skip to Main Content

Mermix: Η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής αγροτικών μηχανημάτων είναι ελληνική και λύνει τα χέρια στους αγρότες!

Η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής αγροτικών μηχανημάτων είναι γεγονός και ακούει στο όνομα Mermix. Δημιουργήθηκε μέσα από την καθημερινή επαφή που είχε ο Χρήστος Σταμάτης, CEO & Founder, με τους αγρότες και ήρθε για να καλύψει βασικές τους ανάγκες όσον αφορά στην έλλειψη και την διαχείριση αγροτικών μηχανημάτων. Μέσω της Mermix κάθε αγρότης μπορεί να αναζητήσει εύκολα και γρήγορα μηχανήματα προς ενοικίαση, που άλλοι παραγωγοί ή εταιρίες έχουν καταχωρήσει, ώστε οι καλλιέργειές του να είναι αποδοτικές και ανταγωνιστικές.

Διαβάστε τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης που έδωσε ο Χρήστος Σταμάτης, CEO & Founder της Mermix στο MadeinGreece.news:

  • Μέσα από την καθημερινή μου επαφή με αγρότες, έχοντας αναλάβει τη Διοίκηση του 1ου Συνεταιρισμού που καλλιεργεί στέβια σε όλη την Ευρώπη, είδα ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό σχετικά με τη διαχείριση των αγροτικών μηχανημάτων
  • τα περισσότερα μηχανήματα παραμένουν στις αποθήκες των παραγωγών και σκουριάζουν, αφού χρησιμοποιούνται ελάχιστα, από έρευνες μόνο για το 15% των δυνατοτήτων τους.
  • στην Ελλάδα οι πωλήσεις των τρακτέρ έχουν πέσει κάτω από τα επίπεδα του 1950!
  • Σκοπός του mermix, είναι να δώσει λύση στον παραγωγό που δεν μπορεί να βρει εξοπλισμό, μέσω μιας online πλατφόρμας στην οποία μπορεί να αναζητήσει εύκολα και γρήγορα κοντινά σε αυτόν μηχανήματα προς ενοικίαση, που άλλοι παραγωγοί ή εταιρίες έχουν καταχωρήσει!
  • Οι επιτυχίες οφείλουν μεγάλο μέρος τους στις αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν σε στιγμές σημαντικές, που κάποιος θα τις χαρακτήριζε δύσκολες.
  • είμαστε ένα startup του αγροτικού χώρου, στον οποίο υπάρχει πολύ μεγάλο έδαφος για επενδύσεις και σπάνια αναδεικνύεται στην Ελλάδα!
  • το mermix αναδείχθηκε 7ο Πανευρωπαϊκά σε διαγωνισμό για καινοτόμες λύσεις του αγροδιατροφικού χώρου, λίγες μέρες μάλιστα μετά και τη βράβευση του στο Disrupt Greece.
  • 100% Ελληνικό, από ανθρώπους που είναι στην Ελλάδα, μένουν και επενδύουν στη χώρα τους, θέλοντας να βλέπουν πάντα τη θετική πλευρά.
  • Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων, να μπορούμε να προσφέρουμε πρόσβαση σε μηχανήματα υπηρεσίες και πληροφορίες σε όλους τους παραγωγούς που χρειάζεται.

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από την δημιουργία της Mermix; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; Ποια τα στάδια, η αφορμή, η έμπνευση;

Μέσα από την καθημερινή μου επαφή με αγρότες, έχοντας αναλάβει τη Διοίκηση του 1ου Συνεταιρισμού που καλλιεργεί στέβια σε όλη την Ευρώπη, είδα ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό σχετικά με τη διαχείριση των αγροτικών μηχανημάτων. Από τη μία πλευρά, υπήρχαν αγρότες οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους πολύ μεγάλο αριθμό σύγχρονου εξοπλισμού, ενώ από την άλλη υπήρχαν αγρότες που δεν είχαν πρόσβαση σε αυτά. Τόσο η οικονομική κρίση, η έλλειψη πρόσβασης σε κεφάλαιο αλλά και η αύξηση του αριθμού των νέων αγροτών, ήταν λόγοι που δημιουργήθηκε η ομάδα που ψάχνει μηχάνημα αλλά δε μπορεί να βρει. Από την άλλη, τα περισσότερα μηχανήματα παραμένουν στις αποθήκες των παραγωγών και σκουριάζουν, αφού χρησιμοποιούνται ελάχιστα, από έρευνες μόνο για το 15% των δυνατοτήτων τους. Με λίγα λόγια, για να σας δείξω πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, στην Ελλάδα οι πωλήσεις των τρακτέρ έχουν πέσει κάτω από τα επίπεδα του 1950! Επιπλέον, ο αγρότης πλέον λόγω του μεγάλου κόστους αναγκάζεται να στραφεί στην αγορά φθηνών και παλιάς τεχνολογίας μηχανημάτων, απλά για να καλύψει ευκαιριακά τις ανάγκες του, τη στιγμή που παγκοσμίως η γεωργία ακριβείας και η παρακολούθηση της καλλιέργειας με sensors ανεβαίνει συνεχώς.

