skip to Main Content

Αποκλειστικό: Made In Greece το Fably από φοιτητές του ΟΠΑ – Οnline πλατφόρμα για επίδοξους συγγραφείς – Να ξαναγαπήσουμε το διάβασμα όσοι scrolla-ρουμε σαν τρελοί

Στο μαγικό κόσμο του Fably η φαντασία δεν περιορίζεται. Αντίθετα αφήνεται ελεύθερη να ταξιδέψει στους πιο μαγικούς προορισμούς και να δημιουργήσει μοναδικές ιστορίες. Αυτό ακριβώς είναι το Fably. Η πρώτη online πλατφόρμα που δίνει σε κάθε επίδοξο συγγραφέα τον χώρο, αλλά και τον τρόπο να δημιουργήσει και να μοιραστεί με τους χρήστες του διαδικτύου τις δικές του ιστορίες.

Είναι ένα μέσο προβολής της δουλειάς των συγγραφέων και παράλληλα ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών, μηνυμάτων και απόψεων. Φανταστείτε το σαν ένα ημερολόγιο καταγραφής και ανταλλαγής σκέψεων, αλλά με σύγχρονες λειτουργίες και καινοτόμα εργαλεία που ακολουθούν την ψηφιακή εποχή

Σας ακούγετε πολύ καλό; Κι όμως είναι αληθινό. Όπως αληθινός και γνήσιος ήταν και ο ζήλος με τον οποίο εργάστηκαν οι δημιουργοί του Fably για να κάνουν πραγματικότητα αυτή την πλατφόρμα. Πρόκειται για μία ομάδα πέντε νέων φοιτητών του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών που θέλει να κάνει τον κόσμο να αγαπήσει το διάβασμα, αλλά και να ξεκινήσει να γράφει τις δικές του ιστορίες.

Η Ομάδα του Fably, η αποτελείται από τους Κωνσταντίνο Κοπανίδη ( Founder, CEO, Backend developer), Σωκράτη Χαρίση (Co-Founder, COO, Creative Director), Γιώργο Μετάκο (Co-Founder, Front-end Developer), Αθανασία Νικολαΐδη (Event organizing, Marketing & Business) και Αλκιβιάδη Πετρόχειλο (Research & Development, Animation Developer), μίλησε στο MadeinGreece.news.

MadeinGreece.news: Ποια είναι η ιστορία του Fably; Πως ξεκίνησαν όλα;

Ήταν µια περίεργη, βροχερή ηµέρα, όταν συναντηθήκαµε σε ένα σπίτι και η ιδέα έπεσε στο τραπέζι. Ιανουάριος του 2016. Το πρόβληµα που εντοπίσαµε ήταν αυτό που οδήγησε στην πρώτη έκφραση της ιδέας. Το πρόβληµα του ότι ο κόσµος πλέον δεν διαβάζει. Αναλώνεται στη δουλειά και στο ατελείωτο και βαρετό scrolling στα social media. Οι άνθρωποι πλέον, λόγω περιορισµένου χρόνου µένουν µακριά από το βιβλίο, από τις ιστορίες, από την έµπνευση που σου δίνει ένα όµορφο διήγηµα. Αυτό το πρόβληµα λοιπόν, θέλαµε να λύσουµε εξ αρχής. Να δώσουµε κάτι στους ανθρώπους. Κάτι έξυπνο, άµεσο, ποιοτικό, έντονο. Έτσι ξεκίνησε το Fably.

ΜadeinGreece.news: Πώς φτάσατε μέχρι εδώ;

Με πίστη στην ιδέα, αρκετή δουλειά και τις κατάλληλες αποφάσεις και συνέργειες. Όταν ξεκινάς να δημιουργείς από το µηδέν κάτι δικό σου, είναι τροµερά δύσκολο να πετύχει αν δεν δίνεις το 100% του εαυτού σου. Αυτό κάναµε και κάνουµε στο Fably και αυτός είναι ο λόγος που προχωράµε. Φτάσαµε επίσης, εδώ διατηρώντας τον βασικό κορµό της οµάδας ίδιο, κάνοντας τις κατάλληλες ανακατατάξεις και καταφέρνοντας να χτίσουµε µια ισχυρή σχέση µεταξύ µας, τόσο επαγγελµατική όσο και φιλική. Η οµάδα, είναι το Α και το Ω, ειδικά σε µια startup. Η οµάδα σε πηγαίνει µπροστά και όλοι επενδύουν στους ανθρώπους πίσω από την ιδέα.

