skip to Main Content

Χαβιάρι “Made in Greece” από την ΒΙΚΗ – Ξεκινά από την Άρτα για να κατακτήσει τον κόσμο! (ΦΩΤΟ)

Οι Έλληνες – όπως και ο κόσμος όλος – έχει συνδέσει το χαβιάρι με την πολυτέλεια, πολλοί λίγοι ωστόσο από εμάς γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα παράγει χαβιάρι! Εξαιρετικής ποιότητας μάλιστα, που προορίζεται μόνο για εξαγωγές.

Το εξαιρετικής ποιότητας χαβιάρι και το βιολογικό χοιρινό κρέας, αποτελούν δύο δυνατά χαρτιά στα χέρια της διοίκησης του Ομίλου ΒΙΚΗ.

Η εταιρεία παραγωγής χαβιαριού Thesauri της οικογένειας Παπαγιάννη, έχει εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, με μεγάλες δεξαμενές όπου κολυμπούν διάφορα είδη οξύρρυγχων, μερικοί από τους οποίους είναι τεράστιοι σε μέγεθος.

Το πιο σπάνιο είδος οξύρρυγχου είναι το Beluga, και είναι αυτό που δίνει το πρώτο σε ποιότητα χαβιάρι. Χρειάζεται 12 χρόνια για να ενηλικιωθεί και να είναι έτοιμο να γεννήσει, μπορεί να φτάσει τα 300-400 κιλά και ζει έως 100 χρόνια!

Τα “χέρια” της Thesauri

Αμέσως μετά το Beluga (Μπελούγκα), τα καλύτερα είδη οξύρρυγχου που δίνουν χαβιάρι είναι ο Oscietra (Οσιέτρα), ο Cevruga (Σεβρούγκα) και ο Baeri (Μπέρι).

Ο Σεμπάστιαν Κοχ,στις εγκαταστάσεις της Thesauri για την ταινία “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι”

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 25 περίπου βασικών ειδών οξύρρυγχου μόνο τα παραπάνω είδη χρησιμοποιούνται για να παραχθεί χαβιάρι.

Ο Σεμπάστιαν Κοχ και ο Άκης Σακελλαρίου στις εγκαταστάσεις της Thesauri για την ταινία “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι”

«Το χαβιάρι είναι τα αυγά του οξύρρυγχου και πρέπει να παρθούν στο 4ο στάδιο της ωρίμανσης της γονιμοποιημένης γονάδας»,  εξηγεί ο Νίκος Παπαγιάννης, επιτυχημένος επιχειρηματίας με διάφορες εταιρείες στην Ήπειρο (αλλαντικά ΒΙ.ΚΗ., σκυλοτροφές Laky, κλπ.), αλλά ο μεγάλος του έρωτας είναι η Thesauri.

Ο Γιάννης Σμαραγδής στις εγκαταστάσεις της Thesauri για την ταινία “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι”

Η παραγωγή του πολύτιμου προϊόντος, του χαβιαριού γίνεται στις εγκαταστάσεις της Thesauri – όπου συσκευάζεται σε στρογγυλά κουτιά διαφόρων μεγεθών τα οποία φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία ελεγχόμενης θερμοκρασίας – και από εκεί ξεκινά για να κατακτήσει τις αγορές του κόσμου.

Η οικογένεια Παπαγιάννη, σε πείσμα των καιρών και της οικονομικής κρίσης, δημιούργησε στην Άρτα την πρώτη ιχθυοκαλλιέργεια οξύρρυγχου στην Ελλάδα, με στόχο την παραγωγή χαβιαριού το οποίο πλέον εξάγεται σε ποσοστό 99%.

Με σταθερά βήματα και συνεχείς επενδύσεις, η Thesauri, μέλος του Ομίλου ΒΙΚΗ, επεκτείνει τη διείσδυσή της στην αγορά, διεκδικώντας με επιτυχία τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής χαβιαριού, με στόχο την εδραίωση της στην top-end αγορά του εκλεκτού εδέσματος gourmet γαστρονομίας.

Η Thesauri, είναι η πρώτη και μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα που καλλιεργεί και παράγει το πολύτιμο χαβιάρι οξύρρυγχου Oscietra. Μία από τις μεγαλύτερες μονάδες χερσαίας ιχθυοκαλλιέργειας οξύρρυγχου της Ευρώπης, η Thesauri προμηθεύει τη διεθνή αγορά με το πολύτιμο έδεσμα, γνωστό και ως «μαύρο χρυσό», που αγαπούν οι λάτρεις της εκλεπτυσμένης κουζίνας.

Εγκατεστημένη σε μία έκταση 300 στρεμμάτων, στην Άρτα, η Thesauri συνιστά την 7η μεγαλύτερη μονάδα εκτροφής οξύρρυγχου στην Ευρώπη. Αποτελεί μια υπερσύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας ανοικτού και κλειστού τύπου, με 20 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, στην οποία εφαρμόζονται αυστηρές προδιαγραφές εκτροφής και εκμετάλλευσης, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, με προτεραιότητα την ασφάλεια και ευζωΐα του οξύρρυγχου.

Η δυναμικότητα της εταιρείας είναι 3 τόνοι χαβιάρι εξαιρετικής ποιότητας και 70 τόνοι κρέας οξύρρυγχου, τα οποία διοχετεύονται στην αγορά, με την ετικέτα Thesauri, καθώς και με ιδιωτικές ετικέτες.

Περίπου το 99% της παραγωγής αυτής κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού. Μέσα από 17 συνεργασίες με χονδρεμπόρους, το χαβιάρι Thesauri εξάγεται παγκοσμίως, με σημαντικότερη αγορά στην Ευρώπη, την Γερμανική. Παράλληλα αναπτύσσει έντονη παρουσία στη Ρωσία, τόσο με χαβιάρι όσο και με κρέας οξύρρυγχου.

Η εταιρεία έχει επιτύχει τζίρο 1 εκατ. ευρώ, ενώ στην επόμενη τριετία, ο τζίρος αναμένεται να αγγίξει τα 4 εκατ. ευρώ. Ενώ η σταδιακή επέκταση στην εκτροφή πληθυσμών οξύρρυγχου Beluga και ανάπτυξη προϊόντων με βάση το κρέας οξύρρυγχου αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το τζίρο της εταιρείας.

Info:

Theasuri Chaviar

ΔιεύθυνσηΚεντρικά: Φιλελλήνων 16, Άρτα
Τηλέφωνο: 26810 41013
E-mail : info@thesauricaviar.com
Ιστοσελίδα : www.thesauricaviar.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top