skip to Main Content

Made in Greece η RhoFoods, η ”ηδονή των καρπών” – 2 νεαρότατοι Έλληνες και τα φυσικά & ανεπεξέργαστα τρόφιμα τους

Τι δουλειά μπορεί να έχουν μια φωτογράφος κι ένας μηχανολόγος μηχανικός; Η απάντηση είναι…ελπιδοφόρα!

Η Ίριδα Μάλαμα και ο Νίκος Τσαρτσαρής, αποφάσισαν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να πάνε κόντρα στην κρίση, δείχνοντας σε όλους μας, πώς πρέπει να τρώμε σωστές, φυτικές, φυσικές μα πάνω απ’ όλα…ανεπεξέργαστες τροφές.

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη στην Εύα Διαμαντή και το eirinika.gr.

Αλήθεια, εσείς ξέρετε τα πάντα για το … Kale ή Λαχανίδα;

· ‘’Μηχανολόγος μηχανικός ο Νίκος, φωτογράφος με σπουδές στο marketing εγώ’’.
· ‘’Πέρσι δημιουργήσαμε την εταιρία ΚΑΡΠΗΔΩΝ, (η ηδονή του καρπού)’’.
· ‘’ Στην RhoFoods δεν χρησιμοποιούμε χημικά, συντηρητικά και ζωικά συστατικά’’.
· ‘’Το Kale στην όψη, μοιάζει με τα φύλλα του μπρόκολου, όσο για την γεύση, είναι αρκετά έντονη και θυμίζει λίγο το λάχανο’’.
· ‘’ Δεν χρησιμοποιούμε χημικά ώστε να αλλοιώσουν την γεύση των πρώτων υλών μας, τις οποίες παραλαμβάνουμε από τους παράγωγους κάθε εβδομάδα. Φρέσκα – Ελληνικά – Φυσικά’’.
· ‘’Η ζήτηση για υγιεινές και ωφέλιμες τροφές υπάρχει σε όλο τον κόσμο’’.

Εύα Διαμαντή: Πώς προέκυψε η Rho Foods; Ποιο είναι το story της δημιουργίας της;

Ίριδα Μάλαμα: Πριν 3 χρόνια, μαζί με τον Νίκο Τσαρτσαρή, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μικρή μονάδα μεταποίησης τροφίμων.

Μηχανολόγος μηχανικός ο Νίκος, φωτογράφος με σπουδές στο marketing εγώ, χωρίς εμπειρία στο τρόφιμο πέρα της ερασιτεχνικής χορτοφαγικής μαγειρικής.

Θέλαμε να μείνουμε στη χώρα μας, να εκμεταλλευτούμε τις γεύσεις της με ένα διαφορετικό τρόπο, με σκοπό να τις προωθήσουμε στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Με αυτή την λογική πέρσι δημιουργήσαμε την εταιρία ΚΑΡΠΗΔΩΝ, (η ηδονή του καρπού).

Η RhoFoods είναι ένα κομμάτι αυτής εταιρίας, μέσα από την οποία υλοποιούμε την άποψή μας για το πως πρέπει να είναι αυτά που τρώμε, φυσικά, φυτικά και όσο το δυνατόν ανεπεξέργαστα.

Και οι δύο ακολουθούμε ένα παρόμοιο τρόπο διατροφής, ψάχνοντας εναλλακτικές είδαμε ότι δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για υγιεινά σνακ και έτσι αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε. Θέλαμε να δώσουμε την επιλογή στους καταναλωτές για εύκολα, υγιεινά και ωφέλιμα snack και τα καταφέραμε.

Ε.Δ: Η αγορά πλέον έχει στραφεί σε αγνά προϊόντα, χωρίς χημικά. Πιο είναι το συστατικό που κάνει την Rho Foods να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις;

Ι.Μ: Μας αρέσει να βλέπουμε τον κόσμο πιο συνειδητοποιημένο από τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουν να ξέρουν τον τόπο προέλευσης των προϊόντων, τον παραγωγό και τον τρόπο παρασκευής τους, σημαίνει ότι νοιάζονται για την υγειά τους και το σώμα τους και αυτό είναι θετικό.

Στην ίδια ακριβώς λογική ήμασταν και εμείς, γι’ αυτό και στην RhoFoods δεν χρησιμοποιούμε χημικά, συντηρητικά και ζωικά συστατικά. Επεξεργαζόμαστε τις πρώτες μας ύλες διαφορετικά από κάθε άλλη εταιρία στην Ελλάδα, αποξηραίνοντας όλα μας τα προϊόντα σε θερμοκρασίες κάτω των 45℃, ώστε να διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αναλλοίωτα.

Σαν να τα τρώμε ωμά, εξού και RhoFoodsαπό την αγγλική λέξη raw=ωμό.

