skip to Main Content

Το Πηλιορείτικο Μαυροσκορδάτο μαγεύει τους εκλεκτούς ουρανίσκους με την υπογραφή του Τυροκομείου Καρακάνας και της Down Village

Το μαύρο σκόρδο της Down Village, μία υπερτροφή με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και διπλάσιες (σε σχέση με το λευκό) θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες αναμείχθηκε με το παραδοσιακό κασέρι εξαιρετικής ποιότητας του Τυροκομείου Καρακάνας και το αποτέλεσμα ήταν το «Μαυροσκορδάτο».

Ένα γαστρονομικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που ανήκει στην κατηγορία των superfoods και ήρθε για να κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Θα το βρείτε σε επιλεγμένα ντελικατέσεν στην Μαγνησία, την Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην Ολλανδία!

Η ιστορία του τυροκομείου Καρακάνας ξεκινάει το 1970, τότε που ο Νικολάος Καρακάνας περνώντας από την πρωτογενή παραγωγή γάλακτος στη μεταποίηση ιδρύει τυροκομείο στην περιοχή του Στεφανοβικείου Μαγνησίας παράγοντας παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα. Το 2005 η επιχείρηση ενισχύεται με τη δεύτερη γενιά και με τη βοήθεια του Παναγιώτη μεγαλώνει η ποικιλία των προϊόντων και η επιχείρηση πιστοποιείται για τα προϊόντα (AGROCERT) και τις διαδικασίες ιχνηλάτησης και παραγωγής που ακολουθεί (ISO 22000).

Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων «ΚΑΡΑΚΑΝΑΣ» συλλέγεται καθημερινά από στάνες με αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής, ευρισκόμενες εντός της γεωγραφικής περιοχής του ορεινού όγκου Πηλίου, ανάμεσα στα βόρεια του νομού Μαγνησίας και νότια του νομού Λαρίσης σε γειτνίαση με τη Λίμνη Κάρλα και σε απόσταση έως 20 χλμ από το τυροκομείο.

Το Down Village είναι μια πειραματική φάρμα στο Κατηχώρι Πηλίου, 8 χλμ. από το κέντρο του Βόλου, ακριβώς κάτω από την Πορταριά.

Δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012 από τον Παναγιώτη Γανωτή, ο οποίος παράγει Μαύρο Σκόρδο, Μανιτάρια, Αλλαντικά και κάποια εποχιακά λαχανικά. Επίσης, γίνονται πειραματικές αποστάξεις αλκοολούχων ποτών στον παραδοσιακό, χάλκινο άμβυκα της οικογένειας. Όλα αυτά, θάλαμοι και επωαστήρια μανιταριών, θάλαμοι Μαύρου Σκόρδου κ.α. κατασκευάζονται και βελτιώνονται από τον ίδιο, στο εργαστήριο της φάρμας, με τη χρήση νέας τεχνολογίας (micro-controller applications, 3D-printing, real time monitoring κ.α.).

Ανάμεσα στα προϊόντα τους που ξεχωρίζουν είναι αυτά που έχουν ως βάση το μαύρο σκόρδο και που αναδεικνύουν όλες τις κρυφές πτυχές αυτής της υπερτροφής. Οι πρώτες ύλες έρχονται απο παραγωγούς που παράγουν με σεβασμό στη φύση και τα προϊόντα τους και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μοναδικό στο είδος του.

Κασέρι με Μαύρο Σκόρδο

H Downvillage σε συνεργασία με το Τυροκομείο Καρακάνα, δημιούργησαν το «Μαυροσκορδάτο». Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή συνταγή του Π.Ο.Π Κασεριού Βόλου, αναμειγμένο με αποξηραμένο μαύρο σκόρδο, μπαίνει στο ωριμαντήριο για τουλάχιστον 5 μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τυρί με βουτυράτη γεύση, μαλακή υφή και διακρατική γεύση μαύρου σκόρδου, το οποίο του δίνει έναν πιο rustic χαρακτήρα.


Ωριμάζοντας περαιτέρω, τα αρώματα του δένουν και πλέον μέρος της παραγωγής έχει μείνει στο ωριμαντήριο για περαιτέρω παλαίωση και δοκιμή, και το υπόλοιπο διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα.

Καθαρισμένες σκελίδες

Κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, το σκόρδο καραμελώνει αργά για 40 ημέρες, αναπτύσσοντας τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του, αλλά και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Μετά την ωρίμανση του σκόρδου, οι σκελίδες καθαρίζονται με το χέρι και διαλέγοντας μόνο οι καλύτερες και μεγαλύτερες, οι οποίες τοποθετούνται σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Το αποτέλεσμα ειναι εξαιρετικά αρωματικό, με τόνους γλυκόριζας, καραμέλας, καφέ και πετιμεζιού. Είναι μαλακό, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί λιώνοντας το εύκολα μέσα σε ζεστές και κρύες σάλτσες, σαν επάλειψη σε μαριναδες, μέσα σε σαλάτες, ζυμαρικά, σαν συστατικό σε μπάρες superfoods.