ΜadeinGreece.news: Τι ακριβώς κάνει το Fably και πως λειτουργεί;

To Fably είναι η πρώτη µεγάλη πλατφόρµα που σου προσφέρει µικρές ιστορίες για να διαβάσεις στον ελεύθερο χρόνο σου και την δυνατότητα να φτιάξεις νέες όσο εύκολα θα έφτιαχνες ένα tweet. Οι χρήστες µπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρµα και να διαβάσουν ιστορίες απο τα αγαπηµένα τους είδη ή µε όπλο την φαντασία τους να δηµιουργήσουν νέες ιστορίες. Είναι ένας υπέροχος κόσµος γεµάτος ιστορίες που σε περιµένουν να τις ανακαλύψεις και ταυτόχρονα ένα µεγάλο «εργαστήρι» που σε καλεί να δηµιουργήσεις τις δικές σου, µοναδικές ιστορίες.

Στο Fably συγκεντρώνεται το ποιοτικό περιεχόµενο, αναδεικνύεται και αυξάνεται. Η λειτουργία του; Απλή. Κατεβάζεις το android application ή µπαίνεις στο www.fably.io και αυτό ήταν. Ξεκινάς να αναζητείς ιστορίες που σου αρέσουν (ανά κατηγορία η απλή εξερεύνηση) ή γράφεις τη δική σου.

ΜadeinGreece.news: Πότε δημιουργήθηκε και ποια η ανταπόκριση που υπάρχει μέχρι σήμερα;

Από τον Ιανουάριο του 2016 και έπειτα, με μικρά βήματα κάθε φορά, η ιδέα άλλαζε προς το καλύτερο, υλοποιούνταν σε αρχικό επίπεδο και ταυτόχρονα την επικοινωνούσαμε, όπως και κάνουμε ακόμη, γεμάτοι ενθουσιασμό και πίστη σε αυτή. Το ταξίδι μας είχε, έχει και θα έχει πολλές στάσεις ακόμη. Μια από τις σημαντικότερες ήταν το Storython, ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός δημιουργικής γραφής by Fably.

Πιο συγκεκριμένα, στις 12 Οκτωβρίου του 2016 ξεκινήσαμε τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό δημιουργικής γραφής, το Storython by Fably. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία μετά από ένα μήνα όπου στο Fably, κυριολεκτικά από το μηδέν, φτάσαμε τις 150 πρώτες και υπέροχες ιστορίες. Ο κόσμος αγάπησε τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό γραφής ιστοριών. Αγάπησε το Fably και την ομάδα πίσω από αυτό το εγχείρημα. Έτσι, η πλατφόρμα μας, ξεκίνησε δυναμικά και συνεχίζει την ανοδική της πορεία μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί πως σαν ομάδα κάναμε ο,τι περνούσε από το χέρι μας ώστε οι νικητές του διαγωνισμού να πάρουν κάτι σημαντικό από εμάς. Όσοι κέρδισαν λοιπόν, έλαβαν από ένα υπέροχο handcrafted giftbox που περιείχε λιχουδιές, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και φυσικά, ένα υπέροχο βιβλίο της επιλογής μας.

Φέτος, το Storython θα τρέξει ξανά το χειμώνα και αυτή τη φορά ο αριθμός των συμμετοχών υπολογίζεται να αγγίξει τις χίλιες.

ΜadeinGreece.news: Ποια ήταν και είναι τα δύσκολα βήματα μέχρι τώρα;

Το να επικοινωνήσουµε την ιδέα µας και να ανακαλύψουµε την πραγµατική της αξία για την αγορά και για το κοινό στο οποίο απευθυνόµαστε. Το να επικοινωνήσεις στους ανθρώπους την ιδέα σου, να βρεις την αξία της και να καταφέρεις να πας από το 0 στο 1 στο τεχνικό και προωθητικό κοµµάτι είναι σίγουρα από τα πιο δύσκολα βήµατα.

ΜadeinGreece.news: Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;

Φυσικά. Υπάρχουν πάντα στιγµές έντονου προβληµατισµού για το “τι κάνουµε;” και το “που θέλουµε να πάµε;” για παράδειγµα. Όπως όλοι, έτσι κι εµείς έχουµε λάβει λάθος αποφάσεις ή κάνει βιαστικές κινήσεις, που όµως µετατράπηκαν σε διδακτικά µαθήµατα για τα επόµενα µας βήµατα. Επιλέγουµε να αφήνουµε πίσω τις στιγµές αποθάρρυνσης και να κοιτάµε µπροστά.

ΜadeinGreece.news: Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το Fably;

Το Fably, είναι δηµιούργηµα Ελλήνων φοιτητών του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Ξεκινήσαµε στην Ελλάδα και στην Ελλάδα σχηµατίστηκαν οι πρώτες µας επαφές µε συνεργάτες και συγγραφείς και φυσικά µέχρι σήµερα, ενδιαφερόµαστε για την αγορά και το κοινό της Ελλάδας. Όµως το Fably, από τη φύση του, δεν θα µείνει και δεν πρέπει να µείνει µόνο στην Ελλάδα.

