skip to Main Content

Πέντε κορυφαία ελληνικά ελαιόλαδα βραβεύτηκαν σε ιταλικούς διαγωνισμούς – Οι “σαμπάνιες” του λαδιού (φώτο)

Το 2019, πέντε ελληνικές εταιρείες ελαιολάδου κέρδισαν αναγνώριση στο εξωτερικό για το εξαιρετικό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγουν σε τέσσερις εξαιρετικά επιλεκτικούς διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου στην Ιταλία.

Αυτές οι τιμητικές διακρίσεις για τις εταιρείες Κύκλωπας , Terra Creta, Pamako, Olympus και Ελαιοτριβείο Παπαδόπουλος , είναι πολύ σημαντικές γιατί οι συγκεκριμένοι ιταλικοί διαγωνισμοί είναι πολύ αυστηροί στην επιλογή και δίνουν πολύ πιο δύσκολα βραβεία από άλλους διεθνείς διαγωνισμούς.

Ακόμη και μία απλή διάκριση ή η κατάταξη στους 10 φιναλίστ είναι σημαντική στους διαγωνισμούς L’Orciolo d’Oro, Leone D’Oro και Armonia είναι πολύ δύσκολο να δώσουν ένα χρυσό, ένα ασημένιο, ή ακόμα και ένα χάλκινο μετάλλιο και η λίστα των φιναλίστ σε κάθε κατηγορία ελαιόλαδου είναι πολύ μικρή.

Φέτος, η Monocultivar Olive Oil Expo απένειμε  μόνο 39 βραβεία ποιότητας και αυτά πήγαν στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (EVOOs) που κέρδισαν βαθμολογία τουλάχιστον 8,5 / 10 – κάτι που θα σήμαινε χρυσό βραβείο σε πολλούς δημοφιλείς διαγωνισμούς και ακόμη μεγαλύτερη διάκριση, σε άλλους διαγωνισμούς, όπου μπορούν να δοθούν βραβεία για ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με βαθμολογία 65/100.

Η εταιρεία “Κύκλωπας” έφυγε με ένα χρυσό βραβείο  για το Kyklopas Early Harvest, στην φετινή Monocultivar Olive Oil Expo, που επικεντρώνεται και προωθεί τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται από μία και μοναδική ποικιλία ελιάς. 

Όπως εξήγησε ο  δρ. Gino Celletti ο διαγωνισμός του “απλά αξιολογεί το κορυφαίο ελαιόλαδο στον κόσμο. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι τέλεια τα ελαιόλαδα που βραβεύονται.

“Ο στόχος του διαγωνισμού δεν είναι να προσελκύσει μεγάλο αριθμό δειγμάτων ή να οργανώσει μια επιχείρηση, αλλά να βελτιώσει την ποιότητα του ελαιόλαδου σε όλο τον κόσμο “, είπε ο Celletti.

Με τον τίτλο “Great Mension” στην κατηγορία “μεσαίο φρουτώδες διεθνές”, το Kyklopas Early Harvest, ήταν το μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο που κέρδισε το βραβείο στον διαγωνισμό, L’Orciolo d’Oro φέτος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του διαγωνισμού, ο L’Orciolo d’Oro ήταν “ο πρώτος διαγωνισμός που δημιουργήθηκε στην Ιταλία για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και ο παλαιότερος στον κόσμο“.

 

Η Βάλια Κελίδου εξήγησε στο Greek Liquid Gold ότι η εταιρεία “Κύκλωπας”  πήρε μέρος σε  τόσο απαιτητικούς αγώνες “επειδή είμαστε σίγουροι για το προϊόν μας” χάρη στον “πλήρη έλεγχο  σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας – από την καλλιέργεια του ελαιώνα και την παραγωγή του ελαιόλαδου στο δικό μας μύλο και την  εμφιάλωση στις εγκαταστάσεις μας”.

“Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εγγυηθούμε την άριστη  ποιότητα του λαδιού μας “.

Αυτή η προσπάθεια χάρισε στο Kyklopas Early Harvest , τη διάκριση Selezione Leone, χάρη στη βαθμολογία του τουλάχιστον 80/100 στο διαγωνισμό Leone d’Oro.

Το Pamako μονοποικιλιακό ορεινό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο επίσης κέρδισε τη διάκριση Selezione Leone.

Σύμφωνα με την Maria Paola Gabusi, και τα τέσσερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα  που πήραν μέρος στο διαγωνισμό Leone d’Oro φέτος ήταν “καταπληκτικά”, και δύο από αυτά πέτυχαν ακόμα υψηλότερα βραβεία ως φιναλίστ – δηλαδή, μια θέση στα 7 από τα 10 , σε σύγκριση με 240 δείγματα από 8 χώρες.

Ο Gabusi θεωρεί τους φιναλίστ όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο  Grand Cru  της Terra Creta  και το ελαιόλαδο Olympus  ως “σαμπάνιες” ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο Olympus, ένα μείγμα κοκονεϊκών και Μεγαριτικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, ήταν φιναλίστ στην κατηγορία των Διεθνών Μειγμάτων.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του το Ελαιόλαδο Olympus παράγεται κοντά στον Όλυμπο, το μυθικό σπίτι των 12 θεών της Ελλάδας, στην κεντρική Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, το πιστοποιημένο “πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο” της εταιρείας βοηθά στην εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων τους, τα οποία εξάγουν σε όλο τον κόσμο.

Στον διαγωνισμό Armonia,  το ελαιόλαδο Παπαδόπουλος- Mediterre, κέρδισε δύο μεγάλες αναφορές στην κατηγορία Delicate Fruity για το Mediterre Alea Organic και για το Omphacium εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος πιστεύει ότι η επιτυχία  οφείλεται στην «αφοσίωσή μας». “Έχουμε πάθος για αυτό που κάνουμε και προσπαθούμε πάντοτε να προωθούμε παγκοσμίως τις ανώτερες γεύσεις και αρώματα της περιοχής μας, την Αρχαία Ολυμπία “και την Ελλάδα γενικότερα”.

Όπως πρόσθεσε και η Εύα Παπαδοπούλου, το κάνουν με τον «απόλυτο σεβασμό για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα», δουλεύοντας με τις λιγότερο συνήθεις ποικιλίες ελιάς με μεγάλη προσοχή και τεχνογνωσία για να επιτύχουν «την υψηλότερη ποιότητα για τον καταναλωτή» χρόνο με το χρόνο.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top