Όσο περνάει ο χρόνος, ωριμάζει ακόμα περισσοτερο αποκτώντας μια μαστιχωτή υφή. Σε αυτό το στάδιο, καταναλώνεται οπως ειναι σαν καραμέλα ως superfood snack ;h ακόμα όπως προτείνουν οι Κορεάτες βουτώντας το σε σοκολάτα!

Χαβιάρι μαύρου σκόρδου

Μαύρο σκόρδο, μέλι, καφές και agar agar είναι τα συστατικά που πέφτουν σταγόνα σταγόνα για να δημιουργηθεί το χαβιάρι μαύρου σκόρδου. Μετά το πάγωμα τους, ακολουθεί διαλογή και τοποθέτηση σε βάζα τα οποία παστεριώνονται.

Η γεύση του ειναι απαλή, και σε αντίθεση με τις άλλες μορφές , δεν αρωματίζει απευθείας την συνταγή, αλλά περιμένει μέχρι να δαγκωθεί, για να απελευθερώσει τα αρώματα του.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε dressing για σαλάτες, μέσα σε κρύες σούπες, ή σαν τελείωμα σε πιάτα, δίνοντας μια elegant εμφάνιση στο σερβίρισμα και μια γλυκειά έκρηξη στο στόμα.

Δοκιμάστε το σε καναπέ, cracker, αλλά και σε οποιαδήποτε μπουκιά, εκπλησσοντας ευχάριστα τους καλεσμένους σας.

Μέλι με μαύρο σκόρδο

Το μάυρο σκόρδο με μέλι ελάτης και βελανιδιάς, αποτελεί εναν συνδυασμό 2 υπετροφών. H ελαφριά πικράδα του μελιού, δένει ιδανικά με τα αρώματα του σκόρδου, δημιουργώντας ένα προϊόν το οποίο έχει άπειρες εφαρμογές σε γλυκιές η αλμυρές συνταγες.

Το μέλι με μαυρο σκόρδο, έχει βρει στο ώριμο τυρί το ιδανικό του ταίρι! Συνδυάστε το με κίτρινο ή λευκό ώριμο τυρί, σαν dip ή άλειμμα σε crostini, με ξηρούς καρπούς για ένα γρήγορο snack. Αλλά ταιριάζει επίσης σε ώριμα αλλαντικά, σαν συνοδευτικό ή σε σάντουιτς και ποικιλίες.

Οι δημιουργικοί συνδιασμοί με την νέα αυτή γεύση είναι ατελείωτοι. Τολμήστε να το συνδυάσετε με φρέσκα φρούτα.

Σε μαρινάδες και αλείμματα, μόνο του ή σε συνδιασμό με μπαχαρικά, όπως κάρδαμο, πιπέρι και κέδρο, δίνει μια αρωματική κρούστα σε ψητά κρέατα. Εναλλακτικά μέσα σε ρολό, αρωματίζει ιδανικά το κρέας ή το κοτόπουλο.

Αποξηραμένο και τριμμένο Μαυρο Σκόρδο

Μετά την ωρίμανση, οι σκελίδες οδηγούνται στο ξηραντήριο, όπου και αποξηραίνονται αργά σε διάστημα 1 εβδομάδας. Εκεί ακολουθεί σπάσιμο και αφαίρεση του σκληρού κέντρου, και έπειτα τρίψιμο σε μέτριους και λεπτούς κόκκους.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς άρτυμα, μόνο του ή σε συνδιασμό μέ ένα ή περισσότερα υλικά, π.χ. αλάτι μαύρου σκόρδου ή mix μπαχαρικών. Λόγω της υδατοδιαλυτότητας του, ενσωματώνεται εύκολα σε βραστές σαλάτες, αλοιφές και dressing.

Επίσης, λόγω της απαλής του γεύσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς, π.χ. ως συστατικό σε cocktail, αφήνοντας μια γλυκιά επίγευση σκόρδου.

Είναι το υλικό που η εταιρεία χρησιμοποιεί περισσότερο και με τους συνεργάτες της για προιόντα, όπως το Μαυροσκορδάτο (κασέρι με Μαυρο Σκόρδο) και το κατσικίσιο σαλάμι με μαύρο σκόρδο.

Περισσότερες πληροφορίες: Down Village / Τυροκομείο Καρακάνας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top