skip to Main Content

Απόκλ: Dinapoja -Μια δυνατή Κρητικιά άλλαξε την ζωή της & τώρα σερβίρει διεθνώς το πρώτο «made in Greece» Shrub ! (ΦΩΤΟ)

H Καίτη Ντιναπόγια με τους συνοδοιπόρους της
H Καίτη Ντιναπόγια με τους συνοδοιπόρους της

Το ταξίδι μου στα αρώματα ,στις υπέροχες και αισθησιακές γεύσεις που κρύβουν τα μπουκάλια και τα βαζάκια της Dinapoja, ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, όταν δούλευα για τη διοργάνωση μιας μεγάλης γιορτής των ελληνικών γεύσεων.

 H εταιρεία Dinapoja είναι μια βιοτεχνία που παράγει λικέρ , σιρόπια και αρωματική ζάχαρη με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.
Πίσω της κρύβεται η ιστορία της δημιουργικής  και αεικίνητης κυρίας  Καίτης Ντιναπόγια, που λίγο μετά τα 50 της, είδε τη ζωή της να αλλάζει αιφνιδιαστικά.
Λικέρ σιρόπια και αρωματική ζάχαρη Dinapoja
Η Καίτη Ντιναπόγια μιλώντας αποκλειστικά στο «Made in Greece» για τα νέα της προϊόντα μας είπε:
«Για πολλά χρόνια ασχολούμαι με τη συντήρηση των βοτάνων και φρούτων από βιοκαλλιέργειες. Ένας τρόπος να συντηρώ τα συστατικά και αρώματα τους ήταν να φτιάχνω σιρόπια και λικέρ, με παραδοσιακό, χειροποίητο τρόπο. Η κρητική γη είναι γεμάτη άνθη και βότανα. Το σύνθημα μας, είναι να εκμεταλλευτούμε τους καρπούς τους κι όχι χρωστικές ουσίες ή χημικά για τα προϊόντα μας.
 Πως και πότε γεννήθηκε η «Dinapoja»; 
Γύρω στα 50 άλλαξε η ζωή μου ριζικά αφού δύο προσωπικές περιπέτειες με ανάγκασαν να βρω εναλλακτική λύση και να προχωρήσω μπροστά . Σε αυτή την ηλικία δεν είναι εύκολο να βρει κανείς δουλειά. Αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό που μου άρεσε πιο πολύ, την συντήρηση των βοτάνων και φρούτων από βιοκαλλιέργειες. Τα τελευταία 20 χρόνια το χόμπι μου ήταν η βιοκαλλιέργεια, όπου για να μην πεταχτεί τίποτε που περισσεύει, έμαθα να συντηρώ με πολλούς τρόπους τους καρπούς. Ένας τρόπος είναι το λικέρ, ένας άλλος το σιρόπι. Με μικρό κεφάλαιο, αλλά με μεγάλη συμπαράσταση από τους φίλους μου, ξεκίνησα την οικοτεχνία.

 

