skip to Main Content

Made in Greece το Maleas Olive Oil: To Harrod’s ‘’υποκλίνεται’’ στο δημιούργημα του Γ.Κοροπούλη – Χρυσά βραβεία για το ‘’πάντρεμα’’ Κορωνεϊκης & Αθηνοελιάς

Η ιστορία ξεκινά από ένα μικρό ελαιοτριβείο στα Νόμια της Μονεμβασιάς. Ένας Αρχιτέκτων, αποφασίζει να κάνει το όραμά του πραγματικότητα: Να παράξει το καλύτερο ελαιόλαδο σε μια από τις καλύτερες, ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και να το κάνει γνωστό εντός και εκτός συνόρων.

Ο Γιώργος Κοροπούλης, μιλά αποκλειστικά στην Εύα Διαμαντή και στο eirinika.gr για τις μνήμες από τα παιδικά του χρόνια, τις στιγμές σκληρής δουλειάς, που τελικά επιβράβευσαν τον κόπο του και φυσικά για τα μελλοντικά σχέδια της Maleas Olive Oil.

– ‘’Γαλουχήθηκα με την πεποίθηση ότι το ελαιόλαδο μας είναι το καλύτερο’’.

– ‘’Έχω δίπλα μου σε αυτή την πορεία, τη συνεταίρο μου στην Osis και σύζυγο μου Σοφία Ευφραιμίδου ‘’ .

– ‘’Επιλέξαμε τον συνδυασμό δύο κορυφαίων ποικιλιών που ευδοκιμούν άριστα στη γη μας, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευγενικού και διακριτού χαρακτήρα’’.

· ‘’ Χρειάζεται να ακολουθηθούν οι βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές και διαδικασίες παραγωγής’’.

· ‘’Η σκληρή δουλειά με αρχές και όραμα αποδίδει καρπούς και αυτό προτιμώ να «φωνάζει Ελλάδα»’’.

· ‘’ Η βράβευση με το PentAwards 2014 Silver, μεταξύ σπουδαίων προϊόντων ανά τον κόσμο, μας συγκινεί και μας γεμίζει χαρά’’.

· ‘’Η φόρτιση της αξίας του «Λακωνίζειν», εκφράστηκε στην ετικέτα με λιτό – χειροποίητο σχέδιο’’.

· ‘’ Τολμήσαμε ιδρύοντας την Osis, από την αρχαία Ελληνική λέξη ώσις = ώθηση’’.

· ‘’ Θα παράγουμε διατροφικά προϊόντα, υψηλής ποιότητας που σέβονται τον καταναλωτή και το περιβάλλον’’.

Εύα Διαμαντή: Από την επωνυμία, είναι ηλίου φαεινότερο πως μιλάμε για την Πελοπόννησο. Γνωρίζουμε λοιπόν το ‘’πού’’, αλλά όχι το ‘’πώς’’. Πείτε μας την ιστορία του ‘’MALEAS’’; Πώς ξεκίνησαν όλα;

Γιώργος Κοροπούλης: Ο παππούς μου είχε ένα μικρό ελαιοτριβείο στα Νόμια της Μονεμβασιάς που επισκεπτόμασταν συχνά. Οι μνήμες των αισθήσεων της παιδικής μου ηλικίας είναι γεμάτες με αυτό. Γαλουχήθηκα με την πεποίθηση ότι «το ελαιόλαδό μας είναι το καλύτερο».

Όλα ξεκίνησαν από το πάθος να αποδείξω, εφόσον ισχύει, αυτόν τον ισχυρισμό.

Έγινε το όραμα μου: Να παράγω το καλύτερο ελαιόλαδο από μια από τις καλύτερες ελαιοπαραγωγικές περιοχή της Ελλάδας και να το κάνω γνωστό εντός και εκτός συνόρων.

Έγινα πιστοποιημένος γευσιγνώστης ελαιολάδου για να αξιολογώ και να επιλέγω με επιστημονικά κριτήρια. Όταν πίστεψα ότι μπορώ να παράξω το καλύτερο ελαιόλαδο, αποφάσισα να ασχοληθώ με το ελαιόλαδο και να εκφράσω το λακωνικό terroir.

