skip to Main Content

Αποκλειστικό – Ιωακείμ Μητάκος: Ο ταλαντούχος Έλληνας σχεδιαστής δημιουργεί φουτουριστικά ρομαντικά ρούχα με ταυτότητα για την σύγχρονη γυναίκα

Ένα ταλέντο στο χώρο του σχεδίου μόδας και στη δημιουργία υπέροχων ενδυμάτων ξεχώρισε ήδη από την ηλικία των 9 ετών και σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες σχεδιαστές μόδας. Ο λόγος για τον Ιωακείμ Μητάκο και τις ιδιαίτερες φουτουριστικά ρομαντικές δημιουργίες του.

Ο Ιωακείμ απευθύνεται στην σύγχρονη γυναίκα, που επιθυμεί να προσδώσει ταυτότητα σε αυτά που φοράει. Μεταξωτή οργάντζα, κρεπαριστά υφάσματα, τουίντ, αλλά και μοναδικά φουτουριστικά υλικά μετατρέπονται σε μοναδικά κομμάτια που αναδεικνύουν το στυλ και τη θηλυκότητα κάθε γυναίκας.

Η avante-garde αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι στο χώρο της μόδας και είναι αυτό που έχει ανέβει ο Ιωακείμ για να το υπηρετήσει με πάθος και αστείρευτη δημιουργικότητα. Όπως ο ίδιος αναφέρει, οι φουτουριστικές  γεωμετρικές μορφές και φόρμες συνδυασμένες με ρομαντικά στοιχεία και αναφορές είναι τα στοιχεία που καθορίζουν στον απόλυτο βαθμό την ταυτότητα του ως σχεδιαστή.

Ο Ιωακείμ Μητάκος μιλά αποκλειστικά στο MadeinGreece.news για τη μόδα, τις στυλιστικές επιλογές των Ελληνίδων, την κρίση, αλλά και για τη νέα του συλλογή που θα υποδεχθεί το φετινό χειμώνα.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Μέσα από τη ζωγραφική ανακάλυψα την ανάγκη μου να εκφράζομαι σχεδιάζοντας ρούχα
  • δυο από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά  γνωρίσματα μου σαν σχεδιαστής  είναι οι γεωμετρικές αναφορές ως προς τον σχεδιασμό και τα πολλά κοψίματα στο πατρόν
  • Οι φουτουριστικες  γεωμετρικές μορφές και φόρμες συνδυασμένες με ρομαντικά στοιχεία και αναφορές είναι αυτό που καθορίζει απόλυτα την ταυτότητα μου ως σχεδιαστή
  • μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου έχει το φόρεμα origami από τη συλλογή Dokusei, που είναι φτιαγμένο από υφαντό ύφασμα και κατασκευασμένο σχεδόν 100% στο χέρι εμπνευσμένο από την χαρτοδιπλωτικη ιάπωνικη τέχνη
  • Η συλλογή μου για τον επόμενο χειμώνα λέγεται Έρεβος
  • Η κάθε μέρα πραγματικά στο χώρο της μόδας είναι και ένα στοίχημα , όλα αλλάζουν με την ταχύτητα του φωτός

  • Πότε και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο της μόδας;

Για να είμαι ειλικρινής δεν μου είναι πολύ εύκολο να τοποθετήσω χρονικά τη γέννηση αυτής της επιθυμίας. Από πολύ μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζω με τα ρούχα των μεγαλύτερων της οικογένειας και με τα υφάσματα που υπήρχαν στο σπίτι. Μέσα από τη ζωγραφική ανακάλυψα την ανάγκη μου να εκφράζομαι σχεδιάζοντας  ρούχα . Έτσι λοιπόν όταν ήμουν 9 χρόνων περίπου  άρχισα συνειδητοποιημένα να σχεδιάζω ρούχα. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισα να κατέβω στην Αθήνα και να σπουδάσω σχέδιο μόδας στη σχολή του κυρίου Βελουδάκη, και με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησα την επαγγελματική μου ενασχόληση με τη μόδα.

