνει και πώς θα διασκεδάσει στον προορισμό του. Αυτό είναι και το «ατού» του terrabook.com, τα βρίσκει κανείς όλα σε μία σελίδα!

Ε.Δ: Ποια είναι τα στάδια που ακολούθησαν από τη στιγμή που λάβατε την απόφαση να ασχοληθείτε αποκλειστικά και μόνο μέσα από το ίντερνετ;

Γ.Μ: Αρχικά γίνεται μια ενδελεχής έρευνα της κάθε νέας περιοχής που εντάσσεται στο terrabook.com, ώστε να καταγραφούν όλα τα πιθανά σημεία ενδιαφέροντος. Κάθε πόλη ή χωριό, όσο μικρό κι αν είναι, κάθε παραλία, κάθε αξιοθέατο, της φύσης και του πολιτισμού, έχουν στο terrabook.com τη δική τους θέση. Ακολουθεί η έρευνα καθενός από τα σημεία αυτά ξεχωριστά, είτε μέσω διαδικτύου, είτε επί τόπου, είτε από την βιβλιογραφία και κατόπιν προκύπτει ένα πρωτότυπο κείμενο με όλες τις πληροφορίες, που συνοδεύει κάθε σημείο, το οποίο βέβαια εμπλουτίζεται με φωτογραφικό υλικό.

Ε.Δ: Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;

Γ.Μ: Υπήρχε η δυσκολία του να κάνεις πράξη μια ιδέα, μάλιστα στην Ελλάδα της κρίσης, με όλα τα προβλήματα που προέκυπταν ανά πάσα στιγμή. Εύκολο ήταν να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στην ιδέα και να την υποστηρίζουμε όσες κι αν ήταν οι δυσκολίες που βρίσκονταν μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα που επιχειρούσαμε. Τώρα όλα αυτά είναι πίσω μας, το terrabook.com είναι μια λειτουργική ψηφιακή πλατφόρμα, που έχει ήδη ενταγμένες 14 περιοχές της Ελλάδας, από τις πιο δημοφιλείς, ως πιο άγνωστες… Και προχωράμε!

Ε.Δ: Και πού δεν έχετε ταξιδέψει… Ποιές είναι οι αγαπημένες σας τοποθεσίες;

Γ.Μ: Πέρα από τη θέση που κατέχει η Ιθάκη, η πατρίδα μας στην καρδιά μας – ήταν άλλωστε η σπίθα από την οποία ξεκίνησε το terrabook.com, αναγκαζόμαστε για την απάντηση να καταφύγουμε στο «κλισέ» που λέει πως «όλα τα μέρη της Ελλάδας είναι πανέμορφα». Όσο κλισέ είναι η έκφραση, άλλο τόσο είναι και αληθινή… Πώς να ξεχωρίσεις για παράδειγμα το Ελαφονήσι στα Χανιά, από τον Μπάλο; Τη Βοϊδοκοιλιά στη Μεσσηνία από τον Μύρτο στην Κεφαλλονιά;

Την πανέμορφη Ερμούπολη, το κυκλαδίτικο τοπίο της Σίφνου ή την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας; Το Δέλτα του Έβρου ή τις μοναδικές βάθρες της Σαμοθράκης; Το μεγαλείο των Μυκηνών ή της Επιδαύρου με την μοναδική ενέργεια των Δελφών; Την άγρια ομορφιά των βουνών της ορεινής Φωκίδας ή την ξεχωριστή φύση της Λήμνου, με τις αμμοθίνες, τα πετρώματα, τα πανέμορφα ξωκλήσια; Κάθε μεριά της Ελλάδας είναι πανέμορφη, κρύβει τα δικά της μυστικά και έχει τους δικούς της φανατικούς θαυμαστές!

Ε.Δ: Πώς θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι σήμερα;

Γ.Μ: Στο άμεσο μέλλον, θα προσφέρουμε ακόμα περισσότερες υπηρεσίες στον χρήστη! Θέλουμε ο υποψήφιος ταξιδιώτης να οργανώνει κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού του μέσα από το terrabook.com με το πιο απλό τρόπο και χωρίς να δαπανήσει χρόνο. Άλλωστε είναι και το motto μας « Όλα σε μια σελίδα ». Δουλεύουμε πάνω σε αυτό και πιστέψτε μας ότι αυτά που θα δείτε τους επόμενους μήνες θα σας εκπλήξουν!

Ε.Δ: Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον ένα από τα πιο ταξιδιάρικα blogs.Να τονίσω, ότι η σελίδα σας στο Facebook πλησιάζει τους 6.000 friends; Ποιοι είναι οι στόχοι σας από δω και πέρα;

Γ.Μ: Πρωταρχικό μας στόχος είναι να καταγράψουμε και να αναδείξουμε όλα τα στοιχεία ενδιαφέροντος του τόπου μας, της Ελλάδας! Θα πάμε λοιπόν σε κάθε περιοχή, σε κάθε νομό, σε κάθε νησί και θα φτιάξουμε τον πληρέστερο ταξιδιωτικό οδηγό. Σε επόμενο στάδιο, θέλουμε να κάνουμε την ίδια ακριβώς δουλειά και για προορισμούς του εξωτερικού!

Η παρουσία μας στα social media είναι καθημερινή γιατί ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το terrabook.com! Αναδεικνύουμε μέσα από τα posts περιοχές της Ελλάδας και δίνουμε χρήσιμα travel tips στους διαδικτυακούς μας φίλους!

Who is Who

Ο Γιάννης Μαρτάτος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24/12/1983.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Διοίκηση Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ιδίου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Ενδεικτικά από το 2004, έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Ειδικός Ερευνητής σε πληθώρα προγραμμάτων, έχει υπάρξει εισηγητής σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την τριετία 2004 – 2007, υπήρξε στέλεχος του Τμήματος Εκδηλώσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου επιχειρήσεων ‘’ Η. Μαρασούλης ’’.

Σήμερα, ασχολείται με το αντικείμενό του ως οικονομικός σύμβουλος και παρέχει συμβουλές πληροφορικής σε επιχειρήσεις και ιδιώτες .

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Terrabook

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 12 Ιουνίου 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top