Είμαι Αρχιτέκτονας και έχω δουλέψει στο παρελθόν για περισσότερο από δύο δεκαετίες ως πρότζεκτ μάνατζερ και μελετητής μεγάλων ιδιωτικών έργων, με σκοπό την ικανοποίηση του πελάτη μου για έργα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Έχω δίπλα μου σε αυτή την πορεία,τη συνεταίρο μου στην Osis και σύζυγο μου Σοφία Ευφραιμίδου, η οποία είναι Πολιτικός Μηχανικός. Ήταν κοντά μου στα 3 δύσκολα χρόνια της προετοιμασίας που προηγήθηκε, μέχρι να βγούμε στην αγορά και να αξιολογήσουμε τη δουλειά μας. Για να επενδύσει κάποιος στο πάθος και στο ένστικτο, χρειάζεται να το πιστεύει.

Το MALEAS είναι ο πρώτος καρπός της δουλειάς μας. Πρόκειται για ένα Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, που παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα αριθμημένων φιαλών.

Λαμβάνεται από τον επιλεγμένο υγιή καρπό κορυφαίων ποικιλιών ελιάς, που εκθλίβονται αυθημερόν σε θερμοκρασία μικρότερη από 27 βαθμούς Κελσίου και αποκλειστικά και μόνο με μηχανικές μεθόδους.

Οι πιστοποιήσεις και οι διαδικασίες είναι τρόπος δουλειάς μας και μόνο έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε για την ποιότητα του.Το Χρυσό βραβείο που πήρε το Maleas στον διαγωνισμό BIOL 2015,που είναι ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το σύνολο του τομέα του ελαιολάδου, εκτός από το ότι μας δικαιώνει και μας κάνει ευτυχισμένους, μας υπενθυμίζει και την ευθύνη που αναλάβαμε.

E.Δ: Το ελαιόλαδο που παράγετε, είναι μίξη της πασίγνωστης ‘’Κορωνεϊκης’’ ποικιλίας και της ‘’Αθηνοελιάς’’, για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Είναι ένα είδος που το συναντάμε μόνο στα πελοποννησιακά χώματα ή και αλλού και πώς συντελεί στο τελικό αποτέλεσμα;

Γ.Κ: Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες Ελληνικές ποικιλίες. Η Λακωνία, έχει ελαιουργική παράδοση που χάνεται στους αιώνες και η ιστορία της ταυτίζεται με τις αιωνόβιες «Αθηνοελιές». Επιλέξαμε τον συνδυασμό δύο κορυφαίων ποικιλιών που ευδοκιμούν άριστα στη γη μας, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευγενικού και διακριτού χαρακτήρα.

Ο πρώιμος βιολογικός κύκλος τους που αναπτύσσεται στο περιβάλλον της ενδημικής χλωρίδας της περιοχής δίνει μοναδικά στοιχεία στην προσωπικότητα του MALEAS.

Αποτέλεσμα είναι τα σπάνια αρώματα και η πλούσια – λεπτή γεύση με εξαιρετική ισορροπία και μακρά επίγευση.

Η Αθηνοελιά καλλιεργείται περιορισμένα και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Μετά τη δεκαετία του ’70 πολλοί καλλιεργητές προτίμησαν να την αντικαταστήσουν με την αποδοτικότερη Κορωνέικη.

Ε.Δ: Ποια είναι η διαδικασία ελαιοποίησης που απαιτείται για να παραχθεί ένα τόσο χαμηλής οξύτητας λάδι;

Γ.Κ: Η υψηλή οξύτητα υποδηλώνει ότι το ελαιόλαδο έχει ταλαιπωρηθεί από ασθένειες του καρπού της ελιάς, υδρολύσεις, οξειδώσεις. Η χαμηλή οξύτητα είναι αποτέλεσμα πολυπαραγοντικής διαδικασίας και για την επίτευξη της χρειάζεται να ακολουθηθούν οι βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές και διαδικασίες παραγωγής. Απαιτείται μόνιμη εγρήγορση και ενέργειες υψηλού κόστους και κόπου. Δουλεύουμε με πιστοποιημένα πρότυπα που αυξάνουν τις απαιτούμενες διαδικασίες. Κάνουμε κάθε χρόνο δεκάδες οργανοληπτικές και χημικές αναλύσεις και υλοποιούμε ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής – συγκομιδή, ελαιοποίηση, συντήρηση, τυποποίηση – για να εξασφαλίσουμε σταθερά υψηλή ποιότητα.

