skip to Main Content

Η Ελλάδα στη βαλίτσα σου – Τα Made in Greece “καλούδια” που παίρνουν οι Βρετανοί μαζί τους φεύγοντας (φώτο)

Η χώρα που είναι γνωστή ως ο προορισμός  με τα εκθαμβωτικά νησιά σαν τη Σαντορίνη και τις μαγικές παραλίες και ως το “λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας“, διαθέτει και ένα άλλο χαρακτηριστικό για το οποίο αξίζει να την επισκεφτείς: Η Ελλάδα διαθέτει πλούσια γαστρονομική κληρονομιά.

Μια κληρονομιά που ξεκινάει από τα αγαπημένα και παγκοσμίως γνωστά παραδοσιακά της πιάτα και τώρα επεκτείνεται και στον κόσμο των σνακ.

Κι αν τον διάσημο μουσακά ή την χωριάτικη σαλάτα είναι δύσκολο να τα πάρετε μαζί σας φεύγοντας, υπάρχουν μερικά πεντανόστιμα σνακ που χωράνε στη βαλίτσα σας και θα σας δώσουν την δυνατότητα να πάρετε λίγη “γεύση  Ελλάδας” , μαζί σας φεύγοντας .

Τα ελληνικά σνακ δεν είναι ακριβά (οι τιμές του είναι πολύ χαμηλότερες από  των αντίστοιχων στο Ηνωμένο Βασίλειο) και τα περισσότερα από αυτά μπορείς να τα βρεις εύκολα ακόμα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο δημοσιογράφος Antony Grant στο βρετανικό The Points Guy, προτείνει τα ελληνικά τρόφιμα που θα έπρεπε να βάλουν οι Βρετανοί στην βαλίτσα τους πριν φύγουν από την Ελλάδα.

Ας δούμε ποια είναι

Ασύρτικο κρασί από τη Σαντορίνη

Εκτός από τα μαγικά ηλιοβασιλέματα και την εκθαμβωτική θέα η Σαντορίνη διαθέτει εξαιρετικούς αμπελώνες, λόγω του χώματος στο νησί που περιέχει ηφαιστειακή τέφρα.

Σε αυτούς παράγεται μία σπουδαία ποικιλία λευκού σταφυλιού από το οποίο βγαίνει το λευκό γλυκό ασύρτικο κρασί Σαντορίνης. Τα αμπέλια που παράγουν το ασύρτικο της Σαντορίνης είναι τα πιο διάσημα στην Ελλάδα.

Μπορείτε να βρείτε αυτό το κρασί παντού στη Σαντορίνη αλλά και στα περισσότερα καταστήματα ποτών και σούπερ-μάρκετ της χώρας.

Κάπαρη από τη Σαντορίνη και τη Σίφνο

Το ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης “ξαναχτυπά”. Εδώ παράγεται η κάπαρη, Τα “μπαλάκια” που θα δώσουν στα ψαρικά και τις σαλάτες σας υπέροχη γεύση.

Κάπαρη παράγεται επίσης και στη Σίφνο. Μην ψάξετε για “φανταχτερές ετικέτες” και φίρμες. Απλά πάρτε μαζί σας ένα βαζάκι κάπαρης όπου το βρείτε.

Την κάπαρη της Σαντορίνης μπορείτε να τη βρείτε σχεδόν παντού ενώ την κάπαρη της Σίφνου θα τη βρείτε μόνο στο νησί.

Σοκολάτες Ίον

Αν είστε φαν των Gourmet γλυκών που δεν κοστίζουν μια περιουσία πάρτε μαζί σας φεύγοντας από την Ελλάδα μία ή περισσότερες από τις σοκολάτες Ίον.

Η εμβληματική ελληνική σοκολατοποιία    που εδρεύει στην Αθήνα, παράγει εξαιρετικές σοκολάτες από το 1927. Μπορείτε να επιλέξετε τις κλασσικές γάλακτος (αυτές με το κόκκινο περιτύλιγμα) , τις σοκολάτες υγείας (αυτές με το μπλε περιτύλιγμα), την υπέροχη σοκολάτα Serano ή τις “γκουρμέ” της σειράς Join όπως τη σοκολάτα JOIN Cheesecake με κεράσι.

