skip to Main Content

Μαρία Τάγκαλου: Η σχεδιάστρια μόδας με την ζωγραφική στο DNA & την μοναχικότητα στο δρόμο για την κορυφή

Όταν το πάθος για το σχέδιο μόδας είναι τόσο μεγάλο, κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα. Και η Μαρία Τάγκαλου κατάφερε να τα κάνει πραγματικότητα…

Με τις μοναδικές της δημιουργίες καταφέρνει να συνδυάσει άψογα το στοιχείο του εκκεντρικού με τη θηλυκότητα. Την Τέχνη και τη μόδα…

Η Μαρία Τάγκαλου είναι ένα από τα πιο ταλαντούχα, νέα πρόσωπα της ελληνικής μόδας. Αφοσιωμένη – και μοναχική -στη δουλειά της, με πάθος και έμπνευση για το σχέδιο, κατάφερε να ξεχωρίσει και να εντυπωσιάσει με τα “θεαματικά” νυφικά της, τα “μεσαιωνικά” μπούστα & την εξονυχιστική extreme λεπτομέρεια της .

Από τις πρώτες εικόνες της ζωής της έως την πλούσια καριέρα της ως στυλίστρια σε σημαντικές θεατρικές παραγωγές και την γνωριμία της με τον χώρο της πασαρέλας, η Τέχνη και η εικαστική πλευρά των πραγμάτων κυριαρχούν στις δημιουργίες της.

Η Μαρία μιλά στο eirinika.gr & την Ειρήνη Νικολοπούλου για την πορεία της, τα πράγματα που της δίνουν έμπνευση, δίνει τις δικές της συμβουλές για το σωστό στυλ και αποκαλύπτει τα όνειρά της για το μέλλον.

Ειρήνη Νικολοπούλου: Πώς αποφασίσατε να γίνετε σχεδιάστρια μόδας; Ήταν κάτι που πάντα θέλατε ή προέκυψε τυχαία;

Μαρία Τάγκαλου: Το ένδυμα ήταν κάτι που με ενδιέφερε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σχεδίαζα ρούχα και θεατρικά κουστούμια από ήρωες παραμυθιών, μέχρι που άρχισα να παρακολουθώ περιοδικά μόδας. Σε εφηβική ηλικία η ανάγκη μου για δημιουργία άρχισε να μεγαλώνει καθώς μελετούσα διάσημους σχεδιαστές και ευφάνταστα show όπου συνδύαζαν όλες τις τέχνες μαζί.

Καθότι και οι δύο μου γονείς είναι ζωγράφοι, ο καλλιτεχνικός πλούτος πληροφοριών και γνώσεων που λάμβανα καθημερινά, μου έδινε έμπνευση και αγάπη για οτιδήποτε σχετιζόταν με την τέχνη με αποτέλεσμα, όταν εισήλθα στον επαγγελματικό χώρο της μόδας να παρουσιάζω τις συλλογές μου πάντα με γνώμονα την εικαστική πλευρά κι όχι τόσο την εμπορική.

ΕΝ: Ποια ήταν τα εύκολα & ποια τα δύσκολα βήματα από τη στιγμή που πήρατε αυτήν την απόφαση;

ΜΤ: Τα εύκολα ήταν ότι είχα βιώσει μέσα στην καθημερινότητα μου το πώς χτίζεται η καριέρα του ελεύθερου επαγγελματία και ήμουν προετοιμασμένη ψυχικά να αντιμετωπίσω τις επιτυχίες και τις αποτυχίες χωρίς να κλονίσουν τον συναισθηματικό μου κόσμο ιδιαίτερα.

Το πάθος μου για το σχέδιο μόδας ήταν και είναι τόσο μεγάλο που τίποτα δεν μπορούσε να με σταματήσει. Ακόμα και όταν έβρισκα αρκετά εμπόδια σκούπιζα τα μάτια μου κλεινόμουν στο εργαστήριο μου και δούλευα, πράγμα που πολλά νέα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο. Η απογοήτευση τους κυριεύει και τα παρατάνε με την πρώτη δυσκολία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εξέλιξη.

ΕΝ: Έχετε κερδίσει το «Mercedes-Benz Fashion Award Greece». Ήταν αυτή η κορυφαία στιγμή στην μέχρι τώρα καριέρα σας ή κάποια άλλη;

ΜΤ: Αν το εξετάσουμε ‘’βιογραφικά’’, ναι, ήταν όντως η κορυφαία στιγμή μέχρι τώρα στην καριέρα μου. Παρ’ όλα αυτά για την Μαρία οι στιγμές είναι πολλές και είναι όλες κορυφαίες. Βλέπω την εξέλιξή μου σαν παρατηρητής και συνειδητοποιώ πόσο ματαιόδοξη είμαι (γέλια). Ήταν μεγάλη μου τιμή που δέχτηκα αυτό το βραβείο αλλά μεγαλώνοντας αξιολογώ την ζωή διαφορετικά, κορυφαία είναι και η στιγμή που θα τελειώσω ένα κέντημα σε ένα κορσάζ και θα πάρω μια βαθιά ανάσα ανακούφισης και γαλήνης ή το χαμόγελο που θα δω στην γειτόνισσα μου που της δώρισα ένα κομμάτι απ’ την συλλογή μου.Τα απλά καθημερινά πράγματα είναι αυτά που με κάνουν πιο πολύ ευτυχισμένη.

