skip to Main Content

Αποκλειστική συνέντευξη της Ελένης Σαμαράκη: Ο άντρας μου ο Αντώνης-Γνωριμία, γάμος σε μία εβδομάδα – 40 χρόνια κοινής ζωής – Θάνατος χωρίς τάφο (βίντεο)

Τίποτα δεν έκρυψε από τον Αντώνη της .

Η επί 40 χρόνια σύζυγος του Αντώνη Σαμαράκη , του δημοφιλέστατου σε όλο τον πλανήτη και πολύ αγαπημένου μου συγγραφέα μίλησε για όλα όσα έζησε πλάι του.

Και το εννοώ το πλάι του.Τον γνώρισε όταν η ίδια ήταν 20 χρονών , παντρεύτηκαν μόλις δύο μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση και έζησαν μαζί από το 1963 έως το 2003 όταν τους χώρισε ο θάνατος του Αντώνη.

Θα είχαν παντρευτεί από την πρώτη εβδομάδα εάν η Ελένη δεν ήταν τότε ανήλικη .

Τον περιγράφει ως τον πιο ανθρώπινο , ζεστό , επικοινωνιακό, από ανάγκη όμως να επικοινωνεί με τους ανθρώπους & από αγάπη και όχι για λόγους δημοσίων σχέσεων.

Τον χαρακτηρίζει τον πιο έξυπνο άνθρωπο και συνάμα τον πιο απλό που γνώρισε στη ζωή της , λιτοδίαιτος αφού του αρκούσε το  ψωμοτύρι και μία  ντομάτα για να χορτάσει .

Βέβαια ήταν επίσης ο πιο ακατάστατος άνθρωπος στον κόσμο , λέει η όμορφη γυναίκα του .

 

Η Ελένη ζει ανάμεσα στα ενθυμήματα και τις αναμνήσεις για τον μόνιμα χαμογελαστό γλυκύτατο άντρα της που είχα και εγώ την τύχη να γνωρίσω και όσο ζούσε να του πάρω πολλές φορές συνέντευξη.

Ο Αντώνης αγαπούσε και τα παιδιά γι’αυτό και αφιερώθηκε στην UNICEF , αφού μαζί δεν απέκτησαν ποτέ , δεν έτυχε.

Ειρήνη Νικολοπούλου – Ελένη Σαμαράκη

Αφορμή για να επισκεφθώ την Ελένη Σαμαράκη στο σπίτι της και να ξετυλίξουμε τις αναμνήσεις για τον Έλληνα συγγραφέα που μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες και εκδόθηκε σε 120 χώρες είναι το Ετος Σαμαράκη100 χρόνια από τη γέννηση του.

Ξεκινάει σήμερα με την πρώτη εκδήλωση στο Λονδίνο & θα ακολουθήσουν άλλες σε όλο τον κόσμο σε όλη τη διάρκεια του 2020 .

Ο Αντώνης γεννήθηκε  στις 16 Αυγούστου του 1919 Και επειδή μοιραζόμαστε την ίδια ημερομηνία γέννησης , πάντα τηλεφωνιόμαστε και γελούσαμε για το χρόνο που περνούσε

Το σημαντικότερο για μένα κομμάτι αυτής της συνέντευξης που θα παρακολουθήσετε είναι το σημείο προς το τέλος που διηγείται με κάθε λεπτομέρεια η Ελένη το πως σεβάστηκε την επιθυμία του να μην ταφεί αλλά να γίνει πείραμα για τους φοιτητές της ανατομίας στην ιατρική σχολή Αθηνών.

Ο σκελετός του φυλάσσεται στο μουσείο της ιατρικής σχολής Αθηνών και η καρδιά του επίσης εκεί.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη της Ελένης Σαμαράκη

Είχε αφήσει αυστηρές οδηγίες στην γυναίκα του με την τελευταία του επιθυμία :«επειδή ο Αντώνης έκανε πάντα αυτό που ήθελε , νομίζω ότι και για το τέλος της ζωής του έκανε πάλι αυτό που επιθυμούσε , να παραμείνει , εκεί , ανάμεσα στους φοιτητές και στους νέους που πάντα αγαπούσε….»

Παρακαλώ απολαύστε αυτή την ωραία συζήτηση για ενα πολυαγαπημένο συγγραφέα : ο Αντώνης Σαμαράκης έγραψε το «Ζητείται Ελπίς»,το «Αρνούμαι» , το «Λάθος» , το «Διαβατήριο», βιβλία που αγαπήσατε , βιβλία που αγάπησαν αναγνώστες όλου του πλανήτη .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top