Μπάρες παστέλι

Το παστέλι είναι ένα πολύ διαδεδομένο υγιεινό ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται με κύρια συστατικά το μέλι και το σουσάμι. Θα το βρείτε παντού στην Ελλάδα σε πολλές παραλλαγές . 

Μπορείτε να βρείτε παστέλι μόνο με μέλι και σουσάμι ή εμπλουτισμένο με φρούτα και ή ξηρούς καρπούς.  

Μπάρες Twee

Τις ανακάλυψα σε ένα περίπτερο στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά παράγονται στις Σέρρες από την εταιρεία Parfait.

Τι είναι ; Είναι το κλασσικό ελληνικό λουκούμι ή τις κλασσικές ελληνικές καραμέλες “ζελεδάκια” σε μία μπάρα που τους έχει δώσει πιο σύγχρονη και γκουρμέ γεύση.

Το ζελέ ή το φρουτώδες μέρος μπαίνει στη μέση με τραγανό μπισκότο και όλη η μπάρα καλύπτεται από σοκολάτα. Από τις τρεις γεύσεις η Twee Blueberry με λευκή σοκολάτα είναι απόλυτη αποκάλυψη.

Κουφέτα

Μοιάζουν με καραμέλες, έχουν λευκή σκληρή επικάλυψη και μέσα είναι γεμισμένα με σοκολάτα, αμύγδαλο ή άλλες γεύσεις. Στην Ελλάδα τα μοιράζουν στους γάμους , αλλά είναι πολύ νόστιμα και μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας και να τα απολαύσετε κάθε στιγμή.

Αυτά τα “γλυκά βότσαλα” φτιάχνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που παράγουν κουφέτα στην Ελλάδα, είναι η κουφετοποίια Χατζηγιαννάκης που στις σειρές της θα βρείτε μερικές γκουρμέ γεύσεις όπως τα κουφέτα Together με διπλή σοκολάτα και διπλή  επικάλυψη ζάχαρης σε δέκα διαφορετικές γεύσεις.

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

Τα γλυκά του κουταλιού είναι πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα. Πρόκειται για φρούτα ή σε κάποιες περιπτώσεις ξηρούς καρπούς που έχουν γίνει γλυκό μέσα σε βάζα με σιρόπι.

Σερβίρονται σε μικρό πιατάκι με ένα μικρό κουτάλι και συνήθως συνοδεύονται από ένα ποτήρι κρύο νερό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να γαρνίρετε παγωτά ή cheesecake.

Το πιο νόστιμο και διαδεδομένο είναι το γλυκό κεράσι.

Θα το βρείτε σε όλα τα ράφια των ελληνικών σούπερ-μάρκετ σε βαζάκια.

Σκανδαλώδης ροζ μαγιονέζα

Όταν η βίγκαν διατροφή έκανε την είσοδο της στην Ελλάδα, γεννήθηκε μία σειρά από θεσπέσια τρόφιμα όπως η Scandalous pink mayo,  (Σκανδαλώδης ροζ μαγιονέζα), η μαγιονέζα χωρίς αυγό που παράγει η εταιρεία Topos.

Το ροζ χρώμα της το οφείλει στις πιπεριές που της δίνουν τέλεια γεύση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αμερικανίζουσα αγγουρομαγιονέζα της ίδιας εταιρείας.

Ελαιόλαδο

Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά δεν πρέπει να φύγετε από την Ελλάδα χωρίς ένα μπουκάλι ελαιόλαδου. Το πολύτιμο δώρο της ελληνικής γης υπάρχει σε άπειρες ποικιλίες, και συσκευασίες.

Ένα από τα καλά είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της κερκυραϊκής εταιρείας Olithea και ένα άλλο το Live Longer, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από ποικιλία Κορωνέικης ελιάς που παράγεται στην Καλαμάτα .

Ελληνικός καφές

Τέλος μπορείτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας από την Ελλάδα, ένα σακουλάκι ελληνικό καφέ. Πίνεται πάντα ζεστός. Ο πιο γνωστός και αυτός που θα βρείτε εύκολα παντού είναι ο ελληνικός καφές Λουμίδη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top