Έλληνας της χρονιάς ! Έμεινε δύο φορές άστεγος αλλά πούλησε την τεκίλα του 5,1 δισ. δολάρια (ΦΩΤΟ)

LOS ANGELES, CALIFORNIA, UNITED STATES - July 25, 2017: John Paul DeJoria, Co-Founder Of The Paul Mitchell Line Of Hair Products And The Patrón Spirits Company, Poses For A Portrait At The John Paul Mitchell Systems Office. ( Photo By Philip Cheung )

Είναι διάσημος ως συνιδιοκτήτης της εταιρείας  προϊόντων περιποίησης μαλλιών John Paul Mitchell Systems  και ιδιοκτήτης της Patrón Spirits Company, που παράγει και διακινεί την υψηλής ποιότητας τεκίλα Patron.

Η περιουσία του φτάνει στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και η ζωή του μοιάζει με παραμύθι. Ο λόγος για τον ελληνικής καταγωγής Τζον Πολ Ντετζόρια  τον αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο που ήταν δύο φορές στη ζωή του άστεγος και ζούσε στο αυτοκίνητο του.

Το Forbes τον θεωρεί ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά μυαλά του κόσμου .

Με καταγωγή από την Καβάλα ο Ντετζόρια είναι επίσης γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο.

Το 1980 δημιούργησε την εταιρία John Paul Mitchell Systems μαζί με τον κομμωτή Paul Mitchell και ένα δάνειο 700 δολαρίων. Το όνειρο των δύο φίλων ήταν να δημιουργήσουν ένα επαναστατικό σύστημα μαλλιών με τρία προϊόντα (Σαμπουάν 1, Σαμπουάν 2 και Κοντίσιονερ).

Πριν από αυτό ο Ντετζόρια πουλούσε σαμπουάν πόρτα – πόρτα.  Λίγο μετά την ίδρυση της εταιρείας John Paul Mitchell Systems , ο Mitchell πεθαίνει και στο τιμόνι της εταιρείας μένει ο Ντετζόρια. Η εταιρεία σήμερα είναι μία από τις πιο ισχυρές στον κόσμο και έχει έσοδα περίπου 1 δισ. το χρόνο σύμφωνα με το Forbes.

Η τεκίλα ήταν πάντα το αγαπημένο ποτό του Ντετζόρια. Όταν η επιχείρηση που ίδρυσε με τον Mitchell πήγε καλά  αποφάσισε να επενδύσει στην τεκίλα με στόχο να παράξει ένα ανώτερο προϊόν από αυτά που κυκλοφορούσαν έως τότε στην αγορά.

Το 1989 όταν εξαγόρασε μαζί με τον Martin Crowley μία μικρή ποτοποιία στο Μεξικό ο ίδιος είχε στο μυαλό του το σκοπό να δημιουργήσει την καλύτερη τεκίλα στον κόσμο. Ακόμη και αν δεν πετύχαινε θα είχα αρκετά μπουκάλια τεκίλας να δίνω στους φίλους μου για δώρο κάθε χρόνο», είπε.

Ο Ντετζόρια τα κατάφερε. Η τεκίλα Patron, θεωρείται η καλύτερη premium τεκίλα στον κόσμο. Υπήρξε το αγαπημένο ποτό πολλών διάσημων αστέρων όπως ο Κλιντ Ίσγουντ.  Με παγκόσμια επιτυχία και θεωρούμενη ποτό για τους ελίτ λάτρεις του είδους κατάφερε να προσελκύσει και το βλέμμα κορυφαίων εταιρειών εμφιάλωσης όπως της Bacardi η οποία απέκτησε ένα 30% της Patron το 2008. Δέκα χρόνια μετά, και πριν από λίγες ημέρες, θα εξαγοράσει το υπόλοιπο 70% των μετοχών της ποτοποιίας της Patron από τον DeJoria έναντι 5,1 δισ. δολάρια.

O Ντετζόρια μαζί με άλλους 150 δισεκατομμυριούχους έχει υπογράψει  το “Giving Pledge” για να δώσει το 50% των κερδών του για έναν  καλύτερο κόσμο και συνεισφέρει σε πάνω από 160 φιλανθρωπικές οργανώσεις παγκοσμίως.

Από την αρχή ο Ντετζόρια μένει πιστός στις προσωπικές του πεποιθήσεις και ως αμετανόητος φίλος των ζώων, δεσμεύεται να μην δοκιμάζει ποτέ τα προϊόντα της εταιρείας του σε ζώα . Η ταινία ντοκιμαντέρ με τίτλο Good Fortune που αφηγείται τη ζωή του ,  περνά βαθιά μέσα σε αυτό που ονομάζεται “συνειδητός καπιταλισμός“, ή αυτό που πολλοί ονομάζουν “Η τριπλή κατώτατη γραμμή: κέρδος, άνθρωποι, ο πλανήτης”.

Είκοσι τέσσερα χρόνια πριν, ο Ντετζόρια ήταν ένας άστεγος πατέρας. Τώρα ζει σε μια έπαυλη 50 εκατομμυρίων δολαρίων στο Malibu με όλα τα αγαθά που μπορεί να θέλει ένας άνθρωπος: μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα, ιδιωτικό τζετ.

Λοιπόν, πώς το έκανε; Δουλεύει σκληρά και δίνει πίσω το ίδιο, αν όχι περισσότερο από ό, τι παίρνει. Με κάθε επιχείρηση, σκέφτεται όχι μόνο πόσα χρήματα μπορεί να κάνει, αλλά πώς μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Κάθε επιχειρηματική απόφαση είναι πάντα σύμφωνη με μια φιλανθρωπική απόφαση.

“Ο καθένας έχει έναν ορισμό της επιτυχίας”, λέει ο DeJoria στην ταινία. ” Το θέμα δεν είναι πού είστε σήμερα και πόσα χρήματα έχετε, ή πόσο μεγάλη θέση έχετε. Η επιτυχία είναι, να είστε οι καλύτεροι σε αυτό που κάνετε Και η επιτυχία που δεν μοιράζεται είναι αποτυχία. “

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχόλια μέσω Facebook