Το όριο χαρακτηρισμού ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου είναι <0,8%, ενώ <0,3% είναι ένα μονοψήφιο ποσοστό της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής. Το MALEAS είναι προϊόν πάθους. Η τελευταία εσοδεία 2014-15 έχει οξύτητα 0,17%.

E.Δ: Eάν έχω πληροφορηθεί σωστά, σας βρίσκουμε ακόμη και στα ράφια του Harrods. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Βλέπετε το κοινό ν’ ανταποκρίνεται σ’ ένα προϊόν που ‘’φωνάζει Ελλάδα’’ ;

Γ.Κ: Το Harrods μας βρήκε και μας επέλεξε μετά από σειρά επίμονων εξετάσεων. Έτσι το MALEAS ήδη βρίσκεται στο ράφι δίπλα στα καλύτερα προϊόντα του κόσμου. Αυτή τη θέση εκτός από επιβράβευση των κόπων μας, τη βλέπουμε και ως πρόκληση – ευθύνη: Να ανταποκριθούμε με συνέπεια και συνέχεια.

Στις ώριμες αγορές υπάρχουν άνθρωποι που ενημερώνονται, παρακολουθούν τις εξελίξεις και έχουν διαμορφώσει μια κουλτούρα σχετική με την υγεία, τη γεύση και την ποιότητα της διατροφής.

Είναι δίκαια απαιτητικοί και αναζητούν συνέπεια. Σε ένα τέτοιο κοινό υπάρχει μια θέση για ένα υψηλής ποιότητας προϊόν με σαφή ταυτότητα. Παρότι το “Gr” δικαιούται σε πολλά προϊόντα να είναι συνώνυμο σήματος ποιότητας, η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη. Στη χώρα μας έχουμε ανάγκη μεταξύ άλλων τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας μας με κριτήρια αξιοπιστίας και αυτό είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας.

Η σκληρή δουλειά με αρχές και όραμα αποδίδει καρπούς και αυτό προτιμώ να «φωνάζει Ελλάδα».

Ε.Δ: Το ελαιόλαδο MALEAS, εκτός από γεύση, έχει και εξαιρετικά εντυπωσιακή εμφάνιση, που μάλιστα έχει βραβευθεί … στο Τόκυο! Πώς καταλήξατε σε αυτό το αποτέλεσμα που θυμίζει ‘’λιωμένο χρυσάφι’’;

Γ.Κ: Βλέπω τον τόπο και την ιστορία του ως μέρος του προϊόντος, γι’ αυτό θέλησα να τα αποτυπώσω στη συσκευασία του. Η βράβευση με το PentAwards 2014 Silver, μεταξύ σπουδαίων προϊόντων ανά τον κόσμο, μας συγκινεί και μας γεμίζει χαρά.

Η έμπνευση για το όνομα του προϊόντος προήλθε από το θρυλικό ακρωτήρι που είναι ένας τόπος – μύθος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φάρος αυτού του Ακρωτηρίου κοσμεί και την ετικέτα μας. Αποτελεί σύμβολο και σημείο αναφοράς του έσχατου ορίου της σκληρής – ευλογημένης γης μας, που δαμάστηκε με κόπο γενεών και αέναη θέληση.

Η φόρτιση της αξίας του «Λακωνίζειν» εκφράστηκε στην ετικέτα με λιτό – χειροποίητο σχέδιο, που παρότι αναφέρεται στους μεγάλους Έλληνες χαράκτες, αποτελεί σύγχρονη απεικόνιση του τοπίου μας.

Βέβαια το design από μόνο του δεν αρκεί γιατί η «ουσία», βρίσκεται στο περιεχόμενο της φιάλης, εκεί όπου αναδεικνύεται η πραγματική αξία του προϊόντος. Η συσκευασία οφείλει να συμβαδίζει με το περιεχόμενο.

