skip to Main Content

Made in Greece το ελαιόλαδο LADOLEA των αδερφών Κλουτσινιώτη – 3 παγκόσμια βραβεία design και υπέροχο γλυκό ξύδι

Η επιτυχία αλλά και η έμπνευση, πολλές φορές έρχονται σε μια στιγμή… Μια στιγμή που σκέφτεσαι μήπως έχει έρθει η ώρα να παρατήσεις αυτό που νόμιζες πως αγαπάς και να ανακαλύψεις μια νέα αγάπη.

Κάπως έτσι συνέβη και με τον Πάνο & τον Θάνο Κλουτσινιώτη. Ο πρώτος, ο μεγαλύτερος αδερφός αποφάσισε μετά από πολύμηνη αναζήτηση εργασίας, αφού είχε ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές του σαν χημικός μηχανικός και επρόκειτο να φύγει οριστικά για το Βερολίνο, να πάει με τον μικρότερο Θάνο στο πατρικό τους στο Μελίσσι Κορινθίας.

Εκεί, υπήρχε ένα οικογενειακό ελαιοτριβείο, το οποίο και τα αδέρφια επισκέφτηκαν. Και ήταν εκείνη η σκηνή, η στιγμή που είδαν να βγαίνει το καταπράσινο και πεντανόστιμο λάδι όταν σκέφτηκαν και οι 2 το ίδιο πράγμα: Να ασχοληθούν με το ελαιόλαδο που ερωτεύτηκαν αμέσως μόλις το αντίκρισαν έτσι αγνό και με το λαμπερό και ”καθαρό” του χρώμα.

Τόσο απλά και τόσο όμορφα, δημιουργήθηκε η επιχείρηση Melissi&Co και το LADOLEA, το ελαιόλαδο με το ιδιαίτερο μπουκαλάκι που δημιούργησαν εμπνευσμένο από τον αρύβαλλο, ένα κεραμικό σκεύος που πρωτοεμφανίστηκε στην Αρχαία Κορινθία.

Αυτό το κεραμικό μπουκαλάκι μας εντυπωσίασε στην έκθεση Greek Brand New, όπως άλλωστε συνέβη και με ειδικούς στο Τόκιο, το Βερολίνο & το Λος Άντζελες οι οποίοι έδωσαν το βραβείο design συσκευασίας στο LADOLEA .

Το ελαιόλαδο LADOLEA, είναι φανερό πως εντυπωσιάζει όλους όσους το δοκιμάζουν, με την μεστή του γεύση που θυμίζει σε όλους μας το λάδι του παππού και της γιαγιάς, το λάδι από το ”χωριό” και την ελληνική ,ευλογημένη γη!

Οι αδερφοί Κλουτσινιώτη όμως, αποδεικνύοντας πως έχουν μέσα τους το επιχειρηματικό δαιμόνιο, δεν σταμάτησαν μόνο στο λάδι, αφού από την σειρά LADOLEA κυκλοφορεί και ένα βιολογικό γλυκό ξύδι.

Το ξύδι τους ξεχωρίζει, όπως όλα εκείνα που έχουν δημιουργηθεί με αγάπη και σεβασμό στον καταναλωτή!

Ειρήνη Νικολοπούλου: Ποιο είναι το story γύρω από τη δημιουργία της επιχείρησης «Melissi&Co»;

Θάνος Κλουτσινιώτης: Η επιχείρηση «Melissi&Co» ιδρύθηκε από τον Πάνο και τον Θάνο Κλουτσινιώτη το 2013. H Melissi&Co παράγει τρία υψηλής ποιότητας βιολογικά και εξαιρετικά παρθένα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα Ladolea από γηγενείς κορινθιακές ποικιλίες ελιάς (Μεγαρίτικη, Πατρινιά, Κορωνέικη), καθώς και ένα βιολογικό γλυκό ξίδι (Αγιωργίτικο, ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ) με γεύση περγαμόντου, σε πρωτότυπες χειροποίητες κεραμικές συσκευασίες. H ιδέα γεννήθηκε με μια επίσκεψη στο μέρος καταγωγής μας (Μελίσσι Κορινθίας) πριν 4.5 χρόνια. Εκείνη την περίοδο πετύχαμε την συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Η επαφή με την φύση και η παραγωγή αυτού του εκλεκτού προϊόντος μας κέρδισε από την αρχή. Μετά από διάστημα αρκετής μελέτης και πληροφόρησης σχετικά με τις κατάλληλες μεθόδους παραγωγής ελαιολάδου ξεκινήσαμε να κάνουμε πειράματα με τις 2 ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στην συγκεκριμένη τοποθεσία (Πατρινιά/Κουτσουρελιά & Μεγαρίτικη). Αφού καταλήξαμε στα επιθυμητά αποτελέσματα ξεκίνησε η αναζήτηση της συσκευασίας η οποία θα αποτελούσε τον κατάλληλο αδιαφανή περιέκτη για τη σωστή διατήρηση των ελαιολάδων μας. Κατά την διάρκεια της αναζήτησης που κάναμε σε διάφορα μουσεία σχετικά με την αποθήκευση και την χρήση του ελαιολάδου από την αρχαιότητα, μάθαμε για τον αρχαίο κορινθιακό Αρύβαλλο, που αποτέλεσε και την έμπνευση για τη συσκευασία μας.