ΕΝ: Ποιο είναι το best seller της συλλογής σας;

ΜΤ: Το κόκκινο φόρεμα που παρουσίασα στην πρώτη μου επίδειξη στο Αthens Xlusice Designers Week με θέμα ‘’Pasion’’. Πρόκειται για ένα τεράστιο φόρεμα όπου κάλυπτε τα δύο στήθη της γυναίκας με τούλινα τριαντάφυλλα και συνέχιζε με μια μεγάλη τούλινη φούστα που σερνόταν πίσω.

Η γυναίκα φορούσε μια κατασκευή στο κεφάλι με δύο κέρατα και έμοιαζε μισή γυναίκα μισή ζώο. Το ρούχο μετά την επίδειξη εκτέθηκε στην μικρή πινακοθήκη του Πειραιά, καθώς και φορέθηκε από επώνυμες τραγουδίστριες σε παρουσιάσεις και video clip.

ΕΝ: Τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες που θέλουν να είναι πάντα κομψές; Τι πρέπει να έχουν οπωσδήποτε στην ντουλάπα τους & τι πρέπει να ξεφορτωθούν… οπωσδήποτε;

ΜΤ: H εμφάνιση πηγάζει απ’ την εσωτερική, η κομψότητα είναι ένα στοιχείο που αφορά την προσωπικότητα της γυναίκας όχι μόνο την εμφάνιση. Δεν είναι τυχαίο που λέμε ‘’ αυτό το ρούχο δεν το φοράει, την φοράει‘’. Οπότε κατά την γνώμη μου κάθε γυναίκα πρέπει να ντύνεται με κριτήριο την προσωπικότητα της και με ρούχα που την κάνουν να αισθάνεται όμορφα. Παρ’ όλο που έχω εργαστεί σαν στυλίστρια και γνωρίζω τι είναι κάθε χρόνο Must, συνηθίζω να δίνω συμβουλές για πράγματα που σχετίζονται με τις αναλογίες κάθε γυναίκας, την ποιότητα των υφασμάτων και τα χρώματα. Αν θα έπρεπε να δώσω μια συμβουλή σχετικά με την ‘’κομψότητα’’ θα έβαζα συνδυαστικά δίπλα την λέξη ‘’ποιότητα’’ όσο πιο καλής ποιότητας υφάσματα τόσο κομψό αποτέλεσμα θα έχετε στα ρούχα σας.

ΕΝ: Ποιοι οι στόχοι & τα όνειρα σας για το μέλλον; Πού θα θέλατε να φτάσετε;

ΜΤ: Από όνειρα άλλο τίποτα! (γέλια) Πολλές φορές οι φίλοι μου λένε ‘’τι θα κάνουμε με αυτό το κορίτσι είναι συνέχεια στον κόσμο του!’’ Αφαιρούμαι πάρα πολύ εύκολα και σκέφτομαι τα δικά μου! Επαγγελματικά θα ήθελα να ταξιδέψω σε άλλες χώρες και να γεμίσω τις μπαταρίες μου με έμπνευση, να δω μουσεία, θέατρο και fashion shows. Δεν ξέρω που θέλω να φτάσω, ξέρω σίγουρα ότι θέλω πάνω απ’ όλα να είμαι υγιής και ψυχικά ήρεμη όσο γίνεται.

Τα συγκλονιστικά της κορσάζ

ΜΤ: Τα κορσάζ μου δίνουν την δυνατότητα να πειραματιστώ με πάρα πολλά υλικά και να αφήσω ελεύθερη τη φαντασία μου χωρίς καμία αναστολή. Έχουν πάρα πολλή δουλειά καθώς είναι όλα κεντημένα στο χέρι με πέτρες Swarovski αλλά και άλλα υλικά τα οποία διαφέρουν σε σχήμα και ύλη.

Η μοναχικότητα βοηθάει την δημιουργία

ΜΤ: Αυτό που με βοηθάει να εξελίσσομαι είναι η μοναχικότητά μου. Μπορεί να μένω βδομάδες κλεισμένη μέσα στο ατελιέ μου χωρίς να βγω έξω ούτε για τα απαραίτητα ψώνια. Αυτό με βοηθάει στο να απομονώνομαι απ’ τη φλυαρία και την κινητικότητα που υπάρχει στον έξω κόσμο, με αποτέλεσμα να έχω αφοσιωθεί πλήρως στην υλοποίηση και τον σχεδιασμό του εκάστοτε ρούχου η συλλογής.

Πού την βρίσκετε:

ΜΤ: Το ατελιέ μου βρίσκεται στη Φωκίωνος Νέγρη. Αγαπώ πολύ αυτό τον πεζόδρομο με τις vintage πολυκατοικίες. Το ατελιέ μου βρίσκεται σε όροφο, ωστόσο θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε άλλη εποχή καθώς υπάρχει ακόμα ο θυρωρός να σας υποδεχτεί και γιαγιάδες της παλιάς Κυψέλης που ανεβοκατεβαίνουν στο ασανσέρ με ταγιέρ τις Coco Chanel και pet zoo στην τσάντα

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω το www.eirinika.gr για την συνέντευξη και την ιντερνετική παρουσίαση!

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της Μαρίας Τάγκαλου: mariatagalougallerys.com καθώς και τη σελίδα της στο Facebook: Maria tagalou

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 10 Φεβρουαρίου 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top