H Καίτη Ντιναπόγια με τα υπέροχα λικέρ και τα σιρόπια της
Ποιος είναι ο στόχος, και η βασική αρχή της «Dinapoja»; 
Τα φυσικά σιρόπια και τα λικέρ παρασκευάζονται με παραδοσιακό και χειροποίητο τρόπο. Είναι ένας συνδυασμός, από παλιές παραδοσιακές συνταγές και συνταγές άλλων πολιτισμών.
Η φιλοσοφία στην παραγωγή βασίζεται στην εκμετάλλευση του καρπού των φρούτων και των βοτάνων και όχι στη χρήση αρώματος. Η επεξεργασία των φρέσκων λουλουδιών και βοτάνων γίνεται εξαιρετικά ήπια, χρησιμοποιούνται μόνο βιολογικά, μη-επεξεργασμένα φρούτα και βότανα, χωρίς χρωστικές, χημικές και συντηρητικές ουσίες.
Όλα φυτρώνουν δίπλα μας, είναι γεμάτη από άνθη και βότανα η Κρητική γη, όπως ιβίσκος, πεντάνευρο, αρμπαρόριζα, λεβάντες, άνθη εσπεριδοειδών, φασκόμηλο και άλλα.
Στοχεύετε στις ξένες αγορές;  Υπάρχουν συνεργασίες με το εξωτερικό;
Έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές σε Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία
Μιλήστε μας για τα δύο καινούργια προϊόντα της Dinapoja το πρώτο ελληνικό Shrub, και το σιρόπι από άνθη τριαντάφυλλου και γαρίφαλου. 
Το Shrub (σραμπ) είναι ένα μοναδικά δροσιστικό σιρόπι φρούτων και βοτάνων με βάση το ξίδι. Το όνομα Shrub είναι αραβικής προέλευσης και μία τροποποίηση του sharab – η αραβική λέξη για σιρόπι.
Το σιρόπι ξυδιού δεν είναι νέα εφεύρεση, αλλά παλιά παράδοση. Όταν ακόμα δεν υπήρχαν ψυγεία, το ξίδι και η ζάχαρη ήταν μια δυνατότητα να συντηρηθούν σε αυτά τα αρώματα της φύσης. Ενώ ξεκίνησε η συντήρηση φρούτων στο ξίδι στην Μέση Ανατολή, έφτασε τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη και αργότερα στην Αμερική.

 

Shrub- Dinapoja
Από το Shrub, αραιωμένο με ανθρακούχο νερό, προέκυψε ένα δροσιστικό, φρουτένιο αναψυκτικό,αλλά και μια δημοφιλής βάση για κοκτέιλ. Αυτή η παράδοση έχει διασωθεί σε πολλά κράτη της Ευρώπης και Αμερικής και κερδίζει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο δημοτικότητα.
Εμείς ακολουθούμε στην επεξεργασία των πρώτων υλών μια παλιά συνταγή χωρίς πρόσθετα όπως αρώματα, χρώματα και συντηρητικά.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως  ντρέσινγκ  σε σαλάτες, σάλτσες, μαρινάδες για κρέας και να συνδυαστεί με τυρί, τσάτνυ, φρουτοσαλάτες, επιδόρπια.
Η νέα γενιά bartender το χρησιμοποιεί σαν βάση για υπέροχα κοκτέιλ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον αρωματισμό ποτών. Μπορείτε να το απολαύσετε ως δροσιστική, φυσική λεμονάδα, μαζί με ένα αφρώδες κρασί, σε κοκτέιλ, ή ως ρόφημα, με καυτό νερό τον χειμώνα.
Το νέο σιρόπι τριαντάφυλλο – γαρύφαλλο το υποδέχθηκε πολύ ζεστά η ελληνική αγορά. Σε αυτό το σιρόπι τα ροδοπέταλα συνδυάζονται με άνθη γαρύφαλλου. Τα φρέσκα άνθη ξεδιπλώνουν το πλήρες άρωμά τους και δίνουν άλλη αίσθηση στο μεταλλικό νερό, την σαμπάνια, το τσάι, γλυκά και επιδόρπια. Χρησιμοποιήστε το επίσης στα κοκτέιλ σας, στο ντρέσινγκ και για να μαρινάρετε φρέσκα φρούτα.
Σιρόπι Τριαντάφυλλο – Γαρύφαλλο -Dinapoja
Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον και τα σχέδια σας για την νέα χρονιά;
Για τη νέα χρονιά θέλω να δημιουργήσω κι άλλες καινούργιες γεύσεις που θα ενθουσιάσουν όσους τις δοκιμάσουν με καινούργιους συνδυασμούς.