Ε.Ν: Ποιος ή τι ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία του Ladolea και ποια στάδια ακολούθησαν από τη στιγμή που λάβατε αυτή την απόφαση.

Θ.Κ: Η ιδέα της κεραμικής συσκευασίας προήλθε από την πλούσια ιστορία της αρχαίας Κορίνθου. Ο αρύβαλλος ήταν ένα κεραμικό αγγείο του 700 π.χ., το οποίο περιείχε ελαιόλαδο με το οποίο αλείφονταν οι αθλητές της εποχής κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, πριν το αγώνισμα της πάλης. Επίσης, η αριστοκρατία διατηρούσε στον αρύβαλλο πολύτιμα αρωματικά έλαια με βάση το ελαιόλαδο. Αφού επιλέχθηκε η συσκευασία, επανασχεδιάστηκε από νέους Έλληνες σχεδιαστές (product design: Σπύρος Κίζης, graphic design: Λέανδρος Κατσούρης) ώστε να καλύψει τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες.

Έλληνες παραδοσιακοί αγγειοπλάστες πραγματοποίησαν την διαδικασία κατασκευής των αγγείων μας αποκλειστικά στο χέρι, κάνοντας κάθε μπουκάλι LADOLEA μοναδικό. Αυτήν την χρονιά κερδίσαμε 3 βραβεία design συσκευασίας παγκοσμίου φήμης, το red dot award: communication design 2014 στο Βερολίνο, την 2η θέση στο Pentaward στο Τόκιο και το χρυσό στο Λος Άντζελες για καινοτόμο design καθώς και 2 βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου στην ΝΥ και στο Λος Άντζελες.

Ε.Ν: Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;

Θ.Κ: Κάθε αρχή και δύσκολη… Όταν ξεκινάς να δημιουργείς μια νέα ιδέα-επιχείρηση σε νεαρή ηλικία αντιλαμβάνεσαι πόσο απέχει η θεωρία από την πράξη, οπότε η έλλειψη γνώσεων διαχείρισης – διοίκησης – στησίματος μιας επιχείρησης ήταν οι αρχικές μας δυσκολίες τις οποίες έπρεπε και να αντιμετωπίσουμε.

Επίσης, άλλες χώρες όπως Ιταλία και Ισπανία έχουν ορίσει κατά κάποιο τρόπο την παγκόσμια αγορά, με τις εξαγωγές σε μεσογειακά προϊόντα που πραγματοποιούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η είσοδος ελληνικών ποιοτικών προϊόντων. Απαιτεί αρκετή εκπαίδευση και διαφήμιση προς στους ξένους καταναλωτές ώστε να αρχίσουν να αποδέχονται τα ελληνικά προϊόντα ως ποιοτικά ανώτερα και να τα προτιμούν.

Κεφάλαιο. Έχουμε επενδύσει κάποιο προσωπικό κεφάλαιο για να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Δυστυχώς μεγάλο κομμάτι νεοσύστατων επιχειρήσεων δεν χρηματοδοτείται και από το κράτος.

Ε.Ν: Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Θ.Κ: Με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε καθημερινά. Συνεχής επικοινωνία και προβολή των προϊόντων μας, διατηρώντας αλλά και εξελίσσοντας την ποιότητα της παραγωγής αλλά και της μοντέρνα αισθητική μας.

Ε.Ν: Εμείς λέμε την στήλη μας ”Made in Greece”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας προϊόν ή δημιούργημα;

Θ.Κ: H Melissi&Co έχει ως όραμα την ανάδειξη στην παγκόσμια αγορά, των εκλεκτών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και της πλούσιας ιστορίας του τόπου, μέσω της διαμόρφωσης προϊόντων με αυθεντική ελληνική ταυτότητα. Ό,τι βλέπει και γεύεται κάποιος στο προϊόν μας είναι 100% ελληνικό. Από το ελληνικό υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την έμπνευση μας που προέρχεται από την αρχαία ιστορία του τόπου μας, μέχρι και την κατασκευή των χειροποίητων κεραμικών αγγείων από Έλληνες αγγειοπλάστες.

Ε.Ν: Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον τo Ladolea; Ποιούς στόχους έχετε;

Θ.Κ: Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο έρευνας και πειραμάτων για ένα νέο προϊόν με βασικό συστατικό την ελιά. Μελλοντικά στοχεύουμε στην παραγωγή και ανάδειξη υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων με υψηλή αισθητική και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό brand.

 

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολoπούλου

*Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το website των Ladolea ή την σελίδα τους στο Facebook

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 26 Φεβρουαρίου 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top