E.Δ: Το ελαιόλαδο MALEAS έχει ταξιδέψει σε Αυστρία, Κολωνία, Ολλανδία και υπάρχει στα ράφια μεγάλων πολυκαταστημάτων. Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς; Το σίγουρο είναι πως τολμάτε και ως γνωστόν … ο τολμών…. νικά !

Γ.Κ: Τολμήσαμε ιδρύοντας την Osis, από την αρχαία Ελληνική λέξη ώσις = ώθηση. Διακινδυνεύσαμε επενδύοντας σε νέες προσωπικές αξίες σε περιβάλλον κρίσης αξιών. Τώρα πλέον οι αξίες υπάρχουν και η ες αει αναζήτηση της ποιότητας είναι όραμα της εταιρίας.

Το MALEAS διατίθεται με επιτυχία από διακεκριμένα σημεία πώλησης σε 8 χώρες και θα το βάλουμε τη φετινή χρονιά σε 3 ακόμα. Έχουμε στόχο την διαδρομή του στις αγορές με σκοπό την εδραίωση του. Επίσης προχωράμε στην ανάπτυξη νέου προϊόντος, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της ταυτότητας μας και της ανάδειξης της περιοχής και των ανθρώπων της.

Θα παράγουμε διατροφικά προϊόντα, υψηλής ποιότητας που σέβονται τον καταναλωτή και το περιβάλλον, για τα οποία θα είμαστε υπερήφανοι.

Who is Who

Γιώργος Κοροπούλης, εταιρία Osis
Γεννήθηκε στον Πειραιά
Κατάγεται από τα Νόμια (μικρό χωριό δίπλα στη Μονεμβασιά)

Σπούδασε Αρχιτεκτονική και InteriorDesign, σήμερα είναι διαπιστευμένος γευσιγνώστης ελαιολάδου.
Μέχρι το 2009 έκανε καριέρα σε διευθυντικές θέσεις Εταιριών μελετών & κατασκευών μεγάλων projects.
Το 2010 οραματίστηκε και ίδρυσε μαζί με τη σύζυγο του Σοφία Ευφραιμίδου την Osis(από την αρχαία λέξη ώσις = ώθηση) και ξεκίνησε την πορεία στο «ελαιόλαδο».

Εκτίμησε την οικονομική κρίση ως ευκαιρία για να ασχοληθεί με το πάθος του, το ποιοτικό ελαιόλαδο και άλλαξε επιχειρηματική, επαγγελματική και προσωπική πορεία. Εκπαιδεύτηκε στη γευσιγνωσία και στην αξιολόγηση ελαιολάδου, για να μπορεί να κρίνει ο ίδιος και να μπορεί να επιλέγει και να κατευθύνει.

Έτσι το συναίσθημα – πάθος άρχισε να αποκτά επιστημονική τεκμηρίωση μέσω της γνώσης.
Κύριος λόγος: η δημιουργικότητα
Κύριο όπλο: το πάθος για ποιοτικό ελαιόλαδο

Το φιλόδοξο Project:
1. να παράξει ένα επώνυμο προϊόν, το καλύτερο ελαιόλαδο από την καλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή και
2. να αναδείξει τις αρετές αυτής της περιοχής – της Λακωνίας σε όλο τον κόσμο.
Το καλοκαίρι του 2013 μετά από σκληρή δουλειά 3 ετών, προετοιμασία, ταξίδια, εκπαίδευση η εταιρία Osis έβγαλε στην αγορά το Maleasένα Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, που λαμβάνεται από τον επιλεγμένο υγιή καρπό των κορυφαίων ποικιλιών ελιάς (Κορωνέϊκη & Αθηνοελιά). Σε μερικούς μήνες το Maleas επιλέχθηκε από κορυφαία foodhalls σε 8 χώρες με γνωστότερο το κορυφαίο Harrods και έχει βραβευτεί με GoldPremioBiol 2015 και SilverPentaward 2014. Σήμερα η ες αει αναζήτηση της ποιότητας ταυτίζεται με το όραμα της εταιρίας και οι πιστοποιήσεις είναι ο τρόπος δουλειάς της

www.maleasoliveoil.gr/el

Συνέντευξη: Εύα Διαμαντή – Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

 

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 16 Απριλίου 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top