skip to Main Content

«European Broadband Awards 2017» : Η Ελλάδα βραβεύτηκε για την ανάπτυξη του ίντερνετ σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές

Βραβείο για την ανάπτυξη του ίντερνετ σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές στην Ελλάδα έλαβε η χώρα μας από την Κομισιόν, στο πλαίσιο των «European Broadband Awards 2017». Το ελληνικό project ξεχώρισε ανάμεσα σε 49 υποψηφιότητες από τις οποίες οι 15 έφτασαν ως το τελικό.

Στην ίδια κατηγορία με την ελληνική πρόταση ξεχώρισαν η γερμανική και η ισπανική, αλλά τελικά το βραβείο κέρδισε η Ελλάδα. Τρεις γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν συνεργάζονται για αυτά τα βραβεία, αυτές της που ασχολούνται με την Συνδεσιμότητα, την Περιφέρεια και την Αγροτική ανάπτυξη. Στην τελετή, οι δύο από τους τρεις Επιτρόπους, η Κ. Κρέτσου και ο Φ. Χόγκαν ήταν παρόντες για να απονείμουν τα βραβεία.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα λαμβάνει, σήμερα, αυτό το βραβείο αποδεικνύει ότι όλοι αναγνωρίζουμε πως η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών οφείλει να λειτουργήσει ως εργαλείο σύγκλισης των χωρών και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Όχι ως πηγή ανισοτήτων και, άρα, μελλοντικών οικονομικών και πολιτικών κρίσεων. Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε το αύριο, σήμερα, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο Νίκος Παππάς, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά με στόχο την ανάδειξη των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών για την υλοποίηση κάθε είδους και εμβέλειας έργων (τοπικών, περιφερειακών, εθνικών – ανεξαρτήτως τρόπου χρηματοδότησης και υλοποίησης), τα οποία προωθούν την ευρυζωνικότητα.

Φέτος, υποβλήθηκαν 49 υποψηφιότητες, που αξιολογήθηκαν από επιτροπή πέντε ειδικών εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν. Αναδείχθηκαν τα τρία επικρατέστερα έργα σε κάθε μια από τις πέντε κατηγορίες: α) καινοτόμα μοντέλα χρηματοδότησης και επένδυσης, β) μείωση κόστους και από κοινού επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές, γ) προώθηση πολιτικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, δ) κοινωνικο-οικονομική επίδραση και δυνατότητα πρόσβασης με αποδεκτό οικονομικό κόστος, ε) υποδομές ανοικτής πρόσβασης και ανταγωνισμός.

Το εθνικής κλίμακας έργο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Λευκές Αγροτικές και Απομακρυσμένες Περιοχές» (Rural Broadband), προϋπολογισμού 167 εκατ. ευρώ, πρώτευσε στην κατηγορία «Προώθηση πολιτικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές». Πρόκειται για σημαντική δημόσια παρέμβαση με στόχο την εξασφάλιση πρόσβασης σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων σε σύγχρονες, ευρυζωνικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπιστεί το ψηφιακό χάσμα στη χώρα και να προωθηθεί η ευρυζωνικότητα και οι ψηφιακές υπηρεσίες σε περιοχές που στερούνται των βασικών αυτών υποδομών, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Με την ευκαιρία της βράβευσής του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε τα εξής: «Είναι μεγάλη μου τιμή να λαμβάνω σήμερα αυτό το βραβείο για ένα έργο που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω «ναυαρχίδα», αφού λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης, ώστε η Ελλάδα να πραγματοποιήσει ένα άλμα από το κατώτερο σημείο συνδεσιμότητας με δίκτυα νέας γενιάς (NGA) όπου βρίσκεται σήμερα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε., στην κοινωνία του Gigabit.

Το συγκεκριμένο project είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού πολλών ετών, επίμονων προσπαθειών, αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς. Πρέπει να ομολογήσω ότι ο δρόμος προς την υλοποίησή του -η οποία άρχισε τους πρώτους μήνες του 2015- δεν ήταν ούτε εύκολος ούτε ταχύς».

Κύριος του έργου «Rural Broadband» (που συμβασιοποίησε η «Κοινωνία της Πληροφορίας») είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με αναδόχους τις «ΟΤΕ Rural North», «ΟΤΕ Rural South» και «Rural Connect».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top