Ε.Δ: Θα χρησιμοποιήσω την φράση που είδα στην ιστοσελίδα σας ‘’ What on earth is Kale?’’.Σίγουρα είναι κάτι που δεν το έχουμε ακούσει ξανά και που σίγουρα δεν το ζητάμε από τον μανάβη μας. Πείτε μας μερικά πράγματα γι’ αυτό;

Ι.Μ: Το κέιλ είναι ένα είδος λαχανίδας, εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία. Υπάρχουν αρκετά είδη, μώβ, πράσινο, σγουρό, ίσιο, εμείς χρησιμοποιούμε το σγουρό (curlykale). Στην όψη μοιάζει με τα φύλλα του μπρόκολου, όσο για την γεύση, είναι αρκετά έντονη και θυμίζει λίγο το λάχανο. Είναι μια από τις τροφές με την μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα, όπως και άλλα φυλλώδη λαχανικά είναι πλουσία σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη Cαπό το σπανάκι, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ποτάσιο, ασβέστιο, και άλλες ωφέλιμες ουσίες. Στο εξωτερικό, το κέιλ έχει γίνει διατροφική συνήθεια, το χρησιμοποιούν πολύ σε σαλάτες, στην μαγειρική (όπως το σπανάκι), ακόμα και σε πράσινους χυμούς και smoothies.

Στην Ελλάδα είμαστε εξοικειωμένοι με τα χόρτα στην διατροφή μας, οπότε πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να προσθέσουμε ένα ακόμα, τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, λαχανικό στο διαιτολόγιό μας.

Ε.Δ: Σε ποια σημεία ‘’ποντάρει’’ η Rho Foods για να γίνει γνωστή στο αγοραστικό κοινό; Ποια είναι η ‘’στρατηγική’’ της για να διατηρούνται τα προϊόντα της γευστικά και υγιεινά;

Ι.Μ: Η “στρατηγική” μας είναι όλος ο τρόπος παρασκευής των προϊόντων, χαμηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη την διάρκεια επεξεργασίας και 100% φυσικά συστατικά. Όλα είναι φτιαγμένα στο χέρι, από το καθάρισμα των λαχανικών και φρούτων μέχρι την συσκευασία. Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε χημικά ώστε να αλλοιώσουν την γεύση των πρώτων υλών μας, τις οποίες παραλαμβάνουμε από τους παράγωγους κάθε εβδομάδα. Φρέσκα – Ελληνικά – Φυσικά

 

Ε.Δ: Είναι άκρως εντυπωσιακό το πόσα καταστήματα προμηθεύετε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αυστρία! Ένα τέτοιο ‘’άνοιγμα’’, πιστεύετε πως είναι ωφέλιμο για την εταιρεία σας; Οι διατροφικές συνήθειες των Αυστριακών, συνάδουν με αυτές των Ελλήνων;

Ι.Μ: Η ελληνική αγορά μας δέχτηκε πολύ θερμά, ήταν η ανάγκη των καταναλωτών για υγιεινά και γευστικά προϊόντα καθώς και η επιθυμία τους για κάτι διαφορετικό. Μας έμαθαν γρήγορα, μας εμπιστεύθηκαν και μας πρότειναν στους γύρω τους.

Η ζήτηση για υγιεινές και ωφέλιμες τροφές υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στην Αυστρία, μια χώρα στην οποία η έννοια του snacking υπάρχει στην καθημερινότητά τους. Αγαπάνε και εμπιστεύονται την ελληνική ποιότητα, έτσι είχαμε την ευκαιρία να τους παρουσιάσουμε προϊόντα, διαφορετικά από αυτά που ήδη γνωρίζουν, λάδι, ελιές, μέλι και κρασί.

Ε.Δ: Τέλος, στο eirinika.gr, λατρεύουμε το καλό φαγητό και ακόμα περισσότερο τα χρήσιμα tips. Στην ιστοσελίδα σας, έχετε και από αυτά! Ποιο είναι το αγαπημένο προϊόν της Rho Foods,που συνιστά ανεπιφύλακτα σε κάθε μαγείρισσα;

Ι.Μ: Το καινούργιο μας προϊόν, τα RawFruitChips, είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα μας. Πρόκειται για φυσικά αποξηραμένες φέτες ελληνικού βιολογικού μήλου και πορτοκαλιού μαζί με ανανά. Χωρίς προσθήκη ζάχαρης, πλουσία σε βιταμίνη C&πηγή ασβεστίου. Ένα vitaminsnackγια όλες τις ώρες. Έχουν πολλές χρήσης, όπως στο τσάι, στα δημητριακά, σε σαλάτες ακόμα και στο κόκκινο κρασί δίνουν φοβερό άρωμα. Φαντασία χρειάζεται για υγιεινές δημιουργίες!

Who is Who

Νίκος Τσαρτσαρής

Εκπαίδευση
2003 Απόφοιτος Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος (Pierce College)

2004-2008 Masters in Engineering degree (4 years program) (MEng) at University of Bath – UK,
Final Dissertation on Composite material analysis under dynamic impact loading in
collaboration with Alenia Aero Industries

2008-2010 Master in Philosophy (2 years)at University of Bath – UK.
On Dynamic impact loading testing and manufacturing
of carbon fiber composite materials to overcome the problems of barely visible impact damage in the aerospace industry supported by Airbus.

Publications

N. Tsartaris, F. Dolce, U. Polimeno, M. Meo “Low velocity
impact behavior of GLARE fiber metal laminates experimental
and numerical study.ʼʼ

Ίρις Μάλαμα

Εκπαίδευση
2005 Απόφοιτος Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος (Pierce College)

2005-2010 BA at Marketing and Communications at American College of
Greece (Deree College)

2006-2010 BA in arts and photography at AKTO

2011 ICI Independent Curators International, New York.
Curating and Arts Management

2010 – present Freelance food photographer

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.rhofoods.com.

 

Συνέντευξη: Εύα Διαμαντή – Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου.

 

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 16 Απριλίου 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top