skip to Main Content

Made in Greece η νέα τεχνολογία αορατότητας από Έλληνες επιστήμονες – τι σχέση έχει με το καμουφλάζ

Χάρη στη χρήση ενός ειδικού υλικού που φωτίζεται από ψηλά με κατάλληλο τρόπο, μια άλλη ακτίνα φωτός είναι δυνατό να διαπεράσει το υλικό χωρίς εμπόδια, κάνοντας το αντικείμενο αόρατο στα μάτια του παρατηρητή.

Νέες δυνατότητες στην τέχνη του καμουφλάζ ανοίγει μια καινοτόμος τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνο Μακρή και την ομάδα του, σε συνεργασία με  ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βιέννης, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφαν Ρότερ.

Η νέα μέθοδος, η οποία δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορα μήκη κύματος του φωτός ακόμα και ακουστικά, χρησιμοποιεί μια πρωτοποριακή με την οποία το κύμα του φωτός κατευθύνεται διαμέσου του αντικειμένου.

Οι μέχρι στιγμής τεχνολογίες βασίζονταν στην κατεύθυνση των κυμάτων φωτόςγύρω από το αντικείμενο ή στην δυνατότητα του αντικειμένου να αποσβήνει το φως που έρχεται μέσω μιας μικρής οθόνης, γεγονός που το καθιστά αόρατο από ορισμένη οπτική γωνία.

Η νέα προσέγγιση, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, εκμεταλλεύεται ειδικά υλικά που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο την απόσβεση και την ενίσχυση της ακτινοβολίας, χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνολογία κυμάτων.

Μέχρι στιγμής, η αποτελεσματικότητα της τεχνικής έχει επιβεβαιωθεί από προσομοιώσεις υπολογιστών, και ήδη σχεδιάζονται τα πρώτα πειράματα.

Ο Κωνσταντίνος Μακρής σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (2002) και πήρε το διδακτορικό του στη θεωρητική φυσική φωτονικών συστημάτων από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα των ΗΠΑ (2008). 

Μεταξύ 2008 – 2010 έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης (EPFL) της Ελβετίας, στη συνέχεια διετέλεσε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιέννης (TU-Wien), από το 2012 έως το 2015 εργάσθηκε στα πανεπιστήμια Πρίνστον και TU-Wien ως υπότροφος Μαρί Κιουρί, ενώ το 2017 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top