 

Οι εγκαταστάσεις της οικοτεχνίας Dinapoja, στο Ηράκλειο Κρήτης
Ένας στόχος είναι να δοκιμάσω πολλά και διαφορετικά άνθη και βότανα, που μπορεί οι γεύσεις τους να φαίνονται ασυνήθιστες αλλά που φυτρώνουν δίπλα μας και έχουν ξεχαστεί.

 

Καίτη Ντιναπόγια
Ένας δεύτερος στόχος είναι να φτάσω στο σημείο να μπορώ να καλύπτω τις βασικές μου ανάγκες από αυτή τη δουλειά, χωρίς να πάψω να απολαμβάνω την διαδικασία της παραγωγής, (δηλαδή να παραμείνει το εργαστήριο Dinapoja μια οικοτεχνία και να μη βιομηχανοποιηθεί).

 

Προϊόντα της Dinapoja που αξίζει να δοκιμάσετε

Λικέρ Ρόδι και τσίλι

Πολύ αργά και διακριτικά ξεδιπλώνεται η γεύση της καυτερής πιπεριάς στο λικέρ ρόδι- τσίλι. Αυτό το λικέρ είναι ένας πετυχημένος συνδυασμός λεπτής πικάντικης γεύσης και φρούτου.

Λικέρ Ελιά

Το λικέρ ελιάς, δεν είναι κάτι παράδοξο, είναι μια παλιά παράδοση, μια ξεχασμένη γνώση που ζωντανεύει ξανά. Παράγεται από αγρότες της Ευρώπης εδώ και πολλούς αιώνες.


Αυτό το λικέρ ελιάς, περιέχει τσικουδιά και βιολογικές ελιές. Προστίθενται φύλλα ελιάς, βότανα και βρώσιμα άνθη. Ο συνδυασμός ελιάς, φύλλα ελιάς, βότανα και άνθη, καθορίζουν την γεύση και τον κρητικό χαρακτήρα του. Αυτό το λικέρ, έχει την τυπική, αλλά ελαφριά πικρή γεύση ενός χωνευτικού μπίτερ. Μπορεί να το πιει κανείς ως χωνευτικό, ως απεριτίφ με λεμόνι, σε κοκτέιλ, αλλά ταιριάζει πολύ με παγωτό ή με κρέπες. Και για πιο τολμηρούς, στο ντρέσινγκ σαλάτας, με ντομάτα και φέτα.

Αρωματισμένη ζάχαρη- Η ζάχαρη στην πιο ωραία της μορφή

Οι γευστικές δημιουργίες ζάχαρης με άνθη, όπως τριαντάφυλλο, λεβάντα ή γιασεμί, αν και μοιάζουν ασυνήθιστες, έχουν τις ρίζες τους στην παράδοση. Τα άνθη χρησιμοποιούνται στην ασιατική και ανατολίτικη κουζίνα ανέκαθεν, και στον μεσαίωνα η συντήρηση λουλουδιών και βοτάνων με ζάχαρη, ήταν ευρέως διαδεδομένη. Η αρωματισμένη ζάχαρη εδώ, εμπλουτίζεται με βιολογικά και προσεχτικά διαλεγμένα άνθη, φρούτα ή βότανα. Με μια ειδική, ήπια μέθοδο, ενώνονται σε ένα ομογενές σύνολο. Το αποτέλεσμα είναι ένα γευστικό «έργο τέχνης».

Αρωματισμένη ζάχαρη – Σοκολάτα με τσίλι

Με την εξαίσια αρωματική ζάχαρη της Dinapoja, μπορείτε να δώσετε νέα διάσταση στα ροφήματα σας, (τσάι , σοκολάτα κτλ) και να γαρνίρετε φρουτοσαλάτες και επιδόρπια,  επίσης να καλύψτε το χείλος του ποτηριού στο κοκτέιλ! Θα τη βρείτε στις εξής γεύσεις: Τριαντάφυλλο, Μέντα, Μύρτο, Εσπεριδοειδή, σοκολάτα και τσίλι.

Επιμέλεια Ειρήνη Πιτσόλη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top