Στόχος µας, το Fably να γίνει ένας κόσµος, µια πλατφόρµα παγκόσµιας εµβέλειας, όπου όλοι οι άνθρωποι, θα µοιράζονται τις δικές τους µικρές ιστορίες.

Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το Fably;

Στη ζωή κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη να εξωτερικεύσει τα συναισθήµατά του ή/και να ταυτιστεί µε άλλους δηµιουργικούς ανθρώπους. Μέσα από τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας και διατηρώντας το ροµαντισµό της γραφής και της ποιοτικής δηµιουργίας, το Fably είναι ο υπέροχος κόσµος που µέχρι σήµερα απουσιάζει.

Θέλουµε το Fably να είναι µέρος “εκτόνωσης” για τους δηµιουργούς, χαλάρωσης για τους χρήστες και να γίνει το µέσο εκείνο που θα κάνει την δηµιουργία ιστοριών το next big thing στον κόσµο του περιεχοµένου.

Ποια είναι τα βήματα που ακολουθούν στη διαδρομή σας;

Αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή. Μελλοντικά στο Fably επιθυμούμε να επιβραβεύουμε τις καλύτερες ιστορίες και ταυτόχρονα με τις κατάλληλες συνεργασίες στο επιχειρησιακό κομμάτι να μπορούμε να διατηρούμε μια επικερδή συνεργασία με τους ταλαντούχους συγγραφείς της πλατφόρμας μας. Άμεσος στόχος μας είναι το ταλέντο που υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει στο Fably, σε συγγραφικό επίπεδο, να αξιοποιηθεί με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους.

Who is Who

Κωνσταντίνος Κοπανίδης ( Founder, CEO, Backend developer)
Linkedin
Ο Κωνσταντίνος Κοπανίδης είναι φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ανέκαθεν αγαπούσε τον προγραμματισμό. Είναι το άτομο που έχτισε κάθε τεχνολογικό προϊόν που υποστηρίζει και υπάρχει στο Fably, καθώς και ο εμπνευστής του. Αγάπησε την επιχειρηματικότητα από την πρώτη στιγμή, και δραστηριοποιείται στον χώρο των startup τα τελευταία 2 χρόνια τόσο με δικές του ιδέες όσο και με την συμμετοχή σε άλλες ομάδες.

Σωκράτης Χαρίσης (Co-Founder, COO, Creative Director)
LinkedinBehanceInstagram
Ο Σωκράτης Χαρίσης είναι το άτομο που σχεδιάζει την παρουσία του Fably. Από το UI ως τα social media, από τις φωτογραφίες στα video, όλο το φαίνεσθαι και η ταυτότητα του Fably επιμελείται από τον ίδιο. Τα πρώτα του βήματα στο επιχειρείν ξεκίνησαν κατακτώντας την κορυφή στο L’Oreal Brandstorm 2014, και από τότε δεν σταμάτησε να κυνηγάει την επόμενη μεγάλη ιδέα.

Γιώργος Μετάκος (Co-Founder, Front-end Developer)
Ο Γιώργος Μετάκος είναι ο front-end developer της ομάδας, υπεύθυνος για την ανάπτυξη της διεπαφής κυρίως για την ιστοσελίδα της πλατφόρμας. Λατρεύει τον προγραμματισμό και τις νέες ιδέες. Μετά από την πρώτη του επαφή με το επιχειρείν στον διαγωνισμό “The Digital Gate”, ασχολείται με την συνεχή ανάπτυξη των τεχνικών του δεξιοτήτων, και συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη της ιδέας τεχνικά και επιχειρηματικά.

Αθανασία Νικολαΐδου (Marketing & Business)
Linkedin
Η Νάνσυ Νικολαϊδου είναι υπεύθυνη του μάρκετινγκ και των social media του Fably. Η εθελοντική της ενασχόληση με διοργάνωση project και event της έχει δώσει τις περισσότερες από τις γνώσεις που χρησιμοποιεί. Ανήσυχη όπως όλη η ομάδα, δεν έμεινε στις “ανέσεις” μιας απλής φοιτητικής ζωής, και από τις πρώτες κιόλας μέρες φοίτησης ασχολήθηκε με το επιχειρείν και τον εθελοντισμό, εντός και εκτός πανεπιστημίου.

Αλκιβιάδης Πετρόχειλος (Research & Development, Animation Developer)
Ο Άλκης Πετρόχειλος είναι υπεύθυνος του Research and Development στο Fably. Αρμοδιότητά του να φέρει εις πέρας το πιο δύσκολο project της ιδέας, αυτό των animated stories. Με πάθος για το animation 3D modelling, gaming και προγραμματισμό, είναι ο πλέον ιδανικός για να πραγματοποιήσει αυτό το φιλόδοξο project.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Fably ή το Facebook

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο eirinika.gr στις 9 Αυγούστου 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top