skip to Main Content

Αποκλ: Ανακαλύψαμε τον δημιουργό της Αρώνιας του αρχαιότερου ελληνικού super food : Ρίχνει την πίεση-Αντιστρεσογόνο και αντικαρκινικό! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μια εκδρομή μου στον Παρνασσό, επισκέφτηκα τυχαία το υπέροχο αγρόκτημα «Αμφίκαια», έναν μοναδικό χώρο αγροτουρισμού, όπου άνθρωπος και φύση γίνονται ένα.

Τα υπέροχα άλογα του κτήματος Αμφίκαια

 

Η Ειρήνη Νικολοπούλου στο κτήμα Αμφίκαια

Τα υπέροχα άλογα του κτήματος “Αμφίκαια”

 

Ο ιδιοκτήτης με συνέστησε στον κύριο Αντώνη Θεοδώρου, δημιουργό του κτήματος «Μελανόκαρπον», όπου καλλιεργείται βιολογικά η «Αρώνια Μελανόκαρπη».

Πρόκειται για ένα φυτό του οποίου ο καρπός είναι το αρχαιότερο ελληνικό super food με τεράστια οφέλη για την υγεία μας.

Η Αρώνια – μελανόκαρπη κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην κατηγορία των φαρμακευτικών φυτών.

Ενθουσιάστηκα τόσο με τα προϊόντα όσο και με την «made in Greece», ιδέα που είχε ο Αντώνης, να φυτέψει 200 φυτά το 2011 στους πρόποδες του Παρνασσού και σε υψόμετρο 500 μέτρων.

Στο πρωινό του κτήματος Αμφίκαια απολαμβάνουμε για πρώτη φορά την Αρώνια σε μαρμελάδα και χυμό

Για δύο χρόνια γινόταν παρατήρηση και καταγραφή της συμπεριφοράς τους από εξειδικευμένους γεωπόνους . Το 2014 έγινε η πλήρης εγκατάσταση του αγροκτήματος με 2.300 φυτά “Αρώνια μελανόκαρπη” της ποικιλίας Βίκινγκς.

Η καλλιέργεια είναι βιολογικά πιστοποιημένη

Ανάλυση που έγινε το 2016 από το τμήμα φαρμακολογίας του εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου έδειξε ότι οι καρποί που προέρχονται από το αγρόκτημα Μελανόκαρπον ήταν πολύ πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πολυφαινόλες

Ο Αντώνης Θεοδώρου περήφανος με τα προϊόντα του κτήματος Μελανόκαρπον

Έτσι του ζήτησα να μου μιλήσει για τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπού ενώ τον συνάντησα και στην παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα “Τιθορέα” όπου τον είδα σε έναν άλλο ρόλο αυτόν του σεφ .( Βλέπε φωτό)!!!!!

Υπέροχες συνταγές, μοναδικοί συνδυασμοί γεύσεων.
Πήραμε αυθόρμητα μια μίνι συνέντευξη από τον Αντώνη, στην οποία μας μίλησε για την ιδέα του και για την ιστορία του κτήματος

 

Αρώνια Μελανόκαρπη- Το ελληνικό- θαυματουργό super food που φυτρώνει στους πρόποδες του Παρνασσού

Η αρώνια σαν φυτό είναι ευρέως διαδεδομένο παγκοσμίως. Ανήκει στην κατηγορία των μικρών οπωροφόρων και είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει τα 3 μέτρα σε ύψος. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι aronia melanocarpa. Συναντάται επίσης και ως black chockberry.

Είναι αναγνωρισμένη επίσημα ως φαρμακευτικό φυτό και κατέχει την πρώτη θέση στην διεθνή κλίμακα αυτών των φυτών. Στην αρχαία Ελλάδα η αρώνια ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό. Κατά τον Διοσκουρίδη στο “Περί Υλης Ιατρικής”, αναφέρεται το παρακάτω:

 

“Μέσπιλο ονομάζεται το δέντρο που μερικοί αποκαλούν Αρώνια. Είναι ακανθώδες, όμοιων ως προς τα φύλλα με πυράκανθα. Ο καρπός του είναι μικρός, σφαιρικός, όμοιος με μήλο και έχει πεπλατυσμένη τη βάση του. Έχει ευχάριστη γεύση και τρία μικρά κουκούτσια. Γι αυτό κάποιοι το ονόμασαν τρόκοκκον. Είναι στυφός, και όταν τρώγεται, ωφελεί την στομαχική λειτουργία και είναι στυπτικός των κοιλιακών κενώσεων. Υπάρχει και ένα άλλο είδος που ευδοκιμεί στην Ιταλία. Κάποιοι το ονομάζουν πιμηλίδα και άλλης σητάνιον.

Είναι δέντρο που μοιάζει με μηλιά κατά τα φύλλα, μόνο που είναι μικρότερο. Έχει και αυτό βρώσιμον, σφαιρικό καρπό, με πεπλατυσμένη βάση, λίγο στυφόν και ωριμάζει βραδέως”.

Κατά τον Αθηναίο στο Δειπνοσοφισταί, αναφέρεται επίσης:
Επειδή Αναφέρθηκε ο Νίκανδρος στο Άρων, πρέπει να συμπληρώσουμε ότι και ο Φαινίας στο βιβλίο (περί φυτών) που εμνήμόνευσε γράφει τα εξής “δρακόντιον το οποίον κάποιοι ονομάζουν Άρον, Αρώνια”

Τα οφέλη για την υγεία

► Το πολύτιμο αυτό φυτό έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας

► O καρπός της συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης και έχει φανεί στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών (όπου χορηγούνται 50 ml χυμού τρεις φορές την ημέρα για διάστημα δύο μηνών) ότι βοηθά στη μείωση της υψηλής πίεσης και επομένως έχει καρδιοπροστατευτική δράση.

► Θεωρείται ότι ενισχύει και τονώνει τον οργανισμό και βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες (μειώνοντας τις ορμόνες του στρες). Παράλληλα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε ιώδιο, εκδηλώνει αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ θεωρείται ότι συμβάλλει ακόμη και στην καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων.

► Η μεγάλη περιεκτικότητα του φυτού σε πηκτίνη βοηθά στην προστασία του οργανισμού από ραδιενέργεια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καρπός της αρώνιας χρησιμοποιείται από εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και σε κοσμοναύτες.

► Οι καρποί της θεωρείται ότι προφυλάσσουν από ασθένειες του πεπτικού συστήματος.
Έρευνες αναδεικνύουν την γαστροπροστατευτική, ηπατοπροστατευτικη και αντιφλεγμονώδη δράση του χυμού αρώνιας, ο όποιος μελετάτε τα τελευταία 20 χρόνια.

Το εκχύλισμα αρώνιας φαίνεται ότι λόγο της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ενώσεις προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων

Τα προϊόντα

Τα υπέροχα προϊόντα «Αρώνια μελανόκαρπη» που δοκιμάσαμε στο κτήμα του Αντώνη είναι τα εξής:

Βιολογικός φυσικός χυμός Αρώνιας μελανόκαρπης 100% Υπάρχει σε συσκευασία 250ml και 500ml

Μαρμελάδα Extra Αρώνια μελανόκαρπη με μπαχαρικά και μειωμένη ζάχαρη περιεκτικότητας 250gr.
Χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα…

Φρέσκια Βιολογική Αρώνια συσκευασία 2kg από τους Πρόποδες του Παρνασσού…

Χειροποίητο γλυκό κουταλιού Αρώνια μελανόκαρπη από φρέσκα φρούτα 280gr.
Χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα,
Συστατικά Αρώνια, ζάχαρη και χυμός λεμονιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top