Σκοπός του mermix, είναι να δώσει λύση στον παραγωγό που δεν μπορεί να βρει εξοπλισμό, μέσω μιας online πλατφόρμας στην οποία μπορεί να αναζητήσει εύκολα και γρήγορα κοντινά σε αυτόν μηχανήματα προς ενοικίαση, που άλλοι παραγωγοί ή εταιρίες έχουν καταχωρήσει! Θέλουμε ο κάθε ένας να μπορεί να καλλιεργεί αρίστης ποιότητας α΄ύλες, ανταγωνιστικές στις τιμές τους, επαρκείς σε ποσότητες, χωρίς τα μηχανήματα να είναι πρόβλημα για αυτόν! Αυτό το τόσο απλό κάνει το mermix.

Ποια ήταν και είναι τα δύσκολα βήματα μέχρι τώρα; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;

Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη «δύσκολα», αφού πιστεύω ότι σε όλα όσα εμφανίζονται μπροστά μας πρέπει πάντα να έχουμε θετική αντιμετώπιση και να τα ξεπερνάμε. Σίγουρα, από τη στιγμή που πήρα την απόφαση να ξεκινήσω το mermix ήξερα ότι δεν γινόταν συνέχεια να έχουμε σαν ομάδα μόνο επιτυχίες. Υπήρξαν στιγμές που έπρεπε να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, να δούμε και να ξαναδούμε τα πλάνα μας, τις εργασίες, τους προγραμματισμούς μας και να αναθεωρήσουμε ή να προχωρήσουμε. Όλα είναι μέρος της διαδρομής που ακολουθούμε και που διαμορφώνουν την εικόνα του mermix σήμερα. Οι επιτυχίες οφείλουν μεγάλο μέρος τους στις αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν σε στιγμές σημαντικές, που κάποιος θα τις χαρακτήριζε δύσκολες.

Μιλήστε μας για την πρόσφατη βράβευσή σας στον διαγωνισμό Disrupt Greece από το Fortune Greece και την Παπαστράτος. Tι σημαίνει αυτή η βράβευση για εσάς; Πως θα την αξιοποιήσετε;

Ο διαγωνισμός Disrupt Greece, ήταν μια επιβράβευση για εμάς της σκληρής δουλειάς που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα. Πιστεύουμε ότι οι καλές ιδέες πρέπει να αναδεικνύονται και να επικροτούνται. Λειτούργησε για εμάς πολύ θετικά, αφού είμαστε ένα startup του αγροτικού χώρου, στον οποίο υπάρχει πολύ μεγάλο έδαφος για επενδύσεις και σπάνια αναδεικνύεται στην Ελλάδα! Αυτό είναι και το παράδοξο σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν εστιάσει στον παρθένο αυτόν τεχνολογικά τομέα επενδύοντας στη σύγχρονη τεχνολογία ώστε να τον αναβαθμίσουν. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που το mermix αναδείχθηκε 7ο Πανευρωπαϊκά σε διαγωνισμό για καινοτόμες λύσεις του αγροδιατροφικού χώρου, λίγες μέρες μάλιστα μετά και τη βράβευση του στο Disrupt Greece.

Το θετικό με τους διαγωνισμούς αυτούς, πέραν της επιβράβευσης, είναι το σημαντικό feedback που λαμβάνεις από επιχειρηματίες του χώρου, τα σχόλια και τις κριτικές τους αλλά μια δεύτερη ματιά από ανθρώπους που σκέφτονται out of the box.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

100% Ελληνικό, από ανθρώπους που είναι στην Ελλάδα, μένουν και επενδύουν στη χώρα τους, θέλοντας να βλέπουν πάντα τη θετική πλευρά. Θα μπορούσαμε να έχουμε φύγει από τη χώρα, να μας πτοήσουν οι συνθήκες που επικρατούν ή και το πιο απλό, να έχουμε φορολογική έδρα αλλού.  Το mermix, ξεκίνησε για να βοηθήσει τον παραγωγό στην Ελλάδα να πάει ένα βήμα μπροστά. Αυτό είναι το όραμα μας και σε αυτό επενδύουμε καθημερινά. Είμαστε μια εταιρία Ελληνική με όραμα μέσα από την Ελλάδα να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες της, γιατί όχι, και σε όλο τον κόσμο.

Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η Mermix; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων, να μπορούμε να προσφέρουμε πρόσβαση σε μηχανήματα υπηρεσίες και πληροφορίες σε όλους τους παραγωγούς που χρειάζεται.  Στα άμεσα σχέδια μας και στο πλάνο μας είναι να εδραιωθεί το mermix στην Ελληνική αγορά καθιστώντας το ένα σύγχρονο εργαλείο για τον αγρότη. Σίγουρα, στα πλάνα ανάπτυξης της υπηρεσίας μας αναμένεται να προστεθούν και νέες λειτουργίες, οι οποίες πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν!

Info: Mermix / Facebook / Twitter

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο eirinika.gr στις 22 Ιουλίου 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top