skip to Main Content

Αποκλειστικό: Booksecrets: Όλα τα «μυστικά» των αγαπημένων μας βιβλίων σε μία εφαρμογή

Το Booksecrets είναι η αγαπημένη εφαρμογή των βιβλιόφιλων γιατί τους βοηθάει να μαθαίνουν τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα βιβλία. Μια ταινία, μια αφήγηση, κριτικές, ένα soundtrack, μια προσφορά του εκδότη ή ακόμα και ένα μυστικό του συγγραφέα… Όλη αυτή η ενδιαφέρουσα πληροφορία που βρίσκεται διάσπαρτη στο διαδίκτυο και κανείς χρειάζεται να την αναζητήσει, τώρα μπορεί να την βρει συγκεντρωμένη σε μία εφαρμογή τόσο για iOS όσο και για Android συσκευές.

Ο χρήστης μπορεί εύκολα και γρήγορα να ανακαλύψει έναν άλλο κόσμο που αφορά στα αγαπημένα τους βιβλία και στις σελίδες τους. Από την άλλη οι αναγνώστες, αλλά και οι ίδιοι οι συγγραφείς και οι εκδότες μπορούν να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό στην ιστοσελίδα booksecrets.com και να προσθέσουν περιεχόμενο πίσω από οποιοδήποτε βιβλίο. Έτσι η πληροφορία διαχέεται άμεσα ανάμεσα στους χρήστες.

Μέχρι σήμερα 100.000 τίτλοι στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ένα μυστικό, ενώ οι εγγεγραμμένοι χρήστες ξεπερνούν τους 7.000.

Η ιδέα για τη δημιουργία του Booksecrets ανήκει στο Φάνη Χαραλάμπους, ο οποίος ξεκίνησε την προσπάθεια το 2014, ενώ τον επόμενο χρόνο στην ομάδα προστέθηκε και ο Νίκος Αργύρης, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων.

Ο Φάνης Χαραλάμπους μιλά αποκλειστικά στο MadeinGreece.news για την ιδέα της Booksecrets και την υλοποίησή της.

Τα βασικότερα σημεία της συνένετευξης:

  • Παρατηρήσαμε πως για κάθε βιβλίο που κυκλοφορεί, υπάρχει διάσπαρτο στο διαδίκτυο ενδιαφέρον υλικό που το αφορά
  • Οι αναγνώστες, οι συγγραφείς και οι εκδότες μπορούν να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας booksecrets.com και να προσθέσουν περιεχόμενο πίσω από οποιοδήποτε βιβλίο
  • Τα μισά βιβλία στην Ελλάδα μεταφέρουν τουλάχιστον ένα μυστικό ανάμεσα τους και κάποια τα οποία είναι πραγματικά συναρπαστικά, όπως το προσωπικό τηλέφωνο του συγγραφέα ή μυστικές προσφορές εκδοτών.
  • Δίνουμε τη δυνατότητα σε συγγραφείς και εκδότες να επικοινωνήσουν άμεσα και στοχευμένα με τους αναγνώστες τους, μέσω των χιλιάδων αντιτύπων που κυκλοφορούν
  • 100.000 τίτλοι στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ένα μυστικό, ενώ οι εγγεγραμμένοι χρήστες μας ξεπερνούν τους 7.000
  • η έλλειψη πόρων, μας έκανε επικοινωνιακά ευρηματικούς και περισσότερο επιχειρηματικά κοινωνικούς
  • Εμείς φανταζόμαστε ένα μέλλον με το βιβλίο ζωντανό, πάντα επίκαιρο και πάντα έτοιμο να αλληλεπιδράσει με τον αναγνώστη του

 

  • Ποιο είναι το story/το αφήγημα πίσω από τη δημιουργία του Booksecrets; 

 Παρατηρήσαμε πως για κάθε βιβλίο που κυκλοφορεί, υπάρχει διάσπαρτο στο διαδίκτυο ενδιαφέρον υλικό που το αφορά. Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να είναι μια ταινία, μια αφήγηση, κριτικές, ένα soundtrack, μια προσφορά του εκδότη ή ακόμα και ένα μυστικό του συγγραφέα. Για ποιον λόγο ο αναγνώστης ή ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης να είναι αναγκασμένοι να το αναζητήσουν.  Το βιβλίο αντικατοπτρίζει στις σελίδες του κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και συναίσθημα, ενώ παράλληλα υπάρχει παντού γύρω μας, πιστεύουμε πως αν μεταφέρει και ψηφιακά μυστικά, θα γίνει ακόμα πιο δημοφιλές.

  • Τι ακριβώς κάνει το Booksecrets και πώς λειτουργεί;

Οι αναγνώστες, οι συγγραφείς και οι εκδότες μπορούν να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας booksecrets.com και να προσθέσουν περιεχόμενο πίσω από οποιοδήποτε βιβλίο. Σε αντίθεση με τα social media όπου η δημιουργία και η κοινοποίηση περιεχομένου είναι εφήμερη και ορατή μόνο για λίγες ώρες, στην booksecrets ακολουθεί κάθε αντίτυπο του βιβλίου και είναι άμεσα διαθέσιμη σε όποιον σκανάρει το βιβλίο με την δωρεάν εφαρμογής της booksecrets.  Όσο αφορά στην εφαρμογή μας, ο χρήστης έχει μπροστά του δύο βασικές οθόνες, η πρώτη έχει τα τελευταία μυστικά και η δεύτερη τα αγαπημένα μας βιβλία από τα οποία μπορούμε να λαμβάνουμε ακόμα και ειδοποιήσεις αν κάτι στο μέλλον τα αφορά. Αυτό όμως που κάνει την εφαρμογή εργαλείο για κάθε αναγνώστη, είναι η επιλογή ISBN scanning πάνω αριστερά της οθόνης. Με την επιλογή αυτή ο χρήστης μπορεί να σκανάρει οποιοδήποτε βιβλίο ακόμα και μέσα σε κάποιο βιβλιοπωλείο βοηθώντας τον ουσιαστικά να αποφασίσει ποιο βιβλίο να διαλέξει μέσω του μυστικού που θα ανακαλύψει. Τα μισά βιβλία στην Ελλάδα μεταφέρουν τουλάχιστον ένα μυστικό ανάμεσα τους και κάποια τα οποία είναι πραγματικά συναρπαστικά, όπως το προσωπικό τηλέφωνο του συγγραφέα ή μυστικές προσφορές εκδοτών.

  • Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθυνόμαστε στους τρεις βασικούς συνδετικούς κρίκους του βιβλίου: τους αναγνώστες, τους συγγραφείς και τους εκδότες, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τα βιβλία και το διάβασμα. Δίνουμε την δυνατότητα σε συγγραφείς και εκδότες να επικοινωνήσουν άμεσα και στοχευμένα με τους αναγνώστες τους, μέσω των χιλιάδων αντιτύπων που κυκλοφορούν, ενώ δίνουμε στους αναγνώστες ένα εύχρηστο εργαλείο για να ανακαλύψουν πράγματα για τα βιβλία που αγαπούν και τους ενδιαφέρουν, να βρουν το επόμενο τους βιβλίο, ή να εκμεταλλευτούν προσφορές.

  • Πόσα βιβλία έχουν σήμερα εξτρά περιεχόμενο μέσω της Booksecrets και πόσους χρήστες μετράτε;

100.000 τίτλοι στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ένα μυστικό, ενώ οι εγγεγραμμένοι χρήστες μας ξεπερνούν τους 7.000

  • Ποια είναι τα πιο δημοφιλή «μυστικά» στους χρήστες της Booksecrets; Δώστε μας μερικά παραδείγματα τέτοιων «μυστικών».

Είναι φυσιολογικό τα μυστικά με την μεγαλύτερη απήχηση να είναι αυτά που αφορούν περισσότερα βιβλία όπως για παράδειγμα το μυστικό «παρακαταθήκη» που αφορά μεγάλους συγγραφείς των οποίων τα βιβλία συνδέουμε με το ΕΚΕΒΙ. Δεν λείπουν όμως και μοναδικά μυστικά από αγαπημένους συγγραφείς όπως του Άυγουστου Κορτώ, του Αλέξη Σταμάτη ή του Άρη Δημοκίδη δημοσιογράφου της Lifo. Εξίσου σημαντικά όμως είναι και μυστικά τα οποία δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, όπως για παράδειγμα η ένωση όλων των πανεπιστημιακών τίτλων, με το εθνικό αρχείο διδακτορικών διατριβών ή την επιστολή προς τον υπουργό, του Συγγραφέα Γιώργου Δουατζή. Πολλά μυστικά αν και ξέρουμε πως δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, περιμένουν υπομονετικά να εκπλήξουν τους αναγνώστες των βιβλίων στα οποία αναφέρονται, αφού δεν χάνονται στον ωκεανό του διαδικτύου αλλά ακολουθούν τα ίδια τα βιβλία.

  • Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;   

Είναι γνωστό πως όσο πιο δύσκολο το εγχείρημα τόσο μεγαλύτερη η αξία του. Ειδικότερα, όταν δημιουργείς κάτι από το μηδέν, χωρίς δηλαδή να υπάρχει προηγούμενο παράδειγμα, δεν περιμένεις όλα να έρθουν βολικά. Επίσης, όλες οι δυσκολίες δεν είναι απαραίτητα τροχοπέδη. Στην περίπτωσή μας, όπως και σε πολλές άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις, η έλλειψη πόρων, μας έκανε επικοινωνιακά ευρηματικούς και περισσότερο επιχειρηματικά κοινωνικούς. Άλλωστε υπάρχουν πολλά παραδείγματα μεγάλων εταιρειών, οι οποίες έχοντας όλα τα επικοινωνιακά μέσα και τεράστιο διαφημιστικό budget, στο τέλος απέσυραν το προϊόν ή την υπηρεσία τους. Όσον αφορά στις επιτυχίες μας δεν θα αναφερθούμε σε κάποιες διακρίσεις που είχαμε σε διαγωνισμούς στην startup κοινότητα, αλλά στην επικοινωνιακή επιτυχία της ιδέας μας, να ζωντανεύουμε τα βιβλία και στους πρώτους 7000 χρήστες που μοιράζονται το όραμα μας.

  • Ποιες είναι οι πηγές που διαθέτουν το ιδιαίτερο περιεχόμενο στην Booksecrets;

Αναγνώστες, συγγραφείς εκδότες αλλά και εμείς προσθέτουμε περιεχόμενο πίσω από τα βιβλία αναγνωρίζοντας το εφήμερο των social media και την αναζήτηση που απαιτείται από κάθε αναγνώστη να ανακαλύψει περιεχόμενο που θα τον εκπλήξει. Σχετικά με το πως αντιλαμβανόμαστε την σχέση του βιβλίου στην εποχή των social media μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας στο blog.

  • Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Πιστεύουμε πως κάθε προσπάθεια ανάδειξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ένα portal λοιπόν σαν το δικό σας, λειτουργεί σαν πηγή έμπνευσης και κατά συνέπεια ως ένα μικρό ανάχωμα στο brain drain που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την χώρα μας.  Όσον αφορά στην ελληνικότητα του εγχειρήματος μας, είναι 100% ελληνικό, αν και πολύ θα θέλαμε να γίνει παγκόσμιο.

  • Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;   

Εμείς φανταζόμαστε ένα μέλλον με το βιβλίο ζωντανό, πάντα επίκαιρο και πάντα έτοιμο να αλληλεπιδράσει με τον αναγνώστη του. Φανταζόμαστε τις ιστορίες των βιβλίων να αλληλεπιδρούν με την τοποθεσία μας. Μέρη που αναφέρονται στο αγαπημένο μας βιβλίο, να ξεκλειδώνουν συναρπαστικές ιστορίες, όταν τα επισκεφτούμε. Ιστορίες σχετικές με τη θάλασσα να παρουσιάζονται όταν βρισκόμαστε στην ακροθαλασσιά ή αντίστροφα στο βουνό. Συγγραφείς να μας καλωσορίζουν στον συγγραφικό τους κόσμο, με ένα ηχητικό μήνυμα, αφού πλέον θα γνωρίζουν πως κρατάμε το βιβλίο τους στα χέρια μας. Κάθε βιβλίο να μας συνδέει με συναρπαστικές σελίδες, γρίφους, blogs, ή αρχεία, που το αφορούν, χωρίς εμείς να είμαστε αναγκασμένοι να ψάξουμε. Δεν  σας κρύβουμε πως για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε χρόνο, πόρους και σωστό timing. Ελπίζουμε σύντομα να δοκιμαστούμε και στο εξωτερικό.

 

https://booksecrets.com/

Διεύθυνση:
Βασιλέως Κωνσταντίνου 5-7,
ΤΚ 106 74
Αθήνα
Email: info@booksecrets.com
Fb: https:https://www.facebook.com/booksecretscom/?ref=br_rs
Instagram: https://www.instagram.com/explore/tags/booksecrets/?hl=el

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top