skip to Main Content

FoodsCross: 3 Έλληνες-ένα συλλεκτικό μέλι, το αγνότερο στον κόσμο – H Rolls Royce τo επέλεξε για τα 60 της χρόνια! Αποκλειστικό

Mέλια στην αγορά υπάρχουν πολλά, όμως με τα χαρακτηριστικά που έχει να επιδείξει το μέλι της FoodsCross ελάχιστα. Και δεν μιλάμε απλά για ένα ακόμα καλό μέλι που έχει μπει σε ένα καλοσχεδιασμένο και πολυβραβευμένο βαζάκι και κυκλοφορεί στην αγορά. Με μία φιλοσοφία που υπηρετεί την αγνότητα και την όσο το δυνατό πιο φυσική, ακατέργαστη μορφή των προϊόντων της, η FoodsCross μας παρουσιάζει ένα ελληνικό μέλι με εξαιρετικά υψηλή – σπάνια συγκέντρωση γυρεόκκοκων αγνού θυμαριού που αγγίζει το 80% (όταν βάσει νομοθεσίας αρκεί ένα 18% για να χαρακτηριστεί ένα μέλι θυμαρίσιο).

Η διαδικασία για να πετύχεις τόσο υψηλά ποσοστά δεν είναι καθόλου εύκολη. Απαιτεί χρόνο, κόπο και φυσικά θυσίες, ενώ η ποιότητα και τα γευστικά χαρακτηριστικά επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς, ακόμη και από τη βασίλισσα της κάθε κυψέλης. Η συγκομιδή γίνεται από την Κάλυμνο και την Αστυπάλαια και οι παραγόμενες ποσότητες είναι περιορισμένες.

Η ιστορία της FoodsCross ξεκινά από μία οικογενειακή συζήτηση με την Αλίκη Βασιλοπούλου, τον σύζυγό της Πάνο Κιρνίδη και τον κουμπάρο τους Θωμά Τσιλαλή πάνω στο πως θα μπορούσαν να εντάξουν στην διατροφή τους ποιοτικό μέλι κυρίως για τα παιδιά τους, αλλά και πως θα κάνουν την σωστή επιλογή ανάμεσα στα τόσα μέλια που υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων.

Κάπως έτσι, συνεπαρμένοι από τις δικές τους ανησυχίες δημιούργησαν ένα προϊόν οικολογικής παραγωγής, που απέχει – από πεποίθηση – από κάθε θερμική ή άλλη χημική επεξεργασία. Αυτό λοιπόν, το “συλλεκτικό εύρημα” αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο όταν προσφέρεται σε αριθμημένα βαζάκια, πολυβραβεβευμένα για το design τους, με την συλλεκτική αρίθμηση να είναι εμφανής και από το εσωτερικό τους.

Η δραστηριότητα της FoodsCross όμως, δεν σταματά εδώ. Η εταιρεία παράγει επίσης λευκή, μαύρη πολύτιμη και μαύρη καλοκαιρινή τρούφα, όπως και ελαιόλαδο, πατέ, αλάτι και βούτυρο, αρωματισμένα με τρούφα και με την ποιότητα να αποτελεί πάντα αδιαπραγμάτευτη αξία.

Με λίγα λόγια, η FoodsCrooss είναι το συνώνυμο της καινοτομίας σε διαδικασία παραγωγής, γευστικό αποτέλεσμα, αλλά και εμφάνιση. Είναι το brand που συγκαταλέγεται στα καλύτερα παγκοσμίως και που επέλεξε η Rolls Royce Bentley για το επετειακό άλμπουμ των 60 χρόνων του Rolls Royce Club “A Legacy of Luxury”.

Στο story, τα δύσκολα βήματα, τις επιτυχίες, τα μοναδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της FoodsCross ήταν κάποια από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχαμε με την κ. Αλίκη Βασιλοπούλου. Διαβάστε όσα μας είπε.

MadeinGreece.news: Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της επιχείρησης σας; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; Ποια τα στάδια, η αφορμή, η έμπνευση;

Aλίκη Βασιλοπούλου: Η Foodscross επινοήθηκε και ιδρύθηκε πριν μερικά χρόνια με αφορμή μια οικογενειακή συζήτηση για το που μπορούμε να βρίσκουμε, σαν καταναλωτές τότε, τροφές στην πιο φυσική τους σύσταση, όχι απαραίτητα με την ένδειξη της βιολογικότητας, αλλά με την όσο το δυνατόν τη λιγότερη ανθρώπινη παρέμβαση.
Ξεκινώντας από το μέλι, που το θεωρούμε μια από τις βασικές τροφές από την αρχαιότητα, ερευνήσαμε τα είδη, τα χαρακτηριστικά και τις θρεπτικές ιδιότητές του και επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στο θυμαρίσιο μέλι που η χώρα μας παράγει σε ένα εξαιρετικό παγκόσμιο ποιοτικό επίπεδο.

MadeinGreece.news: Μιλήστε μας για το μοναδικό μέλι που παράγετε, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τα μοναδικά, συγκριτικά του πλεονεκτήματα…

ΑΒ: Κάθε χρόνο μετά τον τρύγο όπως λέγεται μελισσοκομικά, λαμβάνουμε αρκετά δείγματα από μελισσοκόμους, τα οποία ελέγχονται σε τρία πιστοποιημένα για μέλι χημεία. Δύο στην Ελλάδα και ένα στο εξωτερικό. Μόλις βγουν αποτελέσματα και βρεθεί παραγωγή με αξιόλογες μετρήσεις πηγαίνουμε στο χώρο του μελισσοκομείου για μια ακόμα δειγματοληψία. Εκεί παίρνουμε δείγμα από όλα τα δοχεία, τα οποία κατόπιν σφραγίζονται, μέχρις ότου επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων και εγκριθεί το προϊόν.

Σκοπός μας είναι κάθε χρόνια να εντοπίζουμε το μέλι με τα υψηλότερα ποσοστά σε γύρη θυμαριού, χωρίς την παραμικρή θερμική ή χημική επεξεργασία.

Κάθε χρονιά δε μπορεί να είναι ίδια με την προηγούμενη όσο αφορά στις καιρικές συνθήκες. Και έτσι το μέλι, ακόμα και από το ίδιο μελίσσι και τον ίδιο παραγωγό δε μπορεί να έχει το ίδιο άρωμα, την ίδια ρευστότητα και την ίδια γεύση κάθε χρόνο. Και επειδή στόχος μας είναι το καλύτερο, ξεφεύγουμε από τη νομοθεσία και το 18% γύρης που προβλέπεται για να ονομαστεί ένα μέλι θυμαρίσιο και φτάσαμε στο 80% σε μέλια της Καλύμνου και της Αστυπάλαιας, μονοποικιλιακά, χωρίς προσμίξεις αλλά και πολύ περιορισμένα σε ποσότητες παραγωγής.

MadeinGreece.news: Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα μέχρι τώρα; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;

ΑΒ: Σίγουρα κάθε ξεκίνημα είναι δύσκολο. Στην περίπτωση μας ήταν αρκετά τα χρόνια της μελέτης και της έρευνας πριν ξεκινήσουμε να κυκλοφορούμε στην ελληνική αγορά. Επίσης χρειάζεται αρκετή υπομονή, επιμονή και υποστήριξη η εξ αρχής εκπαίδευση του καταναλωτή σε είναι τόσο γνώριμο, συνηθισμένο τρόφιμο που υπήρχε σε κάθε σπίτι από “πάντα”.
Τι είναι ο γυρεόκοκκος, τι είναι το χαρμάνιασμα του μελιού, γιατί δεν πρέπει να θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία, γιατί ταΐζονται οι μέλισσες και με τι, και άλλα πολλά που μας αρέσει να μοιραζόμαστε με τους περίεργους και υποψιασμένους καταναλωτές, ώστε να απλωθεί η γνώση για την αγνή και ακατέργαστη τροφή. Σίγουρα ενοχλήσαμε κάποιους στην αρχή. Μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας έλεγαν γιατί αναγράφουμε το γυρεόκοκκο και γιατί λεμε στο κόσμο για τις προσμίξεις μελιών. “Γιατί τους ξυπνάτε;” έτσι μας φάνηκε. Και επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο!

MadeinGreece.news: Μιλήστε μας για την προσεγμένη και πολυβραβευμένη σε διαγωνισμούς design συσκευασία των προϊόντων σας…

ΑΒ: Πιστεύουμε πολύ στο μέλι μας. Είναι πραγματικά κάτι σπάνιο. Δε θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε μια απαρατήρητη συσκευασία. Θα το υποτιμούσαμε. Έπεσε πολύ δουλειά πάνω στο σχεδιασμό του βάζου και της ετικέτας γιατί θέλαμε να αποτυπώσουμε πάνω τους την καθαρότητα, την απλότητα και την μοναδικότητα του μελιού που θα περιλάμβανε. Δημιουργήσαμε μια πολύ ρεαλιστική μέλισσα, όχι καρτούν, όχι κάτι ωραιοποιημένο, γιατί αυτό είναι: ένας φόρος τιμής στην εργατικότητα, την οργάνωση, την αφοσίωση. Δημιουργήσαμε και ένα λογότυπο σταυρό, ώστε να δηλώνει το σημείο που ενώνονται οι έννοιες που μας εκφράζουν. Αγνό, ακατέργαστο, εξαιρετικό, τρόφιμο. Αυτές οι λέξεις γραμμένες στα αγγλικά (pure grude, excellent, eatable) και με τη σωστή φορά ενώνονται στο e και δημιουργούν το σταυροδρόμι της Foodscross. Τα βραβεία μας, εκ των οποίων τα δύο πρώτη θέση, είναι: Ermis Awards, Evge, The Dieline, European Design Awards, Olymp Awards, Pentawards.

MadeinGreece.news: Εκτός από μέλι παράγετε και ιδιαίτερα προϊόντα με βάση την λευκή και μαύρη τρούφα. Ποια είναι αυτά;

ΑΒ: Μετά το θυμαρίσιο μέλι μελετήσαμε 2-3 τρόφιμα αλλά το ενδιαφέρον μας το έκλεψαν τα υπόγεια μανιτάρια της Ελλάδας. Οι τρούφες για την παραγωγή τους δεν απαιτούν την παρουσία καλλιεργητή και φυτρώνουν αποκλειστικά σε περιοχές χωρίς περιβαλλοντική ρύπανση. Συλλέγουμε τρούφες από ορεινές περιοχές της χώρας μας οι οποίες σε λίγες ώρες στέλνονται στη Ιταλία για διαλογή και τυποποίηση. Τα είδη που έχουμε είναι λευκή και μαύρη πολύτιμη και μαύρη καλοκαιρινή. Τα προϊόντα μας είναι ελαιόλαδο, πατέ, αλάτι και βούτυρο.

MadeinGreece.news: Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

ΑΒ: Η εταιρία μας έχει έδρα στην Ελλάδα και ιδρύθηκε από Έλληνες σε μια δύσκολη για την χώρα μας περίοδο. Ασχολείται με ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Προβάλει και αναδεικνύει με κάθε τρόπο το ελληνικό μεράκι που υπάρχει από το στάδιο της σωστής παραγωγής, του σχεδιασμού, της προώθησης έως και του επιχειρείν σε κάθε ξένη χώρα που συνεργαζόμαστε. Όπως και να προκύψει η εξέλιξη της Foodscross η ψυχή της θα παραμείνει για πάντα ελληνική.

MadeinGreece.news: Που μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας;

ΑΒ: Υπάρχουν κάποια επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα και σε κάποιες χώρες του εξωτερικού. Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Γαλλία, ΗΠΑ. Στην κατηγορία επικοινωνία στο site μας υπάρχει χάρτης με όλα τα σημεία αναλυτικά.

MadeinGreece.news: Έχετε ξεκινήσει την διαδρομή σας δυναμικά με μία σημαντική διάκριση που ήρθε από την Rolls Royce.Μιλήστε μας γι’ αυτό, ποια η σημασία αυτής της διάκρισης και πως προέκυψε;

ΑΒ: Δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα πριν ένα χρόνο από την Rolls Royce Bentley του Λονδίνου, με το οποίο μας ενημέρωσαν ότι έχουμε επιλέγει να συμπεριληφθούμε σε μια επετειακή έκδοση για τα 60κοστα γενέθλια του club τους. Η έκδοση αυτή, που απευθύνεται αποκλειστικά στα μέλη της Rolls Royce, παρουσιάζει φωτογραφίες από τα μοντέλα των αυτοκινήτων της και μια συλλογή από τα πιο luxury brands του κόσμου. Το να συνυπάρχουν τα προϊόντα μας σε ένα τέτοιο βιβλίο μαζί με σπάνιες σαμπάνιες, διαμάντια, πολυτελή κότερα, ιδιωτικά νησιά και χειροποίητα αυτοκίνητα, και μάλιστα με τετρασέλιδο αφιέρωμα, φανερώνει τουλάχιστον ότι μόλις στα δυο πρώτα χρόνια παρουσίας έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη.

Info: FoodsCross siteFoodsCroos fb page

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο eirinika.gr στις 13 Ιουνίου 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top