skip to Main Content

Ευγενία Νιάρχου: Η Ελλάδα και το Αιγαίο πρωταγωνιστούν στα κοσμήματα που φτιάχνω – Η διάσημη σχεδιάστρια αποκαλύπτει τα μυστικά της (φώτο)

Καθώς ο οίκος Christie’s παρουσιάζει τα κοσμήματα της Venyx, η Ευγενία Νιάρχου η σχεδιάστρια των κοσμημάτων και ιδρυτής του brand, αποκαλύπτει τις πηγές έμπνευσης της , τα μυστικά επιτυχίας της επιχείρησης της  και την αγάπη της για την ελληνική μυθολογία.

Τα κοσμήματα υπάρχουν για να κάνουν τους ανθρώπους να ονειρεύονται. Είναι φαντασία. Σαν παιδί είχα μεγάλη φαντασία. Μου άρεσε να ντύνομαι με όμορφα κουστούμια και να στολίζομαι με αξεσουάρ και κοσμήματα.

Αυτή η φαντασία είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας σήμερα για τη Venyx. Πρόσφατα βρήκα μία έκθεση που έγραψα όταν ήμουν μικρή για το μάθημα των γαλλικών. Ήταν απολύτως σουρεαλιστική. Βγαλμένη μέσα από το όνειρο.

Η Ελλάδα και η γαλάζια θάλασσα του Αιγαίου πρωταγωνιστούν στα κοσμήματα που φτιάχνω. Στη δουλειά μου θα βρείτε πολλά στοιχεία από την ελληνική μυθολογία και τα σύμβολα της.

Μετά ήταν το Παρίσι. Πήγα στο σχολείο στη Γαλλία. Μου άρεσε η ιστορία της χώρας και όλα αυτά τα πορτραίτα των βασιλιάδων και των βασιλισσών που ήταν ντυμένες με αυτά τα υπέροχα κουστούμια και τα εντυπωσιακά κοσμήματα.

Μεγάλωσα σε ένα πολύ δημιουργικό περιβάλλον. Η τέχνη είχε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικογένεια μου και αυτό έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας μου.

Η δυνατότητα να συναντάς μερικούς από τους πιο σπουδαίους δημιουργούς και να μιλάς μαζί τους ήταν πηγή έμπνευσης για μένα σε πολλά επίπεδα.

Ήμουν πάντα γεμάτη περιέργεια και ενθουσιασμό. Ήθελα να μάθω την πηγή έμπνευσης τους. Τις ιστορίες πίσω από τα έργα τέχνης.

Οι επιχειρήσεις και η αγορά κοσμημάτων ήταν πάντα ανδροκρατούμενη. Αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για μένα. Για την ακρίβεια νομίζω ότι ως γυναίκα έχω ένα πλεονέκτημα: Γιατί είμαι ταυτόχρονα δημιουργός και πελάτης. Έχω συλλέξει κοσμήματα, έχω εκτιμήσει κοσμήματα, έχω φορέσει κοσμήματα.

Μπορώ να καταλάβω τι θέλει μια γυναίκα από τα κοσμήματα της.

Στην αρχή με καθοδήγησε η Diane von Furstenberg. Μου είπε να έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και δύναμη να συνεχίσω ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Όταν ξεκινά μια νέα επιχείρηση , υπάρχει η τάση όλοι οι άνθρωποι της να ασχολούνται με όλα τα πράγματα. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος το brand να απομακρυνθεί από την αρχική του κατεύθυνση.

Η συμβουλή της Diane von Furstenberg. να μη χάσω την αρχική ιδέα και να μείνω πιστή σε αυτή , ήταν πολύτιμη για μένα.

Η λειτουργία της Venyx τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν για μένα ένα συνεχές μάθημα κι αυτό είναι που έκανε τη δουλειά μου τόσο συναρπαστική.

Μαθαίνεις πως να συντονίζεις τις λεπτομέρειες σε όλα τα επίπεδα, πως να χτίζεις εμπιστοσύνη μαθαίνοντας από τα λάθη σου. 

Ίσως υπάρχουν μερικά πράγματα που θα είχα κάνει διαφορετικά, αλλά δεν μετανιώνω. Είναι όλα αυτά κομμάτι της διαδικασίας εξέλιξης.

Φαντάζομαι ότι η γυναίκα που φοράει τα κοσμήματα μου, είναι εκλεκτική με ενδιαφέρον για την ιστορία. Με συνεπαίρνει η αρχαιότητα και οι αρχαίοι πολιτισμοί. Εμπνέομαι από τους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Αιγύπτιους και τους προ- κολομβιανούς πολιτισμούς.

Επίσης μου αρέσει  και ο ρομαντισμός της Art Nouveau, η γεωμετρία της Art Deco και το ‘παιχνίδισμα’ της δεκαετίας του 1950 και του 1960.

Το έργο μου είναι συχνά ένα μείγμα στοιχείων και εμπνεύσεων από ορισμένες από αυτές τις περιόδους, αλλά πάντα υπάρχει και μια ματιά προς το μέλλον.

Δεν ακολουθώ τις τάσεις. Τα κομμάτια μου είναι σχεδιασμένα για να παραδίνονται από γενιά σε γενιά άρα για να είναι διαχρονικά. Η μόδα αλλάζει πολύ γρήγορα και υποχρεώνει τους σχεδιαστές να παρουσιάζουν νέες συλλογές κάθε δύο μήνες.

Εγώ θέλω να δημιουργώ κοσμήματα που θα αγαπηθούν και που θα περάσουν από τη μητέρα στην κόρη και από εκεί στην εγγονή.

Τα οπάλ είναι μαγικές πέτρες. Είναι όμορφα, φωτεινά και έχουν μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων.

Κολιέ Moonscape- Αμέθυστος , ζαφείρι και Τσαβορίτης

 

Η κατασκευή κοσμημάτων μπορεί να είναι πολύ απρόβλεπτη. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να  μη λειτουργήσει. Σήμερα κατασκευάζω κομμάτια εμπνευσμένα από τη Γη, χρησιμοποιώντας αζουρίτη και μέταλλο για να δημιουργήσω μικρούς χάρτες και πλανήτες.

Δουλεύω επίσης με αχάτη – αν το κάνω σωστά, ο αχάτης θα μοιάζει με δέντρο, με φόντο το φεγγάρι, αλλά δεν θέλω να πω άλλα για να μη φανώ υπερβολική.

Τα παλαιότερα κοσμήματα των μεγάλων οίκων, τα “αρχεία” είναι επίσης ένα καταπληκτικό μέρος για να πάρεις έμπνευση. . Αν κοιτάξετε τα αρχεία Cartier ή Boucheron, θα βρείτε σχέδια για σπάνια και εξωτικά κομμάτια. Λατρεύω τα κοσμήματα αντίκες  επίσης, ιδιαίτερα από τα τέλη του 18ου αιώνα, ακόμα και αν τις περισσότερες φορές αυτά δεν έχουν την υπογραφή του δημιουργού τους, λέει η Ευγενία Νιάρχου στους Christie’s.

Περιδέραιο Venyx με διαμάντια σμαράγδια & Οπάλ

Είναι δύσκολο να παραμένεις συνδεδεμένη με τη γη και με την καθημερινότητα όταν πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα συλλογή. Οι μικρές καθημερινές ρουτίνες βοηθάνε. Επίσης βοηθάει η κουβέντα ή το γέλιο με έναν καλό φίλο. 

Και μερικά απλά πράγματα: Μια βόλτα στη φύση με το σκύλο μου όποτε έχω το χρόνο να την κάνω.

Η Ευγενία Νιάρχου παρουσιάζει μια αποκλειστική επιλογή κοσμημάτων από την Venyx στο κοσμηματοπωλείο Christie’s, 8 King Street, Λονδίνο μέχρι τις 4 Οκτωβρίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top