  • Περιγράψτε μας τις δημιουργίες σας; Τι θα βρούμε στις συλλογές σας

Το ύφος των ρούχων που δημιουργώ εναρμονίζεται και εξαρτάται από το ευρύτερο πλαίσιο της συλλογής στην   οποία εντάσσονται. Θεωρώ πως δυο από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά  γνωρίσματα μου σαν σχεδιαστής  είναι οι γεωμετρικές αναφορές ως προς τον σχεδιασμό και τα πολλά κοψίματα στο πατρόν . Στις συλλογές μου μπορεί κανείς να βρει ό,τι μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της γκαρνταρόμπας μιας σύγχρονης γυναίκας, από ένα παλτό  και μια κάπα μέχρι ένα πουκάμισο ή ένα μπλουζάκι. Ειδική μνεία θα κάνω στην αγαπημένη μου κατηγορία…τις φούστες…πραγματικά λατρεύω να δημιουργώ φούστες.

  • Με τι υλικά σας αρέσει να δουλεύετε

Είναι πολλά και διαφορετικά τα υλικά που μου αρέσει να δουλεύω μαζί τους . Με μια γρήγορη σκέψη μπορώ να ξεχωρίσω την μεταξωτή οργάντζα, τα κρεπαριστά υφάσματα, τα υφάσματα των οποίων η πλέξη δημιουργεί γεωμετρικά μοτίβα, τα τουίντ…. όμως αυτά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου με την πρώτη ματιά  είναι τα φουτουριστικά υλικά , που φέρνουν το μέλλον στο τώρα. Αγαπώ ιδιαίτερα να τα «παντρεύω» μεταξύ τους με τρόπους φαινομενικά παράδοξους αλλά ισορροπημένους.

  • Πώς θα περιγράφατε το δικό σας προσωπικό στυλ ως σχεδιαστή μόδας

Θα χρησιμοποιούσα δυο εκφράσεις  για να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου ως σχεδιαστή. Η πρώτη θα ήταν η φράση avant-garde , καθώς με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διευρύνω τους αισθητικούς μου ορίζοντες ,από συλλογή σε συλλογή και κάθε φορά να πηγαίνω κι ένα βήμα πιο πέρα. Η δεύτερη φράση που θα χρησιμοποιούσα είναι  το futuromantic, μια λέξη που δημιούργησα γιατί πραγματικά με αντιπροσωπεύει  100%. Οι φουτουριστικες  γεωμετρικες μορφές και φόρμες συνδυασμένες με ρομαντικά στοιχεία και αναφορές είναι αυτό που καθορίζει απόλυτα την ταυτότητα μου ως σχεδιαστή.

  • Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο κομμάτι από την καλοκαιρινή συλλογή σας;

Δεν μου είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσω ένα ρούχο από τη συλλογή, ωστόσο θα μπορούσα να πω πως μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου έχει το φόρεμα origami από τη συλλογή Dokusei, που είναι φτιαγμένο από υφαντό ύφασμα και κατασκευασμένο σχεδόν 100% στο χέρι εμπνευσμένο από την χαρτοδιπλωτικη ιαπωνική τέχνη.

 

  • Τι να περιμένουμε για το φθινόπωρο/χειμώνα

Η συλλογή μου για τον επόμενο χειμώνα λέγεται Έρεβος. Το κυρίαρχο χρώμα της συλλογής είναι το μαύρο που κατά διαστήματα φωτίζεται από κάποιες λιγοστές μεταλλικές λάμψεις. Ο προσανατολισμός της συλλογής είναι σαφέστατα πιο βραδινός. Τα βρασμένα μάλλινα τουίντ και οι μάλλινες μουσελίνες παντρεύονται με χειροποίητα πλεκτά, φουτουριστικά ημιδιαφανή υφάσματα , δαντέλες , μεταξωτή οργάντζα και δερμάτινες λεπτομέρειες . Η ατμόσφαιρα του ερέβους είναι πιο σκοτεινή, αλλά εξαιρετικά ρομαντική ,αισθησιακή και θηλυκή.

  • Σε ποιους απευθύνονται οι δημιουργίες σας;

Σε κάθε γυναίκα που  η εμφάνιση της θέλει να έχει ταυτότητα.

  • Από πού αντλείτε έμπνευση;

Η έμπνευση πραγματικά μπορεί να κρύβεται παντού και να σου εμφανιστεί σε ανύποπτο χρόνο. Εμένα προσωπικά με εμπνέει ιδιαίτερα η μουσική, η ζωγραφική, οι άνθρωποι , η αρχιτεκτονική , τα προσωπικά βιώματα ,η φωτογραφία… αλλά ο πυρήνας πάντοτε της έμπνευσης μου είναι ο έρωτας σε όλες του τις εκφάνσεις…

  • Τι σημαίνει μόδα για σας;

Η μόδα είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε για τον εαυτό μας , την προσωπικότητα μας και την αισθητική μας ταυτότητα  χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καμία λέξη. Η μόδα είναι έκφραση!!!!

Σαν δημιουργός , η μόδα για μένα είναι ένα μέσο, και το μόνο που έχω να διηγούμαι  κάθε φορά  μια δίκη μου ιστορία , να εξιλεώνομαι συναισθηματικά,  να εκφράζω τον εσωτερικό μου κόσμο….. είναι κάτι πολύ παραπάνω από το «φτιάχνω» ρούχα …..είναι ένας τρόπος  καλλιτεχνικής έκφρασης.

  • Αν σας ζητούσαμε ένα σχόλιο για τις στυλιστικές επιλογές των Ελληνίδων, ποιο θα ήταν αυτό;

Θεωρώ πως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των Ελληνίδων είναι ενημερωμένο , παρακολουθεί τις εξελίξεις  και καλλιεργεί την αισθητική του. Σίγουρα έχουμε αρκετή απόσταση να διανύσουμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο ….τηρουμένων πάντα των αναλογιών και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας…..

  • Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Η κάθε μέρα πραγματικά στο χώρο της μόδας είναι και ένα στοίχημα , όλα αλλάζουν με την ταχύτητα του φωτός. Είναι μια διαρκής περιπέτεια!!!

Θεωρώ ίσως ως την πιο ευτυχισμένη  στιγμή στην επαγγελματική μου ζωή  την βράβευση μου ως Best New Designer, στο διαγωνιστικό τμήμα για νέους σχεδιαστές του Athens Exclusive Designers Week.

  • Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Θα τολμούσα να πω πως θα το χαρακτήριζα 100% ελληνικό. Οι αισθητικές αναφορές , η έμπνευση, ο σχεδιασμός , οι πρώτες ύλες , η υλοποίηση αλλά και η διάθεση υπάρχουν και υλοποιούνται εδώ, στην Ελλάδα.

  • Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας;

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εδραιωθεί, να αναπτύξει γερά θεμέλια  και να αναπτυχθεί εντός των συνόρων. Σίγουρα στόχος μου και όνειρο ζωής είναι να καταφέρω να το επικοινωνήσω και να το προωθήσω και στο εξωτερικό σε μια ευρύτερη και μεγαλύτερη αγορά όπου δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για περαιτέρω εξέλιξη.

Who is Who

Ο Ιωακέιμ Μητάκος κατάγεται από την Καβάλα . Από πολύ νεαρή ηλικία είχε εκφράσει την αγάπη του και την κλίση του για τη μόδα και το σχέδιο. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα φιλολογίας του Α.Π.Θ, κατέβηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε σχέδιο μόδας, πατρόν και στάιλιγκ στη σχολή σχεδίου μόδας Βελουδάκη.

Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό για νέους σχεδιαστές του Fashion Erotokritos Contest και το πρώτο βραβείο, Best new Designer, στο διαγωνιστικό τμήμα του Athens Exclusive Designers Week .

Στο παρελθόν έχει εργαστεί σαν συντάκτης μόδας σε free press περιοδικό, σαν βοηθός σχεδιαστή στο ατελιέ Ourania Kay και στο ατελιέ υψηλής ραπτικής Laskaris ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις και video art. Δημιουργίες του έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες ελληνικών αλλά και διεθνών περιοδικών.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το στυλ του φουτουρομαντικό…μια λέξη που προκύπτει από τον συνδυασμό του φουτουρισμού και του ρομαντισμού, στοιχεία που χαρακτηρίζουν απόλυτα τις συλλογές του ,καθώς επίσης τα έντονα γεωμετρικά κοψίματα και οι αναφορές στον ιαπωνικό πολιτισμό.

Η γυναίκα μούσα του σχεδιαστή , είναι μια γυναίκα δυναμική, ανεξάρτητη με αισθητικές ανησυχίες, έντονη προσωπικότητα , χειραφετημένη, που ποτέ μα ποτέ δεν ξεχνά τη θηλυκή της ταυτότητα ,είναι αισθησιακή αλλά ποτέ χυδαία.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/ioakeim.mitakos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top