skip to Main Content

“Made in Greece” η ελληνική Ομάδας Ρομποτικής “First Global Challenge Team Greece” – Πήρε το χάλκινο μετάλλιο από 190 χώρες !!!!

Η Ελληνική Ομάδας Ρομποτικής “First Global Challenge Team Greece” εκπροσώπησε επίσημα την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι στις 27/10/2019 και κατάφερε να κερδίσει το Χάλκινο Μετάλλιο για τον Μηχανικό Σχεδιασμό του Ρομπότ και την 6η θέση από τα 190 έθνη στην Παγκόσμια Γενική Κατάταξη.

Η “First Global Challenge Team Greece” είναι μία πρωτοβουλία του Φιλεκπαιδευτικού – Μη κερδοσκοπικού Σωματείου eduACT – Δράση για την Εκπαίδευση και του εκπαιδευτικού Μη κερδοσκοπικού οργανισμού Mathisis.

Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge (https://first.global) είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, επιστήμης και τεχνολογίας που διοργανώνει η FIRST INTERNATIONAL COMMITTEE ASSOCIATION και στην οποία συμμετέχουν εθνικές ομάδες από 190 χώρες με παιδιά ηλικίας 16 -18 χρονών.

Η φετινή Ολυμπιάδα είχε θέμα “Ocean Opportunities”, προσκαλώντας τις ομάδες να κατανοήσουν τα προβλήματα ρύπανσης των ωκεανών. Η πρόκληση ήταν η κατασκευή ενός ρομπότ με συγκεκριμένες προδιαγραφές και υλικά, ώστε να ανταποκριθεί στην αγωνιστική πίστα, στην οποία προσομοιωνόταν ο καθαρισμός των ωκεανών.

Το ρομπότ της Ελληνικής Ομάδας, ο Ποσειδώνας, εκτός της αποστολής του να συμβάλει στον εικονικό καθαρισμό του Ωκεανού, συνέδεε το παρόν με το παρελθόν και την τεχνολογία με το μύθο και την ιστορία της Ελλάδας.

Η Ομάδας αποτελείται από 22 παιδία από όλη την Ελλάδα ηλικίας 13 – 18 χρονών, που επιλέχθηκαν βάση των γνώσεων τους στον προγραμματισμό και την ρομποτική, την ενασχόληση τους με τις επιστήμες και την
εμπειρία τους από συμμετοχές σε αντίστοιχες Εθνικές και Παγκόσμιες διοργανώσεις.

Η Ελληνική Ομάδα προπονήθηκε ασταμάτητα από την 1 Ιουνίου 2019 για τη συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge στο Ντουμπάι.

Ωστόσο, εκτός του διαγωνισμού η ομάδα συμμετέχει σε events, φεστιβάλ επιστήμης και εκθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα (ΔΕΘ, Mind the LAB, Βραδιά Ερευνητή κ.ά.), καθώς και στην οργάνωση και συμμετοχή σε δράσεις STEM για παιδιά και εφήβους, κυρίως με τη μορφή workshops εκπαιδευτικής ρομποτικής ανεξαρτήτου πλατφόρμας (Lego education, Meet Edison, Arduino) και προγραμματισμού (coding).

Σκοπός της μέσα από αυτές τις δράσεις είναι να διαδώσει την αγάπη για την ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες, να μάθει βασικές έννοιες της ρομποτικής σε παιδία και ενήλικες και να παρακινήσει τους νέους να ασχοληθούν με την τεχνολογία και τις επιστήμες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα έχει διευρυνθεί από τον Απρίλιο του 2019, με στόχο είναι να εξελιχθεί σε φορέα εκπαίδευσης παιδιών, εφήβων και κάθε ενδιαφερόμενου πάνω στη ρομποτική, τον προγραμματισμό και το STEM γενικότερα.

Τα μέλη της ομάδας εκπαιδεύονται για να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους συμμετέχοντες στα workshops που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς που διανύουμε και να γίνουν οι μέντορες του μέλλοντος.

Γνωρίστε την “First Global Challenge Team Greece” μέσω της σελίδας της στο Facebook – First Global
Challenge Team Greece, στο Intagram – fgcteamgreece και στην ιστοσελίδα της www.gnrt.eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top