skip to Main Content

Made in Greece & Made in Ημαθία: 16χρονος μαθητής έφτιαξε το πρώτο «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς!

Η Ελλάδα γεννά μεγάλα μυαλά και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά…

Άλλο ένα παράδειγμα είναι ο 16χρονος μαθητής από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Αθανάσιος Μπαμπαλής.

Με την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή της πληροφορικής, Γιάννη Σιταρίδη, κατασκεύσαν ένα «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς, που έκανε άισθηση στον επιστημονικό κόσμο, και αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα.

Το μπαστούνι, μέσω ενός αισθητήρα υπερήχων αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις, εντοπίζει τα εμπόδια κατά την κίνηση και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη για να μην πέσει πάνω τους.

Αυτό παρέχει μια ελευθερία στη κίνηση, και μπορεί να εντοπίσει εμπόδια πολύ πριν φτάσεις σε αυτά.

«Το μπαστούνι διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα RFID, ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποιεί την τεχνολογία που εφαρμόζεται στις πιστωτικές κάρτες για τις ανέπαφες συναλλαγές και την αναγνώρισή τους από απόσταση.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε ένα σενάριο που θα προέβλεπε την ενσωμάτωσή της στα ανάγλυφα ριγωτά πλακίδια που τοποθετούνται στον δρόμο ώστε να διευκολύνονται οι τυφλοί στο να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές.

Με τον τρόπο αυτό το μπαστούνι θα μπορούσε να “διαβάσει” πληροφορίες από τα πλακίδια που προσεγγίζει και να κατευθύνει τον χρήση δεξιά ή αριστερά καθώς και να τον πληροφορεί για την απόσταση που έχει να διανύσει μέχρι κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, όπως ένας σταθμός του μετρό ή μια διάβαση» διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Σιταρίδης.

Ο 16χρονος δεν είναι πρώτη φορά που ασχολείται με τις κατασκευές, και στοχεύει ιδιαίτερα στη λύση προβλημάτων που αντιμετώπιζουν άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ήδη ετοιμάζει το επόμενο του βήμα, ενώ ένα από τα πλεονεκτήματα του μπαστουνιού, είναι το πολύ χαμηλό κόστος του, το οποίο δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.

 

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στη 1 Μαίου 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top