skip to Main Content

Αποκλ: Made in Greece η Λουΐζα Αρμακόλα & το “Ντουλάπι της γιαγιάς” της με τα χειροποίητα ζυμαρικά, τα ορεκτικά, τα παξιμάδια (φώτο)

Όλοι θυμόμαστε τη στιγμή που κοιτάγαμε με λαχτάρα «το ντουλάπι της γιαγιάς» και ψάχναμε ευκαιρία για να το εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε τις «λιχουδιές» που κρύβει. Μικρά παιδάκια ανεβαίναμε στο σκαμπό για να «κλέψουμε» λίγο γλυκό ή ένα κουλουράκι.

Συνάντησα την Λουΐζα Αρμακόλα αρκετά χρόνια πριν σε μία έκθεση τροφίμων. Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν η επωνυμία της εταιρείας της «Το ντουλάπι της γιαγιάς». Έφερε στο μυαλό μου ακριβώς αυτές τις μνήμες.

Δοκιμάζοντας τα προϊόντα της κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσε να βρει πιο εύστοχο τίτλο για το brand της. Η Λουΐζα με αγάπη και μεράκι παίρνει γνήσια , φρέσκα προϊόντα της Τηνιακής και της ελληνικής γης και δημιουργεί μικρά αριστουργήματα γεύσης.

Κουλουράκια, παξιμάδια, αλείμματα, ορεκτικά, γλυκά, χειροποίητα ζυμαρικά, ξυδιαστά,  όλα φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο και με παραδοσιακές συνταγές.

Γεύσεις και αρώματα που σε πλανεύουν μόλις ανοίξεις ένα από τα βαζάκια ή τα σακουλάκια της. Τα αγνά υλικά, το μεράκι και οι πετυχημένες συνταγές συνθέτουν προϊόντα μοναδικής γεύσης που αφήνουν το καθένα ξεχωριστά τη δική του απολαυστική επίγευση.

Κάθε φορά που θα δοκιμάσεις ένα από τα προϊόντα που φτιάχνει η Λουΐζα Αρμακόλα για το «Ντουλάπι της γιαγιάς» θα ξεκινήσει για τον ουρανίσκο σου ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ελληνική γαστρονομία και το μυαλό σου θα πλημμυρίσει από μνήμες και από τις πιο όμορφες εικόνες που έχεις δει στην Ελλάδα.

Στο πρόσωπο σου θα σχηματιστεί ένα πλατύ χαμόγελο. Σαν το ζεστό χαμόγελο που θα δεις πάντα στο πρόσωπο της δημιουργού της λιχουδιάς που δοκιμάζεις.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί η Λουΐζα «ανοίγει» το ντουλάπι της γιαγιάς και μας ξεναγεί στην ιστορία του και στον θαυμαστό κόσμο των γεύσεων που κρύβει.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης

*Το ντουλάπι της γιαγιάς ξεκίνησε από μια ιδέα να γνωρίσει ο κόσμος τις μνήμες που είχα όταν άνοιγα το ντουλάπι της γιαγιάς μου στο χωριό. Ήταν γεμάτο από τρόφιμα και λιχουδιές έτσι άνοιξα ένα μικρό παντοπωλείο στην Αθήνα και μετάφερα το ντουλάπι της γιαγιάς μου από το χωριό

* Η διαδικασία της παραγωγής των προϊόντων μας είναι χρονοβόρα γιατί είναι όλα χειροποίητα και παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο.

* «Το ντουλάπι της γιαγιάς», ταξιδεύει στη Γερμανία

* Το ξεχωριστό που έχουν τα προϊόντα μας είναι ότι τα παρασκευάζουμε με πολύ αγνές πρώτες ύλες από το νησί της Τήνου και από όλη την Ελλάδα, και ότι τα παρασκευάζουμε με πολύ κέφι και αγάπη και αυτό περνάει και στη γεύση και στον κόσμο.
*θέλω να προσφέρω διαρκώς νέες γεύσεις στους καταναλωτές που εμπιστεύονται το «Ντουλάπι της γιαγιάς» και να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες της αγοράς.

*Η πιο σκανταλιάρικη γεύση είναι το ορεκτικό της Κατερίνας που είναι και μία από τις πιο αγαπημένες του κόσμου και δική μου γιατί το πάντρεμα λιαστή ντομάτα, ψητή μελιτζάνα και πιπεριά Φλωρίνης, πάει παντού και απογειώνει τις αισθήσεις.
* για μένα η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να βλέπω στα πρόσωπα όσων δοκιμάζουν τα προϊόντα μου το χαμόγελο της χαράς και της απόλαυσης

*«Το ντουλάπι της Γιαγιάς» είναι 100% Made in Greece. Ως πρώτη ύλη για τα «καλούδια» του χρησιμοποιούμε αυστηρά και μόνο προϊόντα της Τηνιακής και της ελληνικής γης και τα παρασκευάζουμε με ελληνικές παραδοσιακές συνταγές.

*Ο πιο σημαντικός στόχος για μένα κι αυτός που δεν αλλάζει ποτέ είναι να φτιάχνουμε προϊόντα που να τα αγαπάει ο κόσμος, έτσι ώστε να μοιραζόμαστε τις μνήμες μας μαζί του.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη για το Made in Greece News

-Ποιο είναι το story/ το αφήγημα πίσω από τη δημιουργία της εταιρείας “Το ντουλάπι της γιαγιάς”; Ποια η ιδέα. η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής της;

-Το ντουλάπι της γιαγιάς ξεκίνησε από μια ιδέα να γνωρίσει ο κόσμος τις μνήμες που είχα όταν άνοιγα το ντουλάπι της γιαγιάς μου στο χωριό.

Ήταν γεμάτο από τρόφιμα και λιχουδιές έτσι άνοιξα ένα μικρό παντοπωλείο στην Αθήνα και μετέφερα το ντουλάπι της γιαγιάς μου από το χωριό, και έτσι πήρε το όνομα του το κατάστημα μου.

Λίγα χρόνια πριν η μητέρα μου είχε ανοίξει την οικοτεχνία Δελατόλα όπου παρασκεύαζε ζυμαρικά και γλυκά του κουταλιού και ξεκίνησε μια γλυκιά οικογενειακή συνεργασία.

Ήταν τα πρώτα προϊόντα που φιλοξένησε το ντουλάπι της γιαγιάς.

Η εποχή ήταν δύσκολη για την παραγωγή και την προώθηση των προϊόντων, και έτσι πήρα την απόφαση να ασχοληθώ εγώ με αυτό, έτσι δημιουργήσαμε το ντουλάπι της γιαγιάς με τα δικά μας καλούδια.

Τα χρονιά πέρασαν και σιγά σιγά η μητέρα μου, μού εμπιστεύτηκε τη σκυτάλη και της παραγωγής και τώρα εγώ με τον σύντροφο της ζωής μου που τυχαίνει να είναι και ζαχαροπλάστης τον Γιώργο Δουληγέρη συνεχίζουμε το γευστικό ταξίδι μας.

-Μιλήστε μας για τα προϊόντα από το «Ντουλάπι της γιαγιάς». Τι παράγετε, Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής;

-Τα προϊόντα που παράγουμε είναι ζυμαρικά με 100% σιμιγδάλι σε διάφορες γεύσεις, ορεκτικά (αλείμματα), ξιδιαστά και παξιμάδια.

Η διαδικασία της παραγωγής είναι χρονοβόρα γιατί είναι όλα χειροποίητα και παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο.

-Που μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα σας, πως τα διακινείτε στην ελληνική αγορά;

-Τα προϊόντα μας μπορείτε να τα βρείτε σε μικρά παντοπωλεία όπως «Η κάπαρη» ,«το παντοπωλείο της μεσογειακής διατροφής»,« το γαλακτοπωλείο Γαϊτανίδης» στο Παγκράτι κ.α.

Τη διακίνηση την κάνουμε μονοί μας γιατί θέλουμε να έχουμε την προσωπική επαφή με τους ανθρώπους που φιλοξενούν τα προϊόντα μας.

-Κάνετε ή σκέφτεστε να κάνετε εξαγωγές;

-Εξαγωγές κάνουμε σε μικρές ποσότητες γιατί δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή. Εξάγουμε στη Γερμάνια.

-Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τα προϊόντα που διαθέτει το “Ντουλάπι της γιαγιάς” τόσο αγαπητά στον κόσμο, και ποιο είναι το χαρακτηριστικό που τα κάνει να ξεχωρίζουν;

-Το ξεχωριστό που έχουν τα προϊόντα μας είναι ότι τα παρασκευάζουμε με πολύ αγνές πρώτες ύλες από το νησί της Τήνου και από όλη την Ελλάδα, και ότι τα παρασκευάζουμε με πολύ κέφι και αγάπη και αυτό περνάει και στη γεύση και στον κόσμο.

-Ποιο από τα προϊόντα σας είναι το πιο δημοφιλές; Ποιο είναι το “best seller”;

-Τα παξιμάδια με ντομάτα και ρίγανη και με ελιά με ρίγανη και το παξιμάδι με χαρούπι το καινούριο μέλος του καταλόγου μας είναι από τα πιο αγαπητά στο κοινό προϊόντα μας. Επίσης ιδιαίτερα αγαπητό είναι «Το ορεκτικό της Κατερίνας».

-Ποιο από τα προϊόντα σας είναι το δικό σας “αγαπημένο”;

Εγώ δεν μπορώ να διαλέξω κάποιο από τα προϊόντα μας, όλα μου αρέσουν ανάλογα την ώρα και τη διάθεση που θα τα γευτώ.

-“Ανοίγοντας” το “Ντουλάπι της γιαγιάς”, βρίσκουμε μέσα πολλά πεντανόστιμα καλούδια με πρώτη ύλη τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει η όμορφη Τήνος και η Ελλάδα. Πόσο δύσκολο είναι να ανανεώνετε αυτή την μεγάλη λίστα προϊόντων κάθε τόσο ; Να προσθέτετε νέα και να αφαιρείτε κάποια; Και με ποια κριτήρια το κάνετε;

-Είναι όντως πολύ δύσκολο να ανανεώνεται διαρκώς η λίστα των προϊόντων μας. Όμως το κάνω γιατί θέλω να προσφέρω διαρκώς νέες γεύσεις στους καταναλωτές που εμπιστεύονται το «Ντουλάπι της γιαγιάς» και να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες της αγοράς.
Το κριτήριο επιλογής το δίνει ο κόσμος. Ανάλογα με την ανταπόκριση που βρίσκει ένα προϊόν μένει στον κατάλογο ή το αποσύρουμε ή το κρατάμε μόνο για την τοπική αγορά της Τήνου, όπως π.χ τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες.

Τα προϊόντα αυτά είναι παρασκευασμένα με τον τηνιακό παραδοσιακό τρόπο και γι’ αυτό το λόγο η γεύση τους δεν είναι «γνώριμη» στους Αθηναίους καταναλωτές που έχουν συνηθίσει πιο τυποποιημένες γεύσεις.

-Σαν φράση η επωνυμία “Το ντουλάπι της γιαγιάς”, είναι συνδεδεμένη με τις πιο όμορφες και γευστικές μας αναμνήσεις αλλά και με την “σκανταλιά”.Μας θυμίζει την στιγμή που παιδάκια σκαρφαλώναμε στο σκαμπό για να “κλέψουμε” κάποια λιχουδιά. Ποια από τις λιχουδιές που φτιάχνετε έχει την πιο “σκανταλιάρικη” γεύση;

-Η πιο σκανταλιάρικη γεύση είναι το ορεκτικό της Κατερίνας που είναι και μία από τις πιο αγαπημένες του κόσμου και δική μου γιατί το πάντρεμα λιαστή ντομάτα, ψητή μελιτζάνα και πιπεριά Φλωρίνης, πάει παντού και απογειώνει τις αισθήσεις.

Μία ακόμα σκανταλιάρικη γεύση είναι τα λαζάνια με κόκκινη πιπεριά και πάπρικα. Όταν τα γεύεσαι στην αρχή σου αφήνουν τη γλυκιά γεύση της πιπεριάς ενώ στην επίγευση νιώθεις την πικάντικη γεύση της πάπρικας.

-Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Οι δυσκολίες πολλές ειδικά σε μία εποχής κρίσης αλλά κάθε μέρα ξεκινάει μια νέα μέρα, μια νέα αρχή και οι δυσκολίες ξεχνιούνται σιγά – σιγά, όταν όπλο σου είναι το μεράκι και η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις.
Κάθε μέρα ο κόπος μου δικαιώνεται με μικρές επιτυχίες αλλά για μένα η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να βλέπω στα πρόσωπα όσων δοκιμάζουν τα προϊόντα μου το χαμόγελο της χαράς και της απόλαυσης.

-Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

– «Το ντουλάπι της Γιαγιάς» είναι 100% Made in Greece. Ως πρώτη ύλη για τα «καλούδια» του χρησιμοποιούμε αυστηρά και μόνο προϊόντα της Τηνιακής και της ελληνικής γης και τα παρασκευάζουμε με ελληνικές παραδοσιακές συνταγές.

-Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;

Σαν «μητέρα» έχω πολλά σχέδια και όνειρα για το «παιδί μου» που είναι το ντουλάπι της γιαγιάς. Όμως θέλω να τα υλοποιώ σιγά-σιγά και με σταθερά βήματα. Γι’αυτό κάθε μέρα βάζω κι έναν μικρό στόχο.

Ο πιο σημαντικός στόχος για μένα κι αυτός που δεν αλλάζει ποτέ είναι να φτιάχνουμε προϊόντα που να τα αγαπάει ο κόσμος, έτσι ώστε να μοιραζόμαστε τις μνήμες μας μαζί του.

Φώτο Εξωφύλλου: Λουΐζα Αρμακόλα – Γιώργος Δουληγέρης με τα προϊόντα από το “Ντουλάπι της Γιαγιάς”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top