skip to Main Content

Γιώργος Ανδρέου: “Made in Greece” ο γενικός διευθυντής του Harvard University Press

Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας Γιώργος Ανδρέου ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβρη την γενική διεύθυνση του εκδοτικού οίκου Harvard University Press, αντικαθιστώντας τον επί 27 χρόνια διευθυντή William P. Sisler ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε.

Με Έλληνα πατέρα και μητέρα Αμερικανίδα, ο Γιώργος Ανδρέου γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη, αλλά πέρασε την παιδική του ηλικία στην Ελλάδα.

Αποφοίτησε από το Harvard College το 1987 με πτυχίο αγγλικής και αμερικανικής λογοτεχνίας και γλώσσας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Yale.

Στον εκδοτικό οίκο Alfred A. Knopf, όπου υπήρξε αντιπρόεδρος, ίδρυσε το Vintage Español, που ασχολείται με τη μυθιστοριογραφία και τα μη λογοτεχνικά πεζογραφήματα στα ισπανικά για την αμερικανική αγορά και εργάστηκε με ανθρώπους του πνεύματος και της λογοτεχνίας, όπως οι John Ashbery, Junot Díaz, Henry Louis Gates Jr., Sonia Sotomayor, και οι βραβευμένοι με Νόμπελ V.S. Naipaul και Orhan Pamuk.

Ο Ανδρέου έχει επίσης συνεργαστεί με τους Καθηγητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ David Armitage και Henry Louis Gates Jr., καθώς και με ακαδημαϊκούς όπως οι, Sir David Cannadine, Joan Breton Connelly, Ronald Dworkin, Harry Frankfurt, Hermione Lee, και Tim Wu.

Harvard University Press Director George Andreou is pictured at Harvard University. Stephanie Mitchell/Harvard Staff Photographer

Από το 2012, ο Γ. Ανδρέου είναι στην σχολή του Ινστιτούτου Συγγραφέων στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αυτό το μοναδικό πρόγραμμα συστήνει ταλαντούχους συγγραφείς σε έγκριτους εκδότες μέσα από ένα χρόνο εντατικά μαθήματα διδασκαλίας. Επιπλέον, ο Ανδρέου έχει διδάξει σε άλλα κολέγια και πανεπιστήμια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είμαστε ευτυχείς που ο Γιώργος Ανδρέου θα διευθύνει το Harvard University Press. Ο Τύπος είναι ηγέτης στον κόσμο των ακαδημαϊκών εκδόσεων και το εξαιρετικό ρεκόρ του Ανδρέου στις εμπορικές εκδόσεις, η ευρεία γνώση της βιομηχανίας των εκδόσεων και η προηγούμενη του  δουλειά με πολλούς διακεκριμένους συγγραφείς τον έκαναν σοφή  επιλογή  και θεωρώ ότι είναι άξιος να κατευθύνει αυτό το αξιόλογο ίδρυμα στο μέλλον”. δήλωσε ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Alan Garber, στο Harvard Gazette

Από την πλευρά του ο Γιώργος Ανδρέου δήλωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή να διευθύνω τον Harvard University Press στον δεύτερο αιώνα του. Η ιστορική του παράδοση αποτελεί απόδειξη της μοναδικής δημιουργικότητας των συγγραφέων και του προσωπικού της, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος. Ευχαριστώ τον Δρ. Garber και την επιτροπή που μου εμπιστεύτηκαν αυτή την παράδοση και δεσμεύομαι να την υποστηρίξω».

Μιλώντας στο Harvard Gazette, για την αγάπη του για τα βιβλία ο Γιώργος Ανδρέου δήλωσε ότι ξεκίνησε από νωρίς αφού μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον στο οποίο παντού υπήρχαν βιβλία χωρίς όμως να είναι αυτό που λέμε “αδηφάγος αναγνώστης”, αλλά μάλλον επιλεκτικός. Επίσης δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να τον ευχαριστεί περισσότερο από την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου.

Ο εκδοτικός οίκος Harvard University Press από το 1913 που λειτουργεί, έχει εκδώσει μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία του περασμένου αιώνα, όπως τη “Θεωρία της Δικαιοσύνης” του John Rawls, το “On Human Nature” του E.O. Wilson, το “Dickinson” της Helen Vendler, και πιο πρόσφατα το best-seller του 2014, “Capital in the Twenty-First Century” του Thomas Piketty.

Το εκδοτικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά νέα ψηφιακά έργα και πλατφόρμες όπως η Βιβλιοθήκη Loeb Classic, βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα έργα από ακαδημαϊκούς εκδότες είναι πιο απαραίτητα από ποτέ